Elvetia anunta deschiderea granitelor pentru toti cetatenii Uniunii Europene.

Luzern Elvetia

In cursul zilei de astazi, Consiliul Federal al Elvetiei a luat decizia de a deschide granitele Confederatiei pentru toti cetatenii Uniunii Europene, dar si a celorlalte tari din Spatiul Economic European – Liechtenstein si Norvegia. Anuntul a fost facut de ministrul emigratiei, d. Mario Gattiker la videoconferinta informala a ministrilor de interne din statele Schengen.

Granitele care au fost inchise acum cateva luni vor fi deschise pe 15 iunie 2020. Initial, Elvetia anuntase ca va deschide granitele pe 15 iunie doar cetatenilor veniti din Germania, Austria si Franta, dar nu si dinspre Italia, ceea ce a dus la reactii vehemente din partea Romei.

Elvetia a fost puternic lovita de epidemia COVID-19 fiind in proximitatea imensului focar din Lombardia. Initial, Elvetia a declarat ca nu va inchide frontiera cu Italia, dar cand a vazut ca epidemia a luat amploare, autoritatile au decis inchiderea tuturor granitelor. Elvetia a inregistrat circa 30,000 cazuri si aproape 2000 morti (de 3 ori mai multe cazuri si morti fata de Romania, ponderat cu populatia), dar de aproape o luna incoace nu inregistreaza decat sub 100 de cazuri zilnic.

In acest moment, orice roman care vine din Elvetia in Romania are obligatia de auto-carantinare, iar zborurile dintre cele doua tari sunt interzise pana cel putin pe 16 iunie. Vom vedea pana la aceea data daca Elvetia va intra pe lista tarilor „verzi” din care te poti intoarce fara carantinare si daca zborurile vor fi reluate. Pana la 15 iunie, cetatenii romani nu pot intra in Elvetia cu nici o conditie (exceptand rezidentii)

Sursa info: Tribune de Geneve

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest