La ce te ajută călătoriile? Te fac mai bun? Eu zic că da !

De ce calatoresti

Cred că mulți din tagma călătorilor suntem întrebați de ce călătorim ? Să fugim de acasă? Nu stăm locului? Să fugim de amintiri urâte? Să ne dăm mari? Depinde de fiecare. În cazul meu, este dorința de descoperire – probabil, dacă reîncarnarea este adevărată, în mod cert am fost un descoperitor în secolele trecute, dar acum nu prea ai ce descoperi pentru umanitate, ci pentru ține. Hobby-ul meu cel mai vechi este istoria și aceasta m-a încurajat să călătoresc, să văd locurile despre care am citit… și încet, încet, a început să-mi placă să călătoresc nu neapărat pentru a vedea câmpul de bătălie de la Waterloo, cetatea de la Carcassonne sau anticul oraș Angkor Wat, ci pentru a experimenta cât mai mult, dar să și descopăr alte culturi și obiceiuri, pentru a vedea cât de diversă este lumea. Dar la ce te ajută călătoriile ? Te fac un om mai bun ? Hai să încerc să pun pe hârtie răspunsurile mele la aceste întrebări.

 

Călătoriile te fac mai tolerant. Dacă încerci să înțelegi de ce oamenii dintr-o anumită cultură se comportă sau se îmbracă într-un anumit fel, vei descoperi că totul are un motiv și o logică – climatică, religioasă, istorică etc. Rasa umană este în general logică (dar, evident aici intervin și emoțiile), așa că aproape orice obicei cât de ciudat ar putea părea, acesta poate fi explicat, deși la prima vedere ți se dezvăluie ca fiind barbar, inuman etc., etc. Călătorind, vei descoperi că de fapt oamenii de diverse etnii, rase, religii nu se urăsc, dimpotrivă, pot coexista foarte bine, înțelegându-se între ei și fiind toleranți.

Călătoriile te vor face mai flexibil și mai descurcăreț. De multe ori, trebuie să reacționezi la mijloace de transport întârziate sau anulate, la cazări sub așteptările tale, la tot soiul de incidente. Astea te fac să îți pui creierașul în funcțiune – să cauți informații, să discuți cu oameni care te pot ajuta, să schimbi un plan deja făcut sau pur și simplu să nu ai niciun plan. Fie că e una, fie că e alta, te vei descurca într-un fel.

Călătoriile te vor face mai curajos. Este Ok să îți fie frică de necunoscut, de neobișnuit, de locuri prin care n-ai mai fost. Întotdeauna și pentru mine, există o doză de necunoscut când plec undeva nou… sau pur și simplu unde nu am mai fost de mult. Dar în momentul în care pleci, vei descoperi că te simți mai bine, te simți că ai forță, că dispui de ține. Poate că ai experiențe care, mai de mult, ți s-ar fi părut înfricoșătoare – bungee jumping peste un râu, să te dai cu boardul pe un vulcan, să urci pe o dună sau pur și simplu să umbli printr-o piață plină de necunoscuți îmbrăcați straniu și vorbind o păsărească necunoscută. După călătorii, vei fi altul.

Înveți să apreciezi mai mult amintirile decât lucrurile. Da, este unul dintre sloganurile cele mai vehiculate. Collect memories, not things. Da, apreciez mai mult de ziua mea un bilet de avion decât un ceas scump. Pentru că amintirile te îmbogățesc, amintirile rămân. Lucrurile se strică, se pierd, ard sau se fură. Amintirile nu ți le va fura nimeni. Iar momentele frumoase sunt fără de preț – cât costă un răsărit de soare la Machu Picchu ? O erupție vulcanică ? O plimbare cu gondola dis-de-dimineață în Veneția, că nu e nimeni pe niște canale obscure ? Un sărut pe un vârf de munte ?

Călătoriile te vor face mai sociabil. Doar dacă ești un morocănos veșnic și un asocial complet, nu vei interacționa cu oameni. Dacă mergi împreună cu cineva, vei socializa cu acel om, cel puțin. Dacă mergi singur, indiscutabil va trebui să vorbești cu alți călători, cu recepționistul, cu fata de la check-in, cu vecinul tău de autobuz. Și de multe ori vei afla povești nemaiauzite, din care, cu un pic de procesare mentală, vei fi mai înțelept.

Te vei simți mai independent. Trăim într-o societate. Vrem, nu vrem, trebuie să ne supunem unor legi, unor canoane sociale, unor constrângeri. Uneori, vrei să tipi ca Freddie Mercury – I want to break free. Da, poți să o faci – pentru o zi, o săptămână, o lună sau două. Du-te în călătorie și vei descoperi că a călători înseamnă să fii liber.

Vei învăța ce n-ai învățat în 10, 12, 15 sau 16 ani de studii. Vei învăța culturi noi, obiceiuri noi, vei avea idei noi, vei descoperi abilități noi, vei învăța limbi noi, vei citi lucruri noi. Vei deveni mai inteligent, vei ști mai multe și vei putea să te dezvolți ca individ.

 

Și, în mod cert, sunt și alte motive… Pe care vă rog să le adăugați mai jos, la comentarii 🙂 Mulțumesc.

 

Categorii:
Diverse

Comentarii

 • Amelia Larsen spune:

  Dar de ce trebuie sa ne explicam unor oameni care din start considera ca noi călătorim ca sa ne dam mari, ca sa fugim de ceva etc etc?
  Atâta timp cât oamenii aceștia ne judecă nu are nici un rost sa răspundem…. și eu am văzut oameni geloși pe faptul ca eu călătoresc. Dacă eu puteau face asta sunt sigura ca nu mai comentau… fiecare își trăiește viața cum dorește și ni trebuie sa explicam/justificam nimănui atâta timp cât nu facem
  rău nimănui.

 • Nicolae spune:

  “Travel isn’t always pretty. It isn’t always comfortable. Sometimes it hurts, it even breaks your heart. But that’s okay. The journey changes you; it should change you. It leaves marks on your memory, on your consciousness, on your heart, and on your body. You take something with you. Hopefully, you leave something good behind.” – Anthony Bourdain

 • paul spune:

  cu siguranta calatoriile m-au facut mai tolerant si mai bun… cred ca cea mai faina experienta de anul asta a fost sa nimeresc noaptea muzeelor la… Florenta…

 • Georgia spune:

  Calatoriile te fac sa simti ca traiesti!! Ling story short 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest