DE LA 1 AUGUST: Noile reglementari pentru a intra in Ungaria – teste COVID, dar si dovada de imunitate

04. Parlament Budapesta

In cadrul unui interviu televizat, epidemiologul-sef al Ungariei, doamna Cecilia Muller a anuntat noile proceduri pentru a intra in Ungaria. In cazul Ungariei, este interesant ca sunt niste proceduri mai complexe si care sunt unice in Europa. Este prima tara din Europa (si posibil si din lume) care recunoaste faptul ca daca ai avut COVID, cel putin pentru o perioada limitata este posibil sa fi imun. La inceputul crizei, s-a discutat destul de mult despre niste pasapoarte de imunitate pentru cei care au facut COVID si au supravietuit, dar ideea a fost lasata balta – in primul rand datorita faptului ca este neclar cat dureaza aceasta imunitate – exista cazuri clare in care bolnavi de COVID care s-au facut bine sa aibe zero imunitate. Si la noi in tara este cunoscut cazul unui cadru medical de la Sibiu care s-a imbolnavit, s-a facut bine, a contractat virusul din nou si apoi a murit (probabil a fost mult prea sigura pe imunitate). Cert este ca Ungaria pare sa dea credit prezumtiei de imunitate pentru 6 luni de la contractarea bolii.

Deci, iata conditile:

Ungaria are si ea o lista tricolora a tarilor. Calatorii din tarile verzi pot intra fara nici o conditie, cei din tarile galbene cu niste condtii, iar cei din tarile rosii, nu au voie sa intre pe teritoriul Ungariei cu exceptia cetatenilor maghiari. Lista de tari si clasificarea lor o puteti gasi aici.

Posibilitate de intrare.

  1. La intrarea in Ungaria, prezinta rezultatele a DOUA teste facute la o diferenta de 48 ore intre ele, ultimul fiind facut cu 48 ore inainte de a intra in Ungaria. In acest caz, nu e nevoie de nici o carantina.
  2. La intrarea in Ungaria, prezinta un certificat medical din care rezulta ca a avut COVID-19 in ultimele 6 luni si s-a vindecat, nu este nevoie de carantina
  3. Daca nu are aceste doua teste facute, va primi un cartonas rosu pe care trebuie sa-l afiseze pe usa locuintei in care se va auto-izola pentru 14 zile. Toti din locuinta respectiva trebuie sa se auto-izoleze.
  4. Persoana izolata poate iesi din izolare oricand in perioada de 14 zile daca se prezinta la un centru de testare recunoscut oficial in Ungaria pentru a se testa. Trebuie sa se deplaseze la acest centru de testare cu mijloc de transport privat (nu public) si cu masca. Pentru a se testa, trebuie sa depuna o cerere on-line la administratia locala din zona in care s-a carantinat si sa-si faca programare pentru testare. Rezultatele vin pe e-mail si in caz ca rezultatul este negativ, persoana poate iesi din izolare, dar este obligata sa mai faca un test.

De asemenea, in presa maghiara au aparut articole in care diversi exprimau ideea ca in cazul tarilor vecine, s-ar putea face diferentieri intre regiunile tarii locuite de cei care ar dori sa intre in Ungaria. S-a dat exemplu modelul scandinav unde toate tarile au interzis accesul suedezilor pe teritoriul lor, dar au aparut cateva exceptii din anumite provincii ale Suediei. In acest sens, Ungaria sa permita rezidentilor din judetele romanesti unde sunt putine cazuri de COVID (cum ar fi Satu Mare, Bihor, Cluj sau Salaj), dar pana acum ideea nu a fost oficializata.

In cazul tranzitului, tranzitul este permis, dar doar pe autostrazi (nu si drumuri nationale) inclusiv spre aeroportul Budapesta (nu stiu daca este acelasi caz si pentru aeroportul Debrecen)

Mai multe informatii gasiti aici: hirado.hu

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest