Thailanda s-ar putea deschide pentru turisti de la 1 octombrie, iar Phuket inca de la 1 iulie

Marele Palat Bangkok

Centrul Thailandez pentru Administrarea Pandemiei COVID-19 care coordoneaza raspunsul regatului sud-est asiatic pentru combaterea epidemiei a anuntat ca se pregateste sa redeschida Thailanda pentru turistii straini fara a mai fi nevoie de carantina incepand cu 1 octombrie 2021. Ministrul thailandez al turismului, d.  Phiphat Ratchakitprakarn a mentionat de asemenea ca este posibil ca anumite zone turistice cum ar fi Phuket, Phang Nga si Krabi sa fie deschise inca mai repede si anume de la 1 iulie 2021, in conditiile in care 70% din populatia regiunilor ar fi vaccinata pana la acea data. „Este vorba de 900.000 doze” a adaugat inaltul oficial thailandez luand cazul provinciei Phuket care ar avea doar 450.000 locuitori.

Thailanda ca si o buna parte din regiunea Asia-Pacific a avut o alta strategie de combatere a pandemiei COVID-19 decat Europa si SUA. Thailanda a inchis granitele pentru absolut oricine la inceputul pandemiei, inclusiv pentru cetatenii proprii (thailandezii nu au avut dreptul sa intre in Thailanda o perioada destul de indelungata), intrand de asemenea intr-un lockdown dur – transporturile au fost interzise, s-a trecut la tele-munca, masca a fost obligatorie din primele zile si mai ales a fost interzisa vanzarea si consumul de alcool pe tot teritoriul Regatului (alcoolul atrage oamenii la petreceri). In plus au implementat un sistem bine pus la punct de track & trace pe baza unei aplicatii telefonice devenita obligatorii pentru orice cetatean din Thailanda – nu puteai sa intri nici in vreun WC public daca nu scanai QR-code-ul de la intrare, in asa fel, autoritatile de la Bangkok afland imediat cine a fost in contact cu un caz confirmat, respectivii intrand automat in carantina. Dupa lichidarea pandemiei la nivel national, granitele au fost ferm inchise – mai intai au fost admisi cetatenii thailandezi ramasi in strainatate (dar care de la punctele de frontiera erau transportati in mijloace de transport ermetizate spre locuri de carantinare institutionala si testati de mai multe ori), iar apoi de cateva luni si pe acei straini (din doar cateva tari asiatice unde pandemia a fost lichidata) care acceptau o carantina institutionala dura timp de 14 zile (platita de ei, evident). Datorita lichidarii pandemiei, viata economica si sociala a Thailandei a fost complet deschisa, nemaiexistand nici o restrictie (exceptand in putinele zone in care au aparut focare care au fost rapid stinse).

Thailanda a mai inregistrat niste mici focare ici si colo, mai ales in fabrici unde munceau lucratori din Myanmar, dar au fost stinse prin masuri dure de carantinare zonala. Thailanda a inregistrat doar circa 25.000 cazuri de la inceputul pandemiei adica mai putin de jumatate decat Luxemburgul, dar la o populatie de 113 ori mai mare decat Marele Ducat.

In acest moment, Thailanda permite intrarea unor turisti straini care stau timp de 14 zile in carantina institutionala in niste locatii agreate (care pot fi rezervate on-line) – costurile in cele mai ieftine locatii fiind de circa 1000 euro. Incepand de luna viitoare, calatorii vaccinati vor putea sa stea doar 7 zile in carantina inainte de a se bucura in pace de Tara Zambetelor.

 

Saptamana viitoare, mai precis pe 19 martie, Centrul de coordonare a combaterii COVID se va reuni pentru a discuta detaliile cu privire la intrarea in tara (probabil principiile in mare). Foarte probabil, calatorii vaccinati vor intra fara nici o restrictie (posibil, se va face vreun test rapid la intrarea in tara), interesant este care va fi protocolul de intrare pentru cei ne-vaccinati deoarece s-a spus clar ca se ridica orice carantina. Evident, masura poate fi amanata in cazul inrautatirii situatiei epidemice in Thailanda si la nivel global, dar Thailanda (ca si Seychelles de altfel) mizeaza pe imunizarea majoritatii populatiei pana la deschiderea granitelor. Thailanda urmeaza sa-si inceapa programul de imunizare saptamana urmatoare folosind vaccinurile Astra Zeneca / Oxford University / Covishield si Sinovac / Coronavac.

Sursa: Thai Examiner

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest