De la 15 iunie: Cehia deschide granitele turistilor straini INCLUSIV pentru Romania

Piata Centrala Praga

In cursul zilei de ieri, ministrul de externe ceh, d. T. Petricek a anuntat redeschiderea granitelor Republicii Cehe. Cehia a fost cred ca unica tara din Europa care a interzis formal cetatenilor sai sa paraseasca tara pentru vreo 2 luni (la un moment dat, presedintele ceh chiar declara ca n-ar fi nici un dezastru daca cehii nu vor iesi 2 ani din tara si s-ar bucura de frumusetile tarii lor), dar intre timp, au revenit la sentimente mai bune.

In acest moment, Cehia accepta doar cetateni cehi sau cetatenii a putine tari din vecinatate si numai daca se carantineaza pe banii lor timp de 14 zile sau prezinta un certificat COVID-19. Dar lucrurile se vor schimba de la 15 iunie a declarat d. Petricek. Guvernul ceh a „impartit” Europa in trei culori – rosu, galben si verde in functie de riscul de infectare din respectivele tari.

Zona verde (in general, Europa de Est INCLUSIV Romania, Islanda, Norvegia, Germania si Elvetia) – cehii pot pleca sa viziteze aceste tari si nu vor fi obligati sa se carantineze / prezinte certificate COVID la intoarcere. De asemenea, cetatenii din aceste tari pot vizita Cehia fara obligatie de carantina / testare COVID.

Zona galbena (Danemarca, Irlanda, Olanda, Belgia, Italia, Spania, Portugalia) – cehii pot pleca sa viziteze aceste tari si nu vor fi obligati sa se carantineze / prezinte certificate COVID la intoarcere, in schimb calatorii care vin din aceste tari vor trebui sa prezinte analize recent COVID sau sa se carantineze 14 zile odata ce au ajuns in Cehia.

Zona rosie (Marea Britanie si Suedia). Cetatenii acestor tari nu pot intra in Republica Ceha.

Lista va fi frecvente revizuita.

 

Republica Ceha a trecut relativ bine prin pandemie, datorita unor masuri stricte (inchiderea totala a granitelor, oprirea totala a economiei si obligativitatea de a purta masti inclusiv in zonele deschise). Cehia a inregistrat pana acum 9300 de cazuri si 320 decese (ponderat cu populatia, Cehia a inregistat cu 20% mai putine cazuri decat Romania si jumatate din decese). In ultimele zile, Cehia raporteaza sub 50 de cazuri noi zilnic.

Zborurile Bucuresti – Praga au fost deja reluate de CSA si probabil si de TAROM in curand. Wizz Air incepe sa zboare pe 20 iulie 2020.

Sursa info: idnes.cz

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest