AVERTIZARE: De vineri, Turcia ar putea trece pe lista galbena a Romaniei si zborurile ar putea fi interzise

Moscheea Albastra Istanbul

Pentru ca stiu ca destul de multi dintre voi planuiesc sa mearga in perioada urmatoare in Turcia (Istanbul, Cappadocia sau prin alte parti), vreau sa va avertizez ca exista o posibilitate foarte mare ca incepand de vineri, 18 decembrie, Turcia sa intre pe lista galbena a Romaniei (adica sa stati in carantina timp de 14 zile sau 8 zile + test si apoi sa iesiti dupa 10 zile daca testul iese negativ) si zborurile directe din Romania si Turcia sa fie interzise. 

Care este motivul ? Simplu – de vreo 2 zile, Turcia a depasit Romania in ceea ce priveste numarul de cazuri raportate la 100,000 locuitori in ultimele 14 zile si in acest caz, automat la urmatoarea actualizare, Turcia va trece pe lista galbena a Romaniei. O sa-mi spuneti ca Turcia pana mai acum vreo 2 saptamani avea putine cazuri, ce s-a intamplat asa deodata. Da, aveti dreptate, avea putine cazuri RAPORTATE, dar rapoartele erau falsificate, sau mai bine zis neconforme. De altfel, de asta-vara tari precum Germania, Norvegia sau UK au pus Turcia pe lista rosie / galbena, datorita „unreliability of data„. De asemenea, atat OMS, cat si ECDC au cerut Turciei in repetate randuri sa raporteze datele in conformitate cu standardele agreate la nivel mondial. Dar, evident ca Turcia nu a vrut.

A mintit Turcia in raportari.? Da si nu. Da, pentru ca au tinut secret datele reale, nu, pentru ca ei de fapt au raportat cifrele cu bolnavi grav (spitalizati, in pragul mortii, ATI, nu stiu exact) care e posibil sa fi fost reale. Dar, la nivel global, toate tarile raporteaza numarul de imbolnaviri ca principal indicator de masurarea a pandemiei. Brusc, la finalul lui noiembrie, Turcia a revenit la sentimente mai bune cu privire la necesitatea de a raporta cifrele reale si a hotarat sa raporteze cifrele dupa standardele globale. Si, surprise, surprise, Turcia a inceput sa raporteze circa 30,000 cazuri pe zi in loc de 1000 – 1500 ca pana atunci. In consecinta, dupa ce au trecut 14 zile (timp in care, cifrele s-au tot adunat), Turcia a depasit Romania in ceea ce priveste numarul de cazuri de 2 zile incoace.

Astazi, conform rapoartele ECDC, Romania are 442 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile, iar Turcia are 499. In plus, tendinta in cazul Romaniei este de scadere, iar la Turcia este de crestere. In consecinta, daca nu va interveni din nou Erdogan si va interzice publicarea reala a numarului de cazuri (dupa modelul omologilor lui din Turkmenistan, Coreea de Nord, Tanzania), in mod cert, numarul de cazuri in Turcia va creste, iar in Romania va scade. O sa-mi spuneti ca numarul de cazuri in Romania scade datorita scaderii accentuate a numarului de teste. Corect. Dar faptul ca numarul de cazuri in ATI este undeva relativ constant releva ca de fapt acum vreo 2 saptamani, Romania a ajuns la un nivel de platou cu privire la noile infectari si e foarte posibil ca scaderea sa fie reala. Dar cifrele oficiale care stau la baza deciziei autoritatilor romane de a carantina calatorii dintr-o anumita tara se bazeaza doar pe numarul sec de cazuri RAPORTATE la 100,000 locuitori in ultimele 14 zile si punctum (altii precum Germania, Cipru sau Norvegia sunt mai sofisticati, dar nu si Romania).

 

In ultimele 2-3 saptamani, Romania a actualizat constant lista cu tari pentru care se impune carantina in ziua de joi, iar masurile au intrat in vigoare vinerea – in cazul saptamanii trecute la orele 18:00, dar pana atunci la orele 0:00. Deci, este foarte probabil ca actualizarea sa aibe loc joia asta cu aplicabilitate de vineri (in plus, avem si un prim-ministru militar, care, prin formatie, este mult mai ordonat si organizat ca orice prim-ministru civil).

Dar introducerea de carantina nu este singura problema – afecteaza doar pe cei care sunt in Turcia sau vor sa se duca in Turcia. In conformitate cu legislatia romana, daca o tara intra pe lista galbena, zborurile dintre acea tara si Romania sunt interzise. Acest lucru a fost valabil pana in octombrie pentru toate tarile lumii, cand CNSU a dat o derogare – pentru tarile europene, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite si Qatar (Hotarea CNSU nr 48 / 8.10.2020). Deci, Turcia nu se regaseste pe aceasta lista de derogari. In consecinta, este foarte probabil ca zborurile pe relatia Turcia sa fie interzise incepand de vineri. Asta va afecta si pe cei care zboara in tranzit spre destinatii precum SUA (practic, zborul via Istanbul este cam unica solutie pentru romani sa zboare in SUA), Zanzibar, Maldive si altele (si pe mine m-ar fi afectat pentru ca acum o saptamana am venit din Sudan cu Turkish Airlines via Istanbul, dar iata, m-am strecurat la timp). Si sunt extrem de mici sansele ca Turcia sa intre pe lista de exceptii tinand cont de relatiile politice dezastruoase pe care regimul Erdogan le-a promovat pe relatia Romania.

Stiu, sunt niste variabile in joc (si au tot fost in ultimele 9 luni), dar exista o posibilitate extrem de mare ca incepand de vineri, 18 decembrie, Turcia sa intre pe lista galbena cu toate repercusiunile de rigoare.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest