S-a actualizat lista galbena: Spania, Grecia, Danemarca, Irak, Emirate si alte state intra pe lista galbena

Harta galbena mai

In fine, cu o intarziere de 10 zile, CNSU a hotarat sa actualizeze si lista galbena alaturi de alte masuri luate (gen redeschiderea cinematografelor, permiterea de evenimente sportive si artistice in anumite conditii, etc). Dar hai sa revin la lista galbena si la ce se intampla. In primul rand, trebuie spus ca indicele epidemiologic al Romaniei a scazut foarte mult. Este evident ca scade, dar viteza cu care scad numarul de cazuri mi se pare cam mare. Dar sa vedem – astea sunt datele oficiale, dupa asta se calculeaza.

Repet pentru cei care nu stiu ce e „lista galbena” – Pe scurt ce inseamna asta – tarile aflate pe lista galbena sunt tarile care au un numar mai mare de cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile decat Romania, iar calatorii care vin din aceste tari trebuie sa prezinte un test PCR facut in ultimele 72 ore si apoi sa stea 10 zile in carantina. In cazul in care vin cu un mijloc de transport privat si nu au test daca sunt cetateni romani, vor putea intra in tara, dar vor sta in carantina timp de 14 zile in loc de 10 zile. Dar hai sa vedem care sunt schimbarile fata de saptamana trecuta.

Care sunt schimbarile: au intrat o groaza de tari, nu a iesit nimeni.

Au intrat: EMIRATELE ARABE UNITE, LITUANIA, IRAK, SPANIA, TUNISIA, GUYANA, KAZAHSTAN, BELARUS, CURACAO, BELARUS, TRINIDAD-TOBAGO, DANEMARCA, NEPAL, SURINAM, ECUADOR, BOLIVIA, 

ATENTIE: Desi AFRICA DE SUD are un indice epidemiologic mai mic ca al nostru si in mod normal ar fi pe lista verde, au ramas pe lista galbena datorita existentei variantei COVID sud-africana.

Deci, iata lista completa a tarilor si provinciilor aflate pe lista galbena pe continente. In bold, tarile noi intrare.

Europa: Cipru (lider mondial), Turcia, Suedia, Croatia, Andorra, Olanda, Lituania, Franta, Slovenia, Letonia, Serbia, Georgia, Belgia, Luxemburg, Estonia, Muntenegru, Germania, Ungaria, Austria, Elvetia, Ucraina, Cehia, Italia, Polonia, Grecia, Liechtenstein, Armenia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Spania, Kosovo, Bosnia-Hertegovina, Belarus, Danemarca, Monaco.

Orientul Apropiat: Bahrain, Kuweit, Qatar, Iran, Oman, Palestina, Emiratele Arabe Unite, Liban, Irak, Iordania, Azerbaijan.

Asia: Maldive, Mongolia, India, Kazahstan, Nepal,

America de Nord & Centrala: Puerto Rico, Costa Rica, Anguilla, Bermuda, Aruba, Canada, SUA, Bahamas, Curacao, Trinidad-Tobago,

America de Sud: Uruguay, Argentina, Columbia, Paraguay, Chile, Brazilia, Peru, Guyana, Surinam, Ecuador, Bolivia

Africa: Seychelles, Capul Verde, Tunisia, Africa de Sud

Indicele epidemiologic al Romaniei este 141, intr-o scadere semnificativa fata de cel de acum doua saptamani (care a fost 272) si mult mai jos fata de cel de acum 3 saptamani – 397. Tendinta arata o scadere spectaculoasa (cum ziceam, nu inteleg de ce), urmand probabil ca la actualizarea urmatoare, Romania sa fie undeva la un indice epidemiologic de sub 100. Trebuie urmarite cu atentie Malaezia, Sri Lanka, Norvegia care ar putea sa ne depaseasca.

Se mentine decizia ca daca se vine doar pentru 72 ore intr-o tara galbena se poate evita carantinarea, dar este obligatoriu un test PCR. Trebuie insa aratata o dovada la granita ca vei parasi Romania in 72 ore (cum ar fi un bilet de avion)

Exceptii de la cerinta de carantinare & test PCR:

  • Cei care au fost vaccinat cu ambele doze – la 10 zile de la doza 2.
  • Cei care au fost bolnavi de COVID in ultimele 90 zile (dovezi pot fi teste PCR pozitive, scrisoare de iesire din spital, adeverinta medicala si test anticorpi).
  • Soferi care transporta marfuri si persoane, personal aerian, personal medical, lucratori transfrontalieri, sportivi de performanta, etc.
  • Copiii sub 3 ani.

Deci, pentru mai bine de 2,5 milioane romani (dintre care 2,4 milioane vaccinati), lista galbena nu mai conteaza.

Lista intra vigoare de pe 11 mai 2021, dar nu stiu exact ora, probabil seara pentru ca CNSU si Ministerul Sanatatii au facut o regula ca ora de intrare in vigoare sa fie la „ghici”.

Lista galbena Lista galbena

 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii