Observ de la o vreme că există tot soiul de liste de destinații „must do”, sub numele de „destinațiile anului 2020”. Nu am de gând să fac o astfel de listă – nu știu exact care ar fi criteriile pentru destinații „hot” – în general, sunt cam aceleași, personal o să pun întotdeauna pe o listă a destinațiilor hot Iranul și Nepalul, Roma și Parisul, Bali și Peru, dar m-am gândit să fac o listă de locuri poate mai puțin umblate pe care să le luați în considerare. Sunt destinații spre care ai zboruri directe din Bucureşti și din care poți să vizitezi mai multe locuri absolut superbe. Nu, nu sunt clasicele Paris, Roma, Barcelona, m-am gândit să va atrag atenția ca să vă gândiți și la alte destinații.
Helsinki – capitala Finlandei este cunoscută pentru stilul ei mai spartan, dar organizat și bine pus la punct. Da, ai ce vedea și în Helsinki timp de o zi sau două – nu rata biserica Temppeliaukion (nu te stresa că nu îi reții numele – nici eu nu-l rețin, deși am fost de două ori în Helsinki, vizitând-o de fiecare dată, și scriind pe blog de mai multe ori), o biserică specială, săpată în stancă și construită în stil modernist, cu o cupolă de-a dreptul imensă și relativ plată. Dacă vrei ceva mai puțin minimalist, vezi că există și o biserică ortodoxă rusă extrem de strălucitoare (Finlanda a fost o provincie a Imperiului Rus mai bine de 100 de ani, între 1809 și 1918). Plimbă-te pe străzile din Helsinki pentru a descoperi clădirile Art Nouveau ale orașului, dar și dezinhibarea edililor – există o întreagă pleiadă de statui nude prin tot Helsinkiul, există chiar și un tur organizat de o agenție de turism numit „Nude Helsinki”. Nu rata Muzeul Național, care îți expune istoria interesantă a Finlandei chiar și pentru necunoscători (este clar și didactic), iar pentru cei care au o pasiune cu privire la istorie, nu ratați muzeul dedicat lui Carl Gustaf Emil Mannerheim, Mareșal al Finlandei, care a reușit să conducă în mod dibaci destinele țării sale în complicata perioadă a celui de-al doilea război mondial – deși Finlanda a luptat de partea lui Hitler, Mannerheim a reușit să manevreze în așa fel, încât țara să nu fie sovietizată ca restul Europei Centrale, iar el să moară în patul lui, de moarte bună, în 1951, la vârstă de 84 ani, în Elveția. Mannerheim a luptat în 1917 alături de români pe frontul din Moldova, comandând unități românești și rusești din Grupul Vrancea, de unde a plecat în Finlanda scăpată de ruși pentru a crea o Armată Națională.
De altfel, povestea lui Mannerheim, măiestria sa politică, nu numai militară, și faptul că a salvat Finlanda de a deveni o Republica Comunistă (sau, mai rău, reintegrată în URSS) l-a făcut să fie considerat de mulți drept „Părinte al Patriei”. Există o statuie al lui în Helsinki și casa memorială, care poate și merită să fie vizitată.
Dar dacă ajungi la Helsinki, merită să petreci mai mult timp aici – sunt niște locuri care nu trebuie ratate. Dacă ajungi iarna – dă o fugă la Rovaniemi, în orașul lui Moș Crăciun. Da, multă lume vine cu copiii în preajma Crăciunului, când copiii pot primi cadouri de la „realul” Moș Crăciun, dar Moș Crăciun e acolo non-stop… evident, e fain să mergi iarna. Din Helsinki, fie iei un zbor direct şi ajungi într-un pic mai mult de o oră, fie un tren de noapte (care face 12 ore) sau de zi, care poate ajunge în 8 ore.
Dacă o iei spre est, ajungi destul de repede în St. Petersburg. Și cum e foarte ușor acum să iei o viză pentru St. Petersburg și regiunea Leningrad https://www.imperatortravel.ro/2019/09/de-la-1-octombrie-e-visa-gratis-fără-invitatie-pentru-st-petersburg-si-regiunea-leningrad.html, în trei ore și jumătate ajungi cu trenul din capitala Finlandei în fosta capitală a țarilor (ceva mai ieftin e cu autobuzul), dar faci cam șapte-opt ore.
Însă nu rata să te duci la Talinn, capitala Estoniei, aflată dincolo de golf. Este o minune de oraș, o adevărată bijuterie medievală și, practic, nu îți trebuie decât două ore cu ferry boat-ul să ajungi „dincolo”.
Te invit să afli mai multe despre aceste orașe, făcând click pe numele lor ––> Helsinki, Talinn și St. Petersburg.
Iar pentru bilete de avion la prețuri bune, aruncați o privire aici (vedeți toate opțiunile de tarife, zi de zi – pentru următoarele câteva luni, cele mai bune prețuri fiind de la 29,99 euro one-way) ––> Bilete avion Helsinki
Malaga – dacă te uiți pe harta Spaniei, imediat o să te gândești că îți dorești să mergi la Madrid, Barcelona, Valencia. Probabil mulți dintre voi ați și mers în aceste orașe, care sunt, nu-i așa, foarte faine și care merită vizitate. Dar Spania este cu adevărat un muzeu în aer liber și aș dori să vă spun să vă gândiți și la o destinație poate mai puțin faimoasă, dar care merită vizitată – Malaga.
Malaga este al doilea oraș că mărime al Andaluziei după Sevilla, dar poziționat extrem de strategic – la mare. Cred că toată lumea a auzit de palatul Alhambra de la Granada, dar să știți că există o Alhambra și la Malaga – un palat al regilor mauri, care au stăpânit timp de secole Peninsula Iberică, se numește Alcazaba. Nu este la fel de spectaculos din punct de vedere arhitectonic, dar oricine m-a întrebat, i-am spus că Alcazaba este perfect de vizitat pentru că te antrenează pentru feeria numită Alhambra (care nici nu e departe, e la vreo 120 km). În plus, panorama de pe Alcazaba este de zile mari – Marea Mediterană, portul, centrul vechi și, de ce nu, stadionul echipei Malaga.
Plimbă-te, de asemenea, prin centrul vechi, unde vei descoperi niște bijuterii ale arhitecturii spaniole, dar și unele dintre cele mai faimoase opere ale gastronomiei iberice. Plimbați-vă, de asemenea, pe malul marii. Pe vremuri, aici era portul, dar zona a fost regenerată și este unul dintre cele mai faine locuri de plimbare din Spania. Iar pentru iubitorii de cultură, nu uitați că Picasso, deși a trăit o bună parte din viață în Franța, este născut la Malaga și aici îi puteți descoperi originile (apropo, tatăl său a fost pictor, de asemenea, dar și profesor de pictură).
Dar Malaga este un punct de plecare genial pentru a descoperi Andaluzia.
O poți lua spre nord, pentru a descoperi Andaluzia urbană și orașele sale absolut încântătoare – Granada (cu Palatul Alhambra), Cordoba (cu Mezquita-Catedral, numită de mulți ca fiind una dintre cele mai frumoase moschei din lume) și Sevilla (cu atât de multe locuri faine, dar mai ales cu stadionul sfânt, Ramon Sanchez Pizjuan).
Dar o poți lua și spre sud, pentru a descoperi genialele sate albe, urmaşe strălucitoare ale vechilor sate arabe, cocoțate pe dealuri, strălucind în soare… Și după o serie de sate albe imaculate, nu uitați să vizitați – poate mai puțin cunoscutul sat albastru – Juzcar – un sat alb foarte puțin cunoscut până în 2011, când, la cererea celor de la Sony, producătorii filmului „Ștrumfii”, tot satul a fost vopsit în … albastru. Decizia a fost luată după un referendum în sat în care majoritatea localnicilor au fost de acord să-și vopsească toate casele în albastru pentru film. Nevizitat până atunci (nu are cine știe ce clădiri wow și nici nu este exact pe lângă principalele drumuri ale Andaluziei), Juzcar a devenit brusc faimos și vizitat de mii de oameni – dacă ajungeți acolo, o să vedeți toate casele vopsite în albastru, în afară de una albă – un rebel (liderul partidului „alb”) s-a opus să se conformeze deciziei majorității și nu și-a vopsit casa în albastru. Este evident, strumful supărat :).
Pentru mai multe informații despre satele albe, citiți serialul scris după ce am vizitat această parte minunată a Andaluziei –-> Satele albe.
Iar pentru bilete de avion la prețuri bune, aruncați o privire aici (vedeți toate opțiunile de tarife, zi de zi – pentru următoarele câteva luni, cele mai bune prețuri fiind de la 49,99 euro one-way) ––> Bilete avion Malaga.
Dublin – se spune că Irlanda este cea mai veselă țară a Europei, iar Dublin este cel mai haios loc din Irlanda. Acuma nu știu dacă asta o să ți se va pară evident de cum pășești în Irlanda, dar trebuie să te duci în Temple Bar – zona de baruri din centrul Dublinului (numele provine de la un pub din zonă, aparent cel mai popular) pentru a descoperi ce înseamnă fericirea la irlandezi :).
De asemenea, nu uita că unele dintre cele mai populare băuturi din lume provin din Dublin – whiskey-ul Jameson și berea Guiness. Ambele băuturi au adevărate muzee multimedia extrem de interesante, care trebuie vizitate. Într-un registru mai sobru, dacă vrei să te simți ca în biblioteca universității de vrăjitorie Hogwarts (Harry Potter fiind unul dintre cei mai faimoși absolvenți), du-te să vezi biblioteca Universități Trinity – chiar că zici că ești în Hogwarts. În plus, poți să descoperi atmosfera unei universități clasice în stil britanic :). Sau pur și simplu să te plimbi pe străzile din Dublin, unde poți descoperi străzi și cartiere întregi construite în stilul georgian.
Mai departe de Dublin, recomand să dați o fugă până la Belfast (până când nu se închide granița din cauza Brexit-ului), capitala Irlandei de Nord. Sincer, eu am fost în fugă, iar principalul lucru pe care l-am făcut a fost un tur cu un „black cab” pe urmele luptelor din războiul civil irlandez. Șofer şi ghid – un fost luptător al Armatei Revoluționare Irlandeze, un tur pe care cu greu îl voi uita. Am scris despre el aici.
Indiscutabil, mai sunt foarte multe locuri de vizitat din insula verde. Din păcate, am fost o singură dată și am ajuns doar în Dublin și Belfast, dar sunt convins că poți descoperi multe locuri minunate – de la castele la peisaje naturale, de la sate tradiționale la plaje pustii, mai mult sau mai puțin romantice.
Va invit să citiți aici mai multe articole scrise despre capitala Irlandei pentru inspirație –-> Dublin
Iar pentru bilete de avion la prețuri bune, aruncați o privire aici (vedeți toate opțiunile de tarife, zi de zi – pentru următoarele câteva luni, cele mai bune prețuri fiind de la 29.99 euro one-way) ––> Bilete avion Dublin
Și nu uitați – vedeți că 24 ianuarie este zi liberă, iar anul viitor pică excelent – vineri. Cuplată cu sâmbătă și duminică și, eventual, cu încă vreo zi liberă, puteți da o fugă pe undeva, aruncați un ochi după bilete de avion.
Iar dacă aveți de gând să călătoriți mai mult decât o dată la anul, luați în considerare noul abonament de reduceri garantate la biletele de avion Blue Benefits. Citește aici toate amănuntele ––-> Blue Benefits
Catedrala ortodoxa din Helsinki
Statuia maresalului
Biserica cu nume imposibil 🙂
Una din intrarile in orasul vechi Talinn
Talinn – o minune de oras
Robin Hood de Talinn 🙂
Ermitaj – Palatul de Iarna al tarilor
Pe malurile Nevei
Biserica Sf. Isaac din St. Petersburg
Tsarskoe Selo, una din rezidentele tariste de langa St. Petersburg
Alcazaba, palatul maur al Malagai
Aduce cu Alhmabra
Promenada din Malaga
Palatul episcopului din orasul vechi
Acele minunate sate albe ale Andaluziei
Unele incastrate in stanca cum este Setenil, bunaoara
Juzcar, fostul sat alb 🙂
La capatul satului, stau rebelii albi 🙂
Trinity, in Dublin
Clasicul Temple Bar
Arhitectura tipica in Dublin
Fabrica Guiness
Panorama din turnul fabricii unde azi este un bar
La fabrica Jameson
Urmele artistice ale conflictului din Irlanda de Nord
Irlanda Mare
Buna,
Pentru St Petersburg nu merge sa iti iei e-visa daca mergi cu trenul. Din cate am citit nu au inca un punct de control e-visa la granita cu Finlanda, pentru cei care merg cu trenul.
Merge varianta cu autobuzul dar singura conditie pentru e-visa este sa iesi din Rusia pe la acelasi punct de control. Alt lucru important de mentionat pe care nu l-am gasit scris este ca ai nevoie de asigurare medicala, altfel nu te lasa sa intri in Rusia.
Sa speram ca lucrurile se vor misca si vor face un punct de control si pentru cei care calatoresc cu trenul.
Prin Helsinki mi se pare cea mai buna varianta de a vizita Rusia.
Am vizitat Rusia in 2009 si imi doresc sa o revad.