ACTUALIZARE 7 IULIE: Cipru si Cuba intra pe lista rosie, iar Spania trece pe lista galbena

Lista iulie

A mai trecut un final de saptamana, ECDC a actualizat indicii epidemiologici la nivel global, si bazat pe el, CNSU a dat publicitatii noile liste rosii, galbene si verzi (lista-semafor). Principalele schimbari care ii afecteaza pe romani este faptul ca Spania a trecut de pe lista verde (fara restrictii) pe lista galbena (adica trebuie sa vii cu un test PCR facut cu maxim 72 ore inainte de a intra in tara daca vii cu un mijloc de transport terestru sau 72 ore din momentul imbarcarii intr-un avion spre Romania sau sa faci carantina – la alegerea ta), iar Cipru a trecut pe lista rosie (carantina direct). In cazul celor vaccinati cu schema completa (la 10 zile de la completarea schemei) sau a celor care au avut un test pozitiv in ultimele 180 zile (s-a trecut de la 90 zile cum era pana acum la 180 zile acum 2 zile), nu este nevoie de test, nici de carantina.

Lista-semafor este lista pe baza careia Romania clasifica tarile lumii din punct de vedere al riscului epidemiologic. Romania pur si simplu preia lista publicata in fiecare joi de ECDC si clasifica tarile dupa cum urmeaza – tarile care au mai mult de 3 cazuri / 1000 locuitori in ultimele 14 zile este tara rosie, asa ca cei care vin din acea tara trebuie sa stea in carantina. In cazul tarilor care au intre 1,5 si 3 cazuri / 1000 locuitori, este tara galbena – se impune fie test PCR inainte de a ajunge in Romania, fie carantina – la alegere. Iar tarile care au sub 1,5 cazuri sunt tarile verzi, nu se impune nici o restrictie.

In plus, cine a fost vaccinat cu 2 doze, incepand cu ziua 10 de la rapel va putea intra in Romania fara nici o restrictie (exceptie daca vine din India).

 

Principalele schimbari:

In zona rosie intra: Fiji, Jersey, Cipru, Cuba, insulele Virgine Britanice.

In zona galbena intra: Chile, Botswana, Bahrain, St. Kitts & Nevis (din zona rosie datorita imbunatatirii situatiei epidemiologice) si Spania, Andorra, insulele Virgine ale SUA (din zona verde datorita inrautatirii situatiei epidemiologice).

In zona verde intra: St. Marten

Iata tarile rosii (in bold – noi pe lista)

Europa: Jersey, Cipru, Marea Britanie

Orientul Apropiat: Kuweit, Oman

Asia: Mongolia, Maldive, Nepal, India

America de Nord & Centrala: Costa Rica, Cuba, Panama, Insulele Virgine Britanice,

America de Sud: Columbia, Argentina, Uruguay, Brazilia, Surinam, Paraguay

Africa: Seychelles, Namibia, Tunisia, Africa de Sud

Oceania: Fiji

 

Iata tarile galbene (in bold – noi pe lista)

Europa: Georgia, Portugalia, Spania, Rusia, Andorra

Orientul Apropiat: Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Irak, Iran

Asia: Kargazstan, Malaezia,

Africa: Botswana, Zambia

America de Nord & Centrala: St. Kitts & Nevis, Trinidad-Tobago, Insulele Virgine ale SUA

America de Sud: Chile, Bolivia, Guyana

Restul tarilor sunt verzi.

 

Masura intra in vigoare imediat (a se citi cateva ore) pentru tarile care isi imbunatatesc pozitia epidemiologica si peste 24 ore pentru cele care se impun restrictii noi (adica undeva maine dimineata).

Actualizarea listei va avea loc saptamana urmatoare, cel mai probabil in perioada 15 – 16 iulie.

Sursa: INSP

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii