
Etihad Towers, Abu Dhabi
Pana mai acum cativa ani, Abu Dhabi era doar o excursie de o zi din Dubai. Toate zborurile intre Romania si Emirate aterizau in Dubai (fie in vechiul aeroport, fie in noul aeroport DWC – de cativa ani, nu se mai zboara in DWC), asa ca romanii stateau in Dubai si eventual faceau o excursie de o zi la Abu Dhabi. Cu putin inainte de inceperea pandemiei, guvernul din Abu Dhabi a semnat intelegeri cu 2 companii low-cost – Air Arabia din emiratul Sharjah si cu compania maghiara Wizz Air ca acestea sa isi deschida baze operationale in Abu Dhabi pentru a face din aeroport o baza importanta pentru zborurile low-cost pe langa compania clasica Etihad. In ambele cazuri, este vorba de un parteneriat intre o firma de stat locala (sau fond de investitii de stat) si Wizz / Air Arabia unde firma de stat controleaza 51% din actiuni, dar managementul operational este asigurat de Wizz si Air Arabia. In cazul Wizz Air, compania Wizz Air Abu Dhabi este detinuta in proportie de 51% de firma de stat ADQ si 49% de Wizz. In cazul Air Arabia Abu Dhabi, este un parteneriat intre compania aeriana Etihad (Abu Dhabi) si Air Arabia (Sharjah).
Ambele companii urmau sa inceapa in forta in 2020, dar pandemia le-a dat planurile peste cap. Adica au fost amanate, nu anulate si iata ca dupa 2022, a inceput o dezvoltare spectaculoasa de rute. In cazul Wizz, firma maghiara opereaza nu mai putin de 40 rute din Abu Dhabi (unele sunt operate de Wizz Air Europe, mai precis cele care leaga Abu Dhabi de baze Wizz Air din Europa), iar Air Arabia opereaza 31 rute si numarul lor creste in mare viteza. Unele rute din Abu Dhabi pot fi interesante pentru calatorii romani in cautare de experiente autentice si deosebite – Male (operat de Wizz), Tashkent (operat de Air Arabia si Wizz), Samarkand (operat de Wizz), Kathmandu (operat de Air Arabia), Erbil, Kochi, Mumbai (operate de Air Arabia) si altele. Personal am folosit aeroportul de la Abu Dhabi in drum spre Socotra. Zborul spre Socotra e un pic fantoma, nu o sa-l gasesti pe nici un motor de cautare – este un charter al Emirates Aviation (a nu se confunda cu mai celebra Emirates, este de fapt o scoala de zbor si un atelier de reparatii avioane, mai ales militare) care este operat cu un avion Air Arabia, dar nu o sa gasesti zborul pe site-ul Air Arabia sau pe vreun alt site de vanzare bilete avion.
Cum atat Wizz, cat si Air Arabia sunt companii low-cost, transferul nu este garantat. De exemplu, chiar daca iti cumperi un bilet Bucuresti – Male, transferul nu iti este garantat in Abu Dhabi. Intarzie avionul, nu ai prins legatura, la revedere si bonjour, trebuie sa-ti mai scarpini cardul de niste bani pentru a cumpara un alt bilet. Si dupa cum bine stim, biletele cumparate de pe o zi pe alta nu sunt deloc ieftine.
In consecinta, va recomand sa va planificati o noapte, mai bine 2 nopti in Abu Dhabi pentru a fi siguri ca nu vor fi probleme, mai ales daca veniti cu WIzz-ul de la Bucuresti sau Cluj-Napoca la Abu Dhabi. Atentie – cum ziceam zborurile din Abu Dhabi spre destinatii non-europene sunt operate de entitatea emirateza Wizz Air Abu Dhabi, asa ca nu aveti absolut nici un drept de compensare in caz de intarziere sau anulari. In cel mai bun caz, primiti banii inapoi pe bilet.
Asa ca asta-toamna cand am fost cu un grup absolut minunat de descoperitori in Socotra, am stat la dus 2 nopti in Abu Dhabi. Am aterizat la finalul dupa-amiezii pe aeroportul Abu Dhabi, transfer la hotelul City Seasons al-Hamra si ne-am dus sa iau masa la o terasa vis-à-vis de hotel cu mancare buna si preturi mici. Iar a doua zi am avut-o complet pentru Abu Dhabi. Deci, iata ce am facut intr-o zi:
Prima oprire a fost evident la cladirea simbol al orasului si emiratului Abu Dhabi – e vorba de moscheea Shiekh Zayed (numita in onoarea ctitorului, fost emir de Abu Dhabi si fondatorul Emiratelor Arabe Unite) – a fost terminata in 2007 (din pacate Sheikh Zayed a murit in 2004 deci nu a putut s-o vada terminata) si a costat mai bine de jumatate de miliard de dolari. De fapt nu pot spune ca nu continua si constructiile si acum. Eu am mai fost de 3 ori la moschee, ultima data cred ca in 2016 si am descoperit ca intre timp a mai aparut un adevarat mall subteran (deh, suntem in Emirate, normal sa fie mall-uri peste tot) care acum este folosit si ca ruta de acces.
Asa ca dupa ce am luat la picior foarte lungile culoare pline de magazine si restaurante, dupa ce ne-am inregistrat la un automat cu ajutorul unui emiratez foarte haios care stia chiar si cateva cuvinte in romaneste, am ajuns in fata moscheeii. Trebuie spus ca daca in Emirate, standardele de imbracaminte sunt destul de relaxate – pantaloni scurti, tricouri, buricul la vedere, etc, la moschee trebuie sa te imbraci mult mai conservator – ca barbat trebuie pantaloni pana sub genunchi (da, e ok sa ai gleznele la vedere), iar ca femeie trebuie sa te infasori toata, inclusiv cu val pe cap – daca pana acum cativa ani, puteai sa inchiriezi o abaya gratis pentru a vizita moscheea, acum nu poti decat sa-ti cumperi una – costa insa rezonabil – incepand cu 45 dirhami (c 11 euro). Evident, daca vii cu haine care sa-ti acopere complet mainile si picioarele si cu val de acasa, nu trebuie sa-ti cumperi abaya. Principiul este sa fi complet acoperita.
Moscheea Sheikh Zayed este indiscutabil una dintre cele mai frumoase din lume. Construita total din marmura, in soarele stralucitor din Abu Dhabi, vorba aceea – la soare te puteai uita, dar la dansa ba. Asa ca ochelarii de soare sunt absolut esentiali. Se pot face fotografii oriunde – evident daca vrei sa pozezi pe altcineva, trebuie sa le ceri acordul si incearca sa nu pozezi prea lasciv – Rihanna a fost data afara din moschee pentru poze considerate nu tocmai corespunzatoare. Monumentalitatea cladirii nu este apasatoare, iar armonia unghiurilor este cu adevarat incredibila. Exista un drum bine stabilit si punctat unde poti sa iti faci poze – traseul te duce inclusiv in interior unde poti vedea cel mai mare covor din lume. Este un covor persan – iranienii fac cele mai frumoase covoare din lume, dar acesta uimeste prin marime – are dimensiunea unui teren de fotbal si a fost cusut manual de 1200 tesatoare timp de un an si jumatate in Iran. Arata incredibil. De asemenea, candelabrele sunt de poveste, dar ce mi-a atras atentia intotdeauna au fost incrustatiile florale din ziduri – sunt practic niste copiii de la Taj Mahal – evident, mult mai multe in conditiile in care Islamul interzice reprezentarea umana si animala in lacasurile de cult pentru a evita cultul idolilor (si ortodoxia a trecut printr-o perioada iconoclasta in secolele VII – VIII inspirata de Islam).
Moscheea Sheikh Zayed este impresionanta poate nu neaparat prin dimensiunea ei, ci prin frumusete. Ce mai incoace, incolo, e o opera de arta !
De la moschee am sarit intr-un taxi si am plecat la obiectivul turistic urmator – hotelul Emirates Palace. Dupa ce Dubaiul a uimit omenirea cu deschiderea hotelului Burj-al-Arab si cu gimmick-ul de marketing ca este hotel de 7 stele (nu are 7 stele, este doar o idee de marketing rezultata dupa vizita unei jurnaliste britanice cand acesta a fost deschis), Abu Dhabi s-a simtit ca nu poate ramane mai prejos. Asa ca au construit un palat din acela arabesc cu mult aur si glitzy-glitzy, dar totusi cu destul de mult bun gust. Marea problema a fost clasificarea – era penibil ca ei sa spuna ca este un hotel de 8 stele sau 10 stele, sau mai stiu eu ce. Asa ca au anuntat ca este hotelul fara stele – calitatea serviciile transcende orice standarde hoteliere si nu se poate incadra nicaieri :).
Evident, nu poti intra in camere decat daca esti cazat aici, dar in schimb poti intra in spatiile publice – receptie, restaurante si cafenele. Si ce poate fi mai opulent in aceasta culme a opulentei emirateze decat sa bei o cafea cu … aur. Da, aici poti comanda o cafea cu foita de aur. Si daca nu iti place cafeaua – nici mie nu imi place, poti alege altceva aurit – in cazul meu, un ecler. Preturile sunt identice – 75 dirhami (c 19 euro). Dar, deh, bei aur…. Ca idee, e dulce :).
Si cum degustam eclerul aurit, am pus mana pe telefon sa vad ce ar mai fi interest de vazut prin Abu Dhabi. Cum am spus, eram in drum spre Socotra, citisem extrem de mult despre aceasta insula “extraterestra” si mai nimic despre Abu Dhabi. Si imi apare ca vis-à-vis de Emirates Palace intr-unul din blocurile acelea inalte cu fatada de sticla prin care a “sarit” Vin Diesel cu o masina prin nu mai stiu ce Fast & Furious (sa fiu cinstit, aveam senzatia ca de fapt era Tom Cruise intr-un Mission: Impossible, dar de fapt e vorba de Vin Diesel in Fast & Furious). Ei bine, intr-unul din acele blocuri inalte si frumos aliniate, o zona iconica pentru Abu Dhabi am descoperit ca s-a deschis un view point de unde poti admira o buna parte din Abu Dhabi. Si oriunde m-as duce, nu ma pot abtine sa ma urc in vreun turn, clopotnita, minaret sau pe vreun deal pentru a vedea orasul de sus, am propus sa ne ducem la acest punct de panorama colegilor de calatorie si toti au zi – Super ! Haide !
Locul se numeste Observation Deck at 300 si se afla intr-unul din Etihad Towers – se afla la etajul 74 si la 300 metri deasupra solului si este de fapt o cafenea fancy, fara a fi extravaganta cum e Emirates Palace. La parter, se afla hotelul Conrad, iar cafeneaua tine tot de Conrad si daca nu vrei sa consumi nimic, ci doar sa te urci si sa faci poze, biletul de intrare este 35 dirhami (9 euro). Iar privelistea este cu adevarat exceptionala – descoperi ca Abu Dhabi se dezvolta pe niste insule, ca orasul este inconjurat de ape, am admirat Emirates Palace de sus si am descoperit Palatul Prezidential al EAU, o zona noua unde sunt construite tot soiul de blocuri, dar am admirat si restul orasului obisnuit. Spre deosebire de Dubai, Abu Dhabi nu se chinuie sa uimeasca prin orice colt al sau – este un oras mai degraba pentru oameni si nu pentru masini, cu vaste locuri de promenada, de plimbare. Este cumva un oras mai uman. Si asta se vede si de sus, de la 300 metri.
Si pentru ca mai aveam timp, am zis sa mergem si la Palatul Presedintelui UAE (care intotdeauna de la formarea Uniunii in 1971 a fost emirul din Abu Dhabi, emiratul cel mai mare al tarii, asa cum primul-ministru si vicepresedinte al tarii este dintotdeauna emirul din Dubai). Numit Qasr al-Watan (Palatul Patriei) este nu putea fi altfel decat un foarte pompos si spectaculos palat unde nimeni nu s-a uitat la buget si care este folosit in special doar cand se intalneste Consiliul Suprem al Conducatorilor – atunci cand cei 7 emiri se intalnesc pentru a stabili lucruri extrem de importante pentru toate Emiratele Arabe Unite. Se mai foloseste si atunci cand vin inalti oaspeti din strainatate (cum a fost Klaus Johannis acum cateva saptamani). In aceste cazuri, palatul este inchis vizitatorilor, dar in mare majoritate a timpului, poate fi vizitat – noi am avut noroc si nu era nici un eveniment la Palatul Patriei asa ca l-am putut vizita. Biletul de intrare costa 65 dirhami (16 euro).
Cladirea este fastuoasa, stralucitoare si impresionanta. Cred ca arhitectii palatului finalizat in 2017 au vizitat la viata lor si Palatul Parlamentului bucurestean, pentru ca la fel ca la Bucuresti, nu s-a facut economie de marmura, dar palatul din Abu Dhabi este clar din alta liga. Daca Ceausescu ar fi trait si acum si l-ar fi vizitat, primul lucru care l-ar fi facut la intoarcerea la Bucuresti, i-ar fi executat pe arhitectii Casei Poporului pentru ca e construit pe saracie comparativ cu Abu Dhabi. Candelabrul central are nu mai putin de 350,000 bucati din cristal, iar fiecare unghi duce opulenta la maximum. Ici si colo mai sunt niste oglinzi diforme care te fac sa vezi palatul intr-un alt unghi, dar are si zona numita “Palatul Cunostiintelor” unde se afla textile Coranului si Bibliei, dar si alte 50,000 lucrari fundamentale pentru omenire. In alt colt al palatului este locul unde se intalnesc cei 7 emiri – aici nu poti vedea sala decat din usa, dar este incredibila, este absolut fabuloasa. Ce sa zic – da, e opulenta, iubitorii de arta moderna minimalista ar spune ca e kischy, dar nu e – este o reflectare de cea mai inalta clasa a arhitecturii islamice. Da, este absolut fabulos si daca nu s-ar fi inchis, as mai fi stat mult si bine in cladire. Dar ma bucur ca cel putin am putut merge sa vad cam totul ce se poate vedea – poate as mai fi stat mai mult ici si colo, dar cine stie, cand voi mai ajunge prin Abu Dhabi.
Evident, as fi putut iesi si seara pe strasse, dar a doua zi trebuia sa purcedem dis-de-dimineata spre aeroport pentru a prinde zborul de Socotra. Iar procedurile de check-in erau complicate, lungi si de multe ori manuale, fiind vorba de un zbor special.
Dar, indiscutabil, daca ajungeti la Abu Dhabi si aveti mai mult timp ca mine, va recomand sa vizitati Muzeul Louvre si Ferrari World. Poate ridicati o spranceana cand auziti de Muzeul Louvre din … Abu Dhabi. Louvre nu e in Paris, nu e asa ? Da, asa e. Dar raposatul emir de Abu Dhabi a dorit sa faca din orasul sau o capitala a artei, asa ca a decis sa construiasca 3 muzee spectaculoase – Louvre, Guggenheim, si Sheikh Zayed National Museum. Primul cu arta universala clasica, al doilea cu arta moderna universala, al treilea cu arta islamica. Louvre este gata si e deschis, Guggenheim nu este gata si se zice ca urma sa fie deschis in 2025 si Zayed National Museum tot cam atunci.
Ideea este ca atat Louvre, cat si Guggenheim detin mai multe opere de arta decat le-ar putea expune acasa la Paris, sau New York. Daca Louvre din Abu Dhabi este singurul muzeu deschis in strainatate, Guggenheim are muzee in Bilbao (care a pus orasul basc pe harta turistica a lumii) si Venetia. Pur si simplu, aceste muzee rotesc exponate, evident, trebuie sa trimita cele mai importante exponate din cand in cand in filiale. Mona Lisa nu a fost niciodata la Abu Dhabi, dar in schimb alte opere extraordinare din colectia muzeului francez sunt prin rotatie la Abu Dhabi
Ferrari World este singurul parc de distractii Ferrari din lume. Fiind vorba de Ferrari, sigur, e vorba de viteza si adrenalina pura. Aici, se afla cel mai rapid rollercoaster din lume. Atingi 240 km la ora in doar 4,9 secunde si credeti-ma, e o nebunie. Nu am fost niciodata, dar am o prietena care lucreaza la Emirates care s-a dus cat eram eu in Dubai. A ramas sa ne vedem seara. E o fata linistita, calma, molcoma, ardeleanca. Dumnezeule, cand am vazut-o, inca pompa adrenalina in ea, nu putea sa stea pe scaun, era intr-o stare de surescitare cum nu am mai vazut-o. Asa ca daca vreti sa mergeti la Ferrari World, nu va duceti cu masina inchiriata si sa fiti soferul :).
Cam astea le-am facut intr-o zi la Abu Dhabi. Voi ce ati mai facut la Abu Dhabi cand ati ajuns ? Chiar si pentru o zi.
Imagini Abu Dhabi
Hotelul City Seasons in care am stat 2 nopti
Camera faina
In parcare la moschee. Accesul nu mai e direct, ci…
… se intra pe aici
printr-un mall subteran
Daca nu esti imbracata cum trebuie, se poate achizitiona o abaya cu preturi de la 45 dirhami (kandoora e pentru barbati)
Dupa ce iesi din mall-ul subteran, iti rasare minunea stralucitoare in fata
Ce sa mai zici
Sunt cateva colturi inspirate de la Taj Mahal. De exemplu cum se vede cladirea prin poarta de la intrare
Cladirea – simbol al emiratului Abu Dhabi
Florile acestea le-am vazut si la Taj Mahal
Dar sunt superbe !
Faimosul covor persan
Uite-te din cand in cand si la acoperis. Merita !
Ca orice moschee, si Sheikh Zayed are un hammam
Aici te poti spala inainte de rugaciune
La revedere, Sheikh Zayed. Poate odata o sa vin sa te vad si noaptea
In taxi, spre centru
Emirates Palace, hotelul fara stele din Abu Dhabi
Vis-a-vis de el, cele mai spectaculoase cladiri moderne din Abu Dhabi – Etihad Towers
Interiorul hotelului este demn de un palat din 1001 nopti
Si aici… nu rata tavanul 🙂
Poti manca niste prajituri
Dar daca tot ai ajuns aici, bea cafeaua de aur
Sau manca eclerul de aur 🙂
Deci, intr-unul din blocurile acestea, se afla un punct de observare a orasului
Intrarea la Observation Deck at 300
In drum spre etajul 74
Hello, Abu Dhabi !
Zona „obisnuita” din Abu Dhabi
Zona de expansiune
Aici am fost inainte – Emirates Palace, hotelul fara stele, dar cu cafea de aur !
Aici nu am ajuns, la piscine. Dar o vad de sus, de la 300 metri 🙂
Qasr al-Watan, Palatul Presedintelui Emiratelor. Let’s go !
Si de la nivelul solului
Am ajuns inaintea lui Klaus 🙂
La intrare
Wow !
Aici se intalnesc cei 7 emiri cand sunt lucruri importante de dezbatut
Unghiuri
Apus de soare la palat
Dar si la Etihad Towers