Europa Libera: Se va putea calatori in Bulgaria si Grecia fara auto-izolare la intoarcere. Ramane carantina pentru Marea Britanie, Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda

Calatorii COVID

Postul de radio Europa Libera anunta ca anumite surse din guvern ar fi declarat ca se lucreaza la reevaluarea situatiei epidemiologice din diverse tari pentru a elimina cerinta de auto-izolare pentru romani la intoarcerea din anumite tari. Sursele citate dau ca sigur ca Bulgaria si Grecia vor intra in „zona verde” – adica tari in care te poti duce si te poti intoarce fara sa mai fie nevoie sa te auto-izolezi.

Conform postului de radio amintit, se lucreaza la o analiza a tarilor cel mai probabil din Spatiul Economic European prin calcularea unui coeficient de potential epidemic. Aceleasi surse au precizat ca Bulgaria are un coeficient de circa 2, in schimb ce Grecia sta mai bine cu un coeficient de 0,7. Inca nu a fost stabilit care este pragul care va determina tarile verzi / galbene / rosii, dar aceleasi surse au precizat ca auto-izolarea sau chiar carantina va ramane in vigoare pentru cei care se intorc din tari unde epidemia este inca in floare – postul de radio a mentionat Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Franta, Spania.

Ce stim cert la aceasta ora

`1. De la 16 iunie, vor exista un numar de tari care vor intra pe lista verde – deci nu mai trebuie sa te izolezi la intoarcere din ele. Sunt convins ca tari precum Bulgaria, Grecia, dar probabil si alte tari unde epidemia este la cote minime cum ar fi Austria, Slovenia, Croatia, Muntenegru, Tarile Baltice vor intra de asemenea pe „lista verde”.

2. Vor continua sa existe tari de unde va fi obligatorie auto-izolarea sau chiar si carantinarea.

3. Lista de tari verzi / galbene / rosii va fi publicata cel tarziu pana pe 15 iunie. In acest moment, toate tarile lumii sunt considerate „galbene” – deci auto-izolare de 14 zile la intoarcerea din tara.

 

Nu avem decat sa asteptam cateva zile pentru a vedea spre ce tari vom putea calatori fara restrictii. Trebuie insa sa verificam daca tarile respective au restrictii pentru romani. Deja, tari precum Grecia, Bulgaria, ItaliaSerbiaLituania sau Cehia au anuntat ca vor primi romani fara nici o conditie, tari precum Muntenegru, Croatia ori Malta au anuntat ca nu vor primi romani decat daca intra in carantina pentru 14 zile, iar tari precum Cipru, Islanda sau regiuni precum Madeira vor deschide granitele romanilor doar cu un test COVID.

Sursa info: Radio Europa Libera

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest