Nu va mai fi carantina pentru FRANTA si BOSNIA. Se va impune pentru SUEDIA.

Situatie COVID Noiembrie

Zilele acestea, in mod normal, CNSU va actualiza lista galbena a tarilor pentru care este impusa carantinarea in Romania. Dupa cum majoritatea dintre voi ati aflat, carantinarea se impune pentru toti calatorii (indiferent de nationalitate) care vin din tarile unde numarul de cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile este mai mare decat in Romania. In general, aceasta lista se actualiza lunea (s-a mai intamplat si duminica), dar de 2 saptamani, lista este actualizata la final de saptamana (joia sau vinerea), asa ca am mutat si eu articolul cu privire la care se prefigureaza a fi schimbarile.

Principalele schimbari vor fi – Franta si Bosnia-Hertegovina vor deveni tari „verzi”. Lockdown-ul din Franta a avut rezultate si iata ca de cateva zile bune ei raporteaza mai putine cazuri ca Romania (evident, raportat la populatie). Nu stiu exact ce au facut autoritatile de la Sarajevo, dar, de asemenea, Bosnia este in scadere. In schimb, asa cum semnalam de vreo 2 saptamani, Suedia ne-a depasit si in mod normal se va introduce carantina pentru toti cei care vin din Suedia. Acum, cifra e la limita (veti vedea clasamentul mai jos), asa ca orice se poate intampla. Romania este pe un platou, nu a mai urcat, dar nici nu a mai scazut. Jumatatile de masura se vad.

Deci, iata clasamentul european (in paranteza am pus diferenta fata de cifrele de lunea trecuta).

 

TARI GALBENE

Muntenegru: 1291 (+10). Titlul de Ciuma a Europei se confera tarii care in iunie a anuntat victoria definitiva asupra COVID-ului. Deschiderea granitelor, lipsa oricaror masuri de distantare si cireasa de pe tort – inmormantarea mitropolitului (dupa eveniment, patriarhul Serbiei a luat si el COVID si a murit dupa cateva saptamani) a dus la acest titlu funest. Baremi nu a mai crescut numarul cazurilor.

Georgia: 1209 (+ 281). Situatia pare sa evolueze spre metastaza.

Luxemburg: 1284 (- 18). Nu s-au imbolnavit deja toti luxemburghezii ?

Austria: 1030 (- 4). Platou. Dar din pacate, foarte sus. Probabil de saptamana viitoare, vom vedea o scadere. Sa speram.

Slovenia: 979 (+ 27). Baremi au pus frana. Dar daca nu se vor lua masuri dure, va sta destul de mult „sus”

Serbia: 949 (+ 480). Dezastru, numele tau este Serbia. De cand urmaresc situatia cazurilor in Europa, nu am vazut un derapaj mai mare. Sistemul sanitar se indreapta spre un colaps.

Croatia: 926 (+ 128). O alta tara pe „val”, indreptandu-se spre titlul de Ciuma a Europei.

Polonia: 831 (- 34). Platou. Sa speram ca o vor lua in jos.

Elvetia: 808 (-391). Poc, carantina, numarul de cazuri scade spectaculos. Parca ii vad „verzi” in vreo 2 saptamani.

Lituania: 807 (+ 143). Pfff, numarul de cazuri a luat-o razna. Nu stiu motivul, nu am urmarit ce se intampla in Republica Baltica, dar nu se intampla de bine.

Portugalia: 793 (+ 112) – Daca majoritatea statelor raporteaza scaderi, sau eventual pauze, Portugalia continua din pacate sa creasca. O urmare a unor masuri luate prea tarziu si destul de slabe.

Italia: 761 (- 10). Cel putin nu mai creste. Daca Italia va pastra masurile luate, e posibil sa o ia in jos de saptamana viitoare.

Macedonia de Nord: 719 (+ 63). Creste incet, dar constant de saptamani bune.

Cehia: 682 (- 474). Lockdown total si rezultatele se vad. Dupa o perioada de dezastru national, Cehia continua sa scada. Posibil sa redevina verde in 1-2 saptamani daca va continua lockdown-ul.

Bulgaria: 657 (+20). In oglinda cu Romania. Ca si la noi, masuri luate ici si colo, fara ceva care sa schimbe realmente situatia. Cel putin, cresterea a fost oprita, probabil va sta la un platou in urmatoarele 1-2 saptamani, sa vedem ce se va intampla dupa alegerile din Romania 😉

Ungaria: 643 (+ 11). Si Ungaria a ajuns la un platou, dar probabil nu vom asista la o scadere in urmatoarele 1-2 saptamani.

Armenia: 622 (-185). Scadere foarte frumoasa. Cel mai probabil, va deveni verde de saptamana viitoare. Nu stiu ce au facut.

Suedia: 616 (+ 104). Numarul de cazuri in Suedia este in crestere si putin probabil ca cresterea va fi oprita prea curand. Suedia va deveni GALBENA.

 

ROMANIA: 599 (+23). Practic, platou. Dar cum ziceam, jumatatile de masura nu vor ajuta la scadere si aceasta pauza, poate foarte usor fi o pauza inaintea unei alte explozii.

 

TARI VERZI

Bosnia-Hertegovina: 506 (- 81). Scadere constanta, asa ca va deveni VERDE.

Franta: 483 (- 397) – o scadere excelenta, aproape o injumatatire. Masurile de lockdown au dat rezultatul scontat si presiunea asupra sistemului sanitar nu mai este la cote de dezastru. Franta va deveni VERDE.

Marea Britanie: 457 (- 42) – o scadere, nu cine stie ce, dar e bine ca e o scadere. Sa speram ca masurile de dupa 2 decembrie vor lasa Marea Britanie pe tendinta de scadere.

Olanda: 429 (- 98). O scadere buna.

Spania: 418 (- 163) – o scadere remarcabila, de asemenea. Ma astept ca lockdown-ul sa fie ridicat in cel putin cateva provincii.

Belgia: 417 (- 359). Tendinta de scadere spectaculoasa continua.

Moldova: 396 (+ 95). Ups, iar incepede cresterea. Si e destul de mare in ultimele 2 – 3 saptamani !

Ucraina: 383 (+ 88). Evolueaza foarte similar cu Moldova.

Slovacia: 374 (- 137). Rezultatele testarii in masa se vad. Numarul de cazuri din Slovacia scade accelerat.

Malta: 352 (- 28). Bun asa.

Cipru: 331 (+ 25). Crestere mica, dar constanta. Sper sa poate puna o frana in urmatoarele 1-2 saptamani.

Grecia: 322 (+ 12). Lockdown-ul a dus la oprirea cresterii. De saptamana viitoare, in mod normal, ar trebui sa vedem scadere.

Albania: 314 (+ 104). Ups. Se pare ca e o crestere care poate deveni exploziva.

Germania: 308 (- 2) – cel putin nemtii nu au scapat haturile si numarul de cazuri nu a explodat ca in cazul vecinilor. Cred ca le vor tine bine in continuare.

Estonia: 286 (+ 117). Ups, o crestere abrupta, pare sa o ia pe urmele Lituaniei. Sper sa ia masuri decisive si la timp.

Danemarca: 277 (+ 24). O crestere mica, nesesizabila. Problema cu Danemarca o reprezinta nurcile acelea care au produs niste virusi mutanti, de aceea este galbena. Pana nu se clarifica situatia, nu va deveni verde.

Letonia: 276 (+ 51). O crestere care poate sa duca la un derapaj. De urmarit.

Rusia: 236 (+ 54). Creste, dar probabil cifrele nu sunt reale. Sau cel putin asa spun doctorii din Moscova.

Belarus: 197 (+ 55). Cifrele sunt foarte putin de incredere.

Norvegia: 147 (+ 3). Guvernul de la Oslo tine haturile bine. Sacrifica inclusiv mandria fotbalistica a natiunii pentru a evita bolnavi si morti.

Irlanda: 103 (- 21). Jos palaria. Masuri dure, luate la timp, acum e una dintre cele mai sigure tari ale Europei.

Finlanda: 76 (+22). O crestere mica, dar care in mod cert alarmanta pentru guvernul de la Helsinki care a fost foarte precaut. Probabil, vor continua masurile de a tine granitele inchise, dar si de izolare a cazurilor.

Islanda: 51 (- 39). Islanda se indreapta incet, dar sigur spre prima tara europeana care scapa de COVID. Sa va reamintesc ca acum vreo luna si jumatate avea mai multe cazuri ca noi ?

 

Din tarile extra-europene, vor continua sa fie pe lista galbena: Polinezia Franceza, Iordania, SUA, Guam si cateva state liliputane ale Europei.

Provincia Kosovo este si ea foarte aproape de a ajunge pe lista galbena si posibil, va ajunge de saptamana viitoare.

Datele Turciei nu sunt luate in considerare datorita lipsei de credibilitate.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest