Noua lista de tari galbene: raman Marea Britanie, Spania, Olanda, Belgia, ies Austria, Ungaria, Emiratele Arabe

Harta restrictii

In seara aceasta, cu o intarziere de doar 24 de ore, CNSU s-a reunit pentru a aproba noua lista galbena a Romaniei. Desi Romania a aprobat recomandarea UE de clasificare armonizata a tarilor de risc, CNSU a continuat acelasi principiu – tarile care au mai multe cazuri decat noi raportate la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile devin galbene, iar cei care vin din aceste tari vor intra in carantina. De data aceasta, documentul nu mai specifica cate zile dureaza carantina, dar nici daca se poate iesi din ziua a 10-a daca se face un test negativ in ziua a 8-a. In plus, se specifica ca zborurile spre tarile galbene sunt interzise – nu mai exista nici o specificare de genul celei de acum cateva zile care spunea ca zborurile se interzic spre tarile galbene exceptand UE, UK, Qatar si Emirate.

Lista este evident mult mai mica decat datile trecute pentru simplu motiv ca numarul de cazuri in Romania a explodat. Daca acum vreo 2 – 3 saptamani, ne invarteam la in jur de 80 – 90 cazuri la 100.000 locuitori, azi suntem undeva pe la 170 cazuri (deci o dublare in doar 2 saptamani).

 

Tarile europene galbene sunt: Andorra, Muntenegru, Cehia, Belgia, Olanda, Gibraltar, Spania, Franta, Moldova, Marea Britanie, Islanda, Armenia, Slovacia si Malta (o revenire dupa doar o saptamana).

De pe lista precedenta, au iesit Austria, Ungaria, Georgia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Ucraina, Danemarca, Luxemburg (care apropos, e o eroare, Luxemburg are 220 cazuri / 100.000 locuitori, mult mai multe ca noi !)

Tarile extra-europene galbene cu care avem relatii mai importante sunt: Israel, SUA, Liban.

Cum ziceam, nu se stie (sau nu reiese din hotarare) daca zborurile spre aceste tari vor fi sau nu anulate. Cel putin punctul 33 spune ca s-ar anula.

 

Deci, concluzii:

  1. Aceasta este lista galbena pentru o perioada necunoscuta. Luxemburgul a iesit de pe lista din eroare.
  2. Nu se stie daca zborurile vor fi sau nu anulate.
  3. Nu se stie cat dureaza carantina pentru cei veniti din tarile galbene si nu se stie daca mai e valabila posibilitatea de a iesi din carantina dupa 10 zile.
  4. Nu se stie daca poti veni si sta in Romania pentru 3 zile cu un test COVID negativ facut in prealabil.
  5. Nu se stie daca Romania se va ralia la Recomandarea Comisiei Europene cu privire la armonizarea restrictiilor de calatorie.

Sa ne traiasca !

Puteti citi tot documentul care e stufos aici.

Lista octombrie

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest