Finlanda va deschide mai larg granitele dupa 14 iulie. Cel mai probabil, NU si pentru Romania

Helsinki

Finlanda ca si Danemarca si Norvegia a fost extrem de precauta in ultimele luni. A inchis granitele (doar cetatenii si rezidentii au avut dreptul sa intre in tara), inclusiv acum cetatenii peste 70 ani neputand iesi decat la anumite ore si calatoria intre localitati este strict interzisa fara un motiv bine intemeiat. Rezultatele se vad – Finlanda a avut foarte putine cazuri si nivelul epidemiologic este scazut. Deschiderea granitelor s-a facut de asemenea cu mare precautie – in acest moment, pot intra in Finlanda doar calatorii care au fost in ultimele 14 zile in Republicile baltice, Norvegia, Islanda si Danemarca, in rest, este interzis, in special pentru Suedia.

Dar exista si acolo o presiune de a se redeschide granitele, asa ca guvernul a anuntat ca va deschide granitele cu incepere din 14 iulie pentru calatori din Uniunea Europeana / Spatiul Economic Europeana / Zona Schengen, dar doar din tarile care indeplinesc un criteriu epidemiologic. Daca in cazul Romaniei, criteriul este de 5 cazuri / zi / milionul de locuitori (media ultimelor 14 zile), in cazul Finlandei, limita superioara va fi de 8 cazuri cumulativ la 100,000 locuitori in ultimele 14 zile (daca ar fi sa „traducem” in criteriul nostru, Finlanda este un pic mai permisiva – va permite intrarea celor din tari care au sub 5,70 cazuri / zi / milionul de locuitori). Presa finlandeza nominalizeaza ca potentiali candidati Germania, Italia, Austria, Elvetia, Grecia, Slovacia, Slovenia, Ungaria si Liechtenstein, dar decizia cu lista finala va fi luata tocmai pe 10 iulie, deci mai e timp pana atunci. Calatorii care vin din tarile care indeplinesc criteriul vor putea intra fara cerinta de auto-izolare, in schimb ce restul calatorilor din UE vor trebui sa se auto-izoleze. Granitele sunt ferm inchise pentru cetateni din afara UE.

In acest moment, Romania inregistreaza 19,10 cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile, deci suntem extrem de departe de a indeplini acest criteriu. Deci, cel mai probabil, cetatenii romani vor fi admisi in Finlanda, dar numai cu obligatia de aut0-izolare timp de 14 zile. Sa vedem pana pe 10 iulie.

Sursa info: Helsingin Sanomat

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

  • Ovi spune:

    doar se recomand sa nu calatoresti in anumite tari, inclusiv Ro. Deschiderea e pt cei de aici din Scandinavia ca sa calatoreasca in UE fara carantina, pt turisti se pare ca nu.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest