Pana la 16 IUNIE: Daca te intorci din orice tara, auto-izolarea este OBLIGATORIE pentru 14 zile

Granita

In ultimele zile au aparut tot soiul de discutii si pareri cu privire la faptul ca nu ar mai exista obligativitatea de aut0-izolare daca te intorci dintr-o tara cu un numar redus de cazuri COVID-19. Zvonul s-a amplificat si din cauza unei exprimari nefericite a primului-ministru Ludovic Orban in timpul unei conferinte de presa la Centrul de Cercetari Dacia-Renault de la Titu. Dupa declaratia domnului Orban, m-am interesat atat la INSP, cat si la Aeroportul Otopeni si concluzia este clara: pana la 16 iunie, orele 23:59, oricine vine din orice tara este obligat sa se auto-izoleze undeva timp de 14 zile.

In perioada Starii de Alerta Maxima care expira la sfarsitul zilei de 16 iunie, s-a renuntat la carantinarea institutionalizata, dar, indiferent de tara de unde te intorci, va trebui sa te auto-izolezi. La punctul de frontiera trebuie sa completezi un formular specificand clar locuinta in care te vei auto-izola si vei fi controlat timp de 14 zile de Politia Locala. Cine nu este gasit acasa in aceasta perioada, va fi carantinat institutionalizat si va trebui sa plateasca carantinarea. Indiferent daca te prinde in ziua a 3-a, a 10-a sau a 13-a, carantinarea va dura fix 14 zile.

Daca in locuinta respectiva, mai traiesc si alte persoane, toate vor intra in auto-izolare. Daca nu ai unde sa te auto-izolezi (fie nu ai o locuinta, fie nu vrei ca toata familia ta sa intre in auto-izolare), poti cere carantinarea institutionalizata si statul ti-o va asigura timp de 14 zile.

Dupa 16 iunie, inalti oficiali guvernamentali au indicat ca exista posibilitatea ca anumite tari sa fie considerate „tari verzi” si auto-izolarea sa nu mai fie necesara cand te intorci in tara. Cand m-am intors in tara pe 17 martie, atat Bangladesh-ul (de unde veneam), cat si Turcia (pe unde tranzitam) erau considerate „tari verzi” pentru ca in acel moment, aveau mai putin de 500 cazuri oficiale (acum au 47,000 si respectiv 163,000).

Inca nu se stie care este principiul dupa care se vor alege tarile verzi, galbene si rosii. In mod cert, obligativitatea de auto-izolare (poate chiar si carantina) va fi si dupa 16 iunie, cel mai probabil pentru tari unde situatia epidemiologica continua sa fie proasta – Rusia, SUA, Brazilia, Marea Britanie, Franta, Spania ori Italia sunt printre candidatele certe – probabil tari ca Bulgaria, Grecia, Cipru, Muntenegru sau Slovenia vor deveni „verzi”. Dar asta o vom vedea peste doua saptamani.

Pana atunci – oricine se intoarce in Romania, obligatoriu auto-izolare pentru 14 zile ! Indiferent de unde vine.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii