Companiile europene introduc obligativitatea purtarii mastii de protectie la bord: Wizz Air, Air France, KLM, Grupul Lufthansa

Masca COVID

Pana la aparitia mult asteptatelor instructiuni din partea Comisiei Europene (dna Adina Valean, comisarul european al Transporturilor s-a molipsit de la omologii sai din domeniul turismului romanesc care analizeaza, analizeaza, analizeaza si nu iau nici o masura), companiile aeriene au inceput sa-si ia propriile masuri de protejare a pasagerilor pentru numarul limitat de zboruri pe care opereaza in conditiile in care unele dintre ele au anuntat ca vor creste numarul destinatilor incepand cu 1 iunie. Evident, exista diferente atata timp cat dna Valean doarme linistita si nu exista un cadru unic european, dar ceea ce e evident este ca toate companiile care reincep operatiunile au anuntat obligativitatea purtatii mastii la bord. Deci:

Wizz Air – incepand de la 1 Mai, toti pasagerii sunt obligati sa poarte masti la bord. Mastile trebuie sa fie aduse de fiecare pasager, la inceput, cine nu are, va primi o masca la bord. Dupa o anumita perioada, probabil va putea fi cumparata. Wizz Air a operat non-stop in perioada carantinei spre destinatii unde zborurile nu au fost expres interzise de autoritati – Portugalia, Suedia, Danemarca si Norvegia. Cand gradul de incarcare o va permite, scaunul din mijloc va fi liber.

Blue Air – nu opereaza si nu a anuntat inca o data de repornire a motoarelor. De asemenea, nu exista nici un anunt cu privire la masurile ce vor fi luate de companie.

TAROM – inca nu a aparut nici o reglementare expres, dar o propunere trimisa Ministerul Transporturilor scapata in presa include propunerea obligativitatii mastilor la bord. Din 18 mai, TAROM va relua zborurile interne, iar in ultimele zile a operat din cand in cand zboruri spre Atena. Compania nationala a anulat serviciul la bord, oferind doar apa gratuit.

Ryanair – nu a anuntat inca nici o data de cand va impune obligativitatea purtarii mastii la bord, dar oricum, compania se asteapta sa-si ambaleze din nou motoarele incepand din iulie, deci mai e timp. Pana atunci, compania opereaza 2% din zboruri „mentinand legaturile vitale”, dar nu si spre Romania. Ieri, compania a anuntat reluarea zborurilor Bucuresti – Londra Stansted, dar depinde de decizia Guvernului Romaniei. In acest moment, Romania interzice zborurile spre Marea Britanie.

Air France / KLM – incepand cu 11 mai, toti pasagerii grupului franco-olandez vor fi obligati sa poarte masca la bordul avionului. Serviciul la bord pe zborurile intra-euriopene vor fi suspendate (probabil, va fi servita doar apa), iar pe zborurile lungi vor fi servite doar snacks-uri sigilate in pungi de plastic. Tot de la 11 mai, gradual, toti pasagerii vor avea temperatura luata cu ajutorul unui termometru „no-touch” pe baza de infra-rosii. Pasagerii care au temperatura mai mare de 38 grade vor fi debarcati. Cand gradul de incarcare va permite, scaunul din mijloc va fi liber. Air France si KLM opereaza un numar limitat de zboruri, care urmeaza sa fie crescut de la 1 iunie. Bucurestiul e in carti pentru zboruri dupa 1 iunie daca interdictia de zbor spre Franta si Olanda nu va fi prelungita de catre Guvernul Romaniei.

Grupul Lufthansa (Lufthansa, Austrian Airlines, SWISS, Eurowings, Brussels Airlines) – incepand cu 4 mai, toti pasagerii grupului german sunt obligati sa poarte masca la bordul avionului. Serviciul la bord pe zborurile europene este suspendat, iar pe zborurile lungi se vor oferi doar senvisuri sigilate in plastic. Desi initial, Lufthansa anuntase ca va introduce un scaun liber intre doi pasageri straini unul de altul, dupa doua saptamani, s-a renuntat, dar in caz ca numarul de pasageri va permite, scaunul din mijloc va fi gol. Din grup, doar Lufthansa a mai zburat ici si colo in ultimele 2 luni, celelalte companii aeriene ramanand strict la sol. Zborurile vor fi reincepute de la 1 iunie (circa 15 – 20% din retea), iar destinatiile vor fi anuntate saptamana viitoare. Probabil vor fi si zboruri spre Bucuresti in conditiile in care Guvernul Romaniei va ridica restrictiile de zbor in vigoare spre Germania, Austria, Elvetia si Belgia.

International Aviation Group (British Airways, IBERIA, Aer Lingus, LEVEL, Vueling) – incepand cu 30 aprilie, toti pasagerii Iberia (dar nu si British Airways) sunt obligati sa poarte masca la bordul avionului. Pasagerii sunt obligati sa isi aduca propriile masti de acasa, in caz contrar nu vor fi acceptati la bordul avionului (denied boarding). Singura companie din grup care opereaza in Romania, British Airways se asteapta sa-si ambaleze motoarele incepand cu luna iulie cand anunta revenirea a 50% din zboruri (ambitiosi). In acest moment, exista o interdictie de zbor in vigoare intre Romania si Marea Britanie din ordinul Guvernului Romaniei.

Turkish Airlines – nu au anuntat inca masurile obligatorii, dar se asteapta sa introduca obligativitatea purtarii mastilor la bord. Compania turca a fost consemnata la sol incepand din aprilie si isi va porni motoarele in luna iunie, dar zborurile spre Bucuresti nu vor porni inainte de luna iulie. In acest moment, exista indicativ NOTAM de interdictie impus atat de Guvernul Romaniei, cat si de Guvernul Republicii Turcia.

LOT – nu a anuntat inca nimic deoarece avioanele companiei de stat poloneze sunt la sol incepand din martie de cand guvernul polonez a inchis spatiul aerian si granitele tereste. Planul actual este ca LOT sa-si porneasca motoarele pe 1 iunie, dar nimic nu este confirmat, iar interdictia ar putea continua. Probabil se va introduce obligativitatea purtarii mastii la bord si se va renunta la napolitana care era servita pasagerilor la fiecare zbor. Exista o interdictie de zbor intre Romania si Polonia impus de Guvernul Republicii Poloneze.

Qatar Airways – nu a introdus obligativitatea purtarii mastii la bord. Compania a zburat tot timpul, reducand la minimum numarul de destinatii. Recent, a anuntat ca va creste numarul de destinatii la 80 pana la finalul lunii iunie. Zborurile spre Bucuresti sunt anulate pana pe 25 octombrie 2020, dar pot avea loc schimbari. Nu exista NOTAM intre Romania si Qatar.

Aegean Airlines – a oprit zborurile inca din luna martie, mentinand doar ruta Atena – Bruxelles pentru a mentine conectivitatea cu capitala Europei. Zborurile sunt anulate pana pe 15 mai 2020, dar nu s-a facut nici un anunt cu privire la repornirea motoarelor. Nu s-au facut anunturi cu privire la noile masuri la bord. Nu exista interdictie de zbor intre Romania si Grecia.

 

Alte companii importante care au anuntat obligativitatea purtarii mastii la bord: American, Delta, Frontier, United, JetBlue, Air Canada, Transavia si toate companiile din China, Coreea de Sud, Thailanda, Indonezia, Malaezia, Filipine si India.

 

Etichete:
· ·
Categorii:
Companii aeriene

Comentarii

  • Adriana spune:

    Bună seara! Va rog sa îmi spuneți cum sa ajungem în Spania/ PAMPLONA (Navarra)?
    Suntem blocați în România din luna Martie cu cei doi copilași pe lângă noi, avem acolo apartament cumpărat, toate economiile ni sau terminat, suntem în pericol de a pierde tot. Noi nu primim în momentul de față nici un ajutor de acolo pentru a putea plăti tot ceea ce tine de casă. Speram sa se dea o lege si pentru cei care sunt rezidenți în altă țară, chiar dacă ajunși acolo trebuie sa stam în izolare la domiciliu.
    Noi cei ce suntem într-o așa situație, ce trebuie să facem?
    Va mulțumesc!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest