Acum 2 ani cam pe vremea aceasta, ajungeam pentru prima oara in Irak, mai precis in zona nordica a Irakului, in Kurdistanul irakian. Am plecat incantat de acolo – am participat la cel mai important festival al comunitatii Yazidi, una dintre cele mai stranii religii din Orient, am savurat muntii Kurdistanului, inclusiv orasul din cer, Amedi, am participat la o fantastica ceremonie sufi in Akre, am vizitat tristele locatii ale atacurilor chimice de la Halabja, dar si capitala Kurdistanului sudic, Sulemanya. Dar odata ce am ajuns acolo, evident discutiile si gandurile s-a indreptat si spre Bagdad, fosta capitala a lumii, spre miticul Babilon sau Najaf si Kerbala, orasele sacre ale Islamului shia. Chiar am investigat posibilitatea de a da o fuga pana in Bagdad de o zi, dar am renuntat – costurile erau mult prea mari. In primul rand, cand intri in Irak prin zona autonoma Kurdistan, primesti o viza care e valabila doar pentru Kurdistan, nu pentru intregul Irak. Si era cazul nostru. Evident, se putea lua o viza on-arrival si pentru Irak, dar nu se putea lua la granita rutiera, ci doar la cea aeriana – deci trebuia sa zbor de la Erbil la Bagdad (sunt vreo 400 km, dar exista autostrazi, ajungi rutier in vreo 4 ore) si asta costa enorm. Plus costurile acolo – pentru doar o zi. Am renuntat, dar mi-am soptit atunci in barba ca e musai sa revin. Si iata ca e cazul sa revin si va invit sa vizitam impreuna Irakul.
Evident, cand auziti de Irak, va vine in minte Saddam Hussein si razboaiele care au insangerat tara din 1980 pana recent – mai intai razboiul cu Iranul, apoi primul razboi din Golf din 1990 – 1991, apoi embargoul si genocidul contra kurzilor, apoi al doilea razboi, rezistenta, aparitia ISIS care a ajuns pana la portile Bagdadului de unde a fost respins de eroismul militiilor shite, in fine, razboaie dupa razboaie, bombe dupa bombe. De altfel pana in 2020 sau 2021, sa iei viza irakiana era aproape imposibil – era una dintre cele mai greu de obtinut vize de pe planeta. Dar nu aduce deceniul ce aduce clipa. Si nu orice clipa – in momentul in care COVID-ul inchidea planeta, Irakul se deschidea brusc omenirii – dintr-odata, Irakul introducea visa-on-arrival. Oricine din numeroase tari ale lumii (inclusiv tarile UE) daca venea cu 70 dolari pe aeroportul Bagdad intra in tara fara nici o alta formalitate. WOW. E drept, la vreo saptamana dupa liberalizare, Irakul s-a reinchis pe motiv de COVID, dar dupa redeschidere, s-a revenit la extrem de simpla visa-on-arrival.
Este Irakul safe ? Indiscutabil, este de o sute de ori mai safe decat era. Mai au loc atentate ? Foarte sporadic, iar in 2023 practic nu a mai fost nici unul de care sa fi auzit. Da, a fost o mare demonstratie care a dus la atacarea Ambasadei Suediei la Bagdad dupa ce un lunatic din Suedia a dat foc la un Koran, dar cam atat. Nu pot spune ca Irakul este o oaza de liniste, dar asta nu pot spune despre nici o tara. Oricand poate avea loc un atentat la Londra, Paris sau Bruxelles. Poate la fel de mult ca la Bagdad. Sunt mult mai multe sanse sa fi omorat in Romania in trafic. In consecinta, in 2022 – 2023 numeroase agentii de turism din strainatate au revenit cu circuite la Bagdad si in restul Irakului – mai intai marile agentii de turism de aventura din SUA, Anglia, Germania sau Australia, apoi si altele. Nu pot spune ca hoarde de turisti au luat cu asalt Irakul, dar numarul acestora a crescut enorm pentru o tara care nu a prea vazut picior de turist din 1958 pana azi. Dar din ce in ce mai multi turisti merg sa vada Irakul.
Pentru ca aici este practic leaganul civilizatiei – prima civilizatie cu adevarat civilizata, primele formatiuni statale moderne cu birocratie si administratie bine puse la punct, primul alfabet, primele religii, aici au aparut in asa-numita Semiluna Fertila.
Dar de ce imi doresc sa vizitez Irakul ?
Pentru ca Bagdadul care a fost capitala lumii in vremea faimosului Harun al-Rashid este astazi din nou un oras vibrant, un oras cu numeroase atractii, un oras unde se afla unul dintre cele mai faimoase muzee de arheologie din lume (in ciuda numeroaselor jafuri), un oras unde urmele lui Saddam se impletesc cu urmele numeroaselor milenii de existenta.
Pentru ca aici se afla Babilonul, unul din primele metropole ale lumii.
Pentru ca aici poti descoperi stralucirea absolut ireala a moscheilor din orasele sfinte Kerbala si Najaf.
Pentru ca aici descoperi un popor incercat de decenii de razboaie, dar care are taria sa zambeasca si sa fie ospitalier.
Pentru ca aici nu sunt turisti, vei avea principalele situri turistice doar pentru tine. Si sunt situri de clasa mondiala.
Pentru ca vom descoperi urmele unor orase fabuloase – Uruk unde s-au descoperit cele mai vechi forme de scriere ale umanitatii – provin de prin secolul 31 inainte de Hristos.
Pentru ca vom descoperi o tara unica care sigur ne va lasa un impact emotional important.
Care e planul de bataie ?
Evident, aterizam la Bagdad (via Istanbul cu Pegasus Airlines) si vom descoperi vibranta capitala a Irakului. Vom merge la nord de Bagdad pentru a descoperi straniul minaret in spirala (din cate stiu, este unic in lume), urma a uneia dintre cele mai mari moschei de pe pamant – Sammara.
Apoi vom merge in Babilon, partial restaurat si vom descoperi unul dintre cele mai mare dintre cele 100 de palate ale lui Saddam Hussein. Vor urma orasele sfinte shiite Najaf si Kerbala unde niste complexe religioase gigantice, avand culori care iti iau ochii vor fi vizitate – aici doamnele vor trebui sa poarte chador. Vom vizita apoi Uruk, orasul antic de unde provin cele mai vechi scrieri descoperite si datate in mod stintific, orasul sfant Kufa, pentru a ajunge in cel mai sud punct, in orasul Nasiriya. Vom vizita apoi si celebrul ziggurat din Ur si vom termina excursia cu inca o zi la Bagdad.
Hai sa va ofer si informatiile logistice
Perioada circuitului: 29 noiembrie – 6 decembrie 2023 (inclusiv zilele libere din 30 noiembrie – Sf. Andrei si 1 decembrie – Ziua Nationala)
Pret: 2300 euro (in conditii de 2 persoane in camera)
Ce include: zbor Bucuresti – Bagdad si retur via Istanbul cu Pegasus Airlines cu bagaj de cala inclus. Cazare in hoteluri de 3 si 4 stele cu mic dejun. Tot transportul prin tot Irakul si toate intrarile in toate obiectivele turistice anuntate.
Ce nu include – viza (care se ia si se plateste direct pe aeroportul din Bagdad) – imi e neclar cat e – pe anumite site-uri scrie ca 50 dolari, pe altele 70 dolari, am vazut si 90 dolari. Vom vedea. Pranzurile si cinele. Bacsisul pentru ghizi / soferi locali. Si asigurari care zic eu ca e musai
Pentru mai multe informatii – mie la imperatortravel@yahoo.co.uk sau lui Dragos la dragos@exploretravel.ro
Pentru inscrieri – da-i un mail lui Dragos la dragos@exploretravel.ro
Deci, haideti de 1 Decembrie in Irak 🙂
Imagini Irak
Monumentul Victoriei din Bagdad
Moschee din Bagdad
Minaretul din Samarra
Karbala, orasul sfant
Moschee in Karbala, orasul sfant
Ziguratul din Ur