Top 5 gratis Istanbul

Obiective turistice Turcia: Sultanahmet Istanbul

Daca rosteai cuvantul Istanbul acum 15-20 de ani, spuneai blugi, ciunga, geci de piele, smen, bisnita, hai, cumetre, sa facem un ban… Istanbulul era un El Dorado pentru cei care voiau sa faca un ban mai mult decat vecinul, dar si o pestera a lui Ali Baba pentru romanii care nu vazusera prea multa Coca-Cola, Lee Jeans sau bere Heineken! Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar Istanbulul a crescut enorm – a devenit o adevarata metropola cu o atmosfera speciala, un loc in care mancarea buna, distractia sofisticata si shoppingul de clasa se amesteca cu monumente de clasa mondiala… Si, desi preturile au crescut enorm (nu prea mai gasesti camera de hotel de 5 dolari din Laleli!), mai sunt lucruri de facut gratis la Istanbul… Care este top 5 in viziunea mea? Iată-l!

 

Sultanahmet sau Moscheea Albastra – este cea mai frumoasa si mai impunatoare moschee din oras. Construita de sultanul otoman Ahmet cu scopul de a pune in umbra mai vechea Catedrala Sf. Sofia (devenita moschee si impodobita cu minarete, dar totusi o biserica ortodoxa!), nu cred ca a reusit, dar asta nu inseamna ca Moscheea Albastra nu este una dintre cele mai frumoase moschei din fostul Imperiu Otoman… In plus, ca in cazul oricarei moschei din lume, nu trebuie sa platesti nimic pentru a intra… In combinatie cu Sf. Sofia (unde pretul biletului a devenit ametitor pentru Turcia – 20 de lire, adica 9 euro), pretul platit este chiar rezonabil.

Kapali CarsiMarele Bazar – Aici era pestera lui Ali Baba pentru comerciantii romani de blugi si ciunga… Desi inca mai gasesti cativa intreprinzatori interesati de pretul chilotilor en gros, marea majoritate a romanilor din bazar sunt astazi turisti – care negociaza preturile suvenirelor mai mult sau mai putin la sange in jurul unui paharut de ceai. Intrarea insa este libera si, daca esti destul de “nesimtitoriu”, poti sa iesi din bazar cu multe poze si cu banii intacti in buzunar.

Misir CarsiBazarul de mirodenii – Bazarul de mirodenii (sau Bazarul Egiptean, pe turceste “Misir” inseamna “Egipt”) este un loc in care sa-ti imbeti simturile, mai ales pe cele olfactiv si gustativ… Aici vei vedea cele mai colorate si mai gustoase mirodenii, dar si cel mai dulce rahat turcesc… Daca zambesti si este volubil, poti sa te saturi gratis mancand rahat si alte bunatati turcesti, gustand de la fiecare comerciant cate ceva. Acum ani buni, ramasesem fara bani in Istanbul (mai aveam doar pentru Havas sa merg la aeroport sa ma intorc in tara), asa ca am luat la rand magazinele, povestind cu patronii si laudandu-le produsele. Cand am ajuns la mijlocul bazarului, eram satul si mai duceam si acasa cate ceva J.

Strada Istiklal – este una dintre cele mai sarmante strazi ale Istanbulului. In perioada otomana i se spunea Grande Rue de Pera si era centrul comercial de lux al capitalei otomane, mentinandu-si acelasi statut pana in ziua de azi. Alatura-te multimilor care se plimba pe aici, arunca o privire prin magazine, dar nu rata fabuloasa Piata de Peste sau superbul Pasaj al Florilor (Cicek Pasaji) din zona. Pe strada, poti descoperi lacasuri de cult (toate gratuite) ale diverselor culte din marea metropola – biserica ortodoxa greaca Hagia Triada, biserica catolica Sf. Anton din Padova, biserica armeana Sf. Maria sau moscheea Huseyin Aga.

Anadolu Hisari – citadela anatoliana se afla in partea asiatica. A fost construita de sultanul Baiazid “Fulgerul” (cel infrant de Mircea cel Batran la Rovine) in 1395 in pregatirea marelui asediu al Constantinopolului bizantin. A fost construita in acelasi timp cu fratiorul de peste Bosfor, Rumeli Hisari, cu scopul de a controla traficul pe Bosfor si a impiedica orice forta care ar fi venit in sprijinul bizantinilor din Marea Neagra. Astazi aici e un muzeu in aer liber, cu o panorama superba asupra Bosforului! Cel mai convenabil se ajunge cu vaporul – transport public din Eminonu.

Obiective turistice Turcia: Moscheea Albastra Istanbul

Sultanahmet

Obiective turistice Turcia: Bazar Istanbul

Marele Bazar

Obiective turistice Istanbul: Bazar egiptean

Bazarul de mirodenii („Bazarul egiptean”)

Obiective turistice Istanbul: Istiklal

Istiklal Street

Obiective turistice Istanbul: Anadolu Hisari

Anadolu Hisari

Categorii:
Top 5 gratis · Turcia

Comentarii

  • Luka spune:

    Multumesc de recomandari, s-au nimerit la fix, vineri merg la Istanbul pt un weekend prelungit 🙂

  • Nicky spune:

    Istanbul…mon amour!

  • Alina Toma spune:

    Multumesc si eu, pentru ca saptamana viitoare plec la Istanbul 😀
    Sper sa fie frumos 🙂

  • alex spune:

    Nu se pot face multe in Istanbul fara bani. Iar tentatiile sunt peste tot, asa ca am plecat cu o gaura serioasa in buget. Dar unul din locurile in care m-am simtit cel mai bine a fost pe malul Bosforului, imediat dupa ce treci podul in Galata. Mi-am cumparat burek si ayran si le-am mancat uitandu-ma la pescarii de acolo. Pe fundal se auzea chemarea muezinilor din moschei. Asta e Istanbulul meu, un loc in care simt ca am stat mult mai mult cu alta ocazie.

  • Andrea Burjan spune:

    merci Imperator, tocmai le-am trimis un SMS cu TOP5 din articol parintilor mei care sunt de ieri in concediu in Istanbul 🙂

  • Dudian spune:

    Eu as mai adauga cartierul Uskudar de pe partea asiatica. Acolo te simti cu adevarat in Orient, trecerea din Europa in Asia se simte din plin. Cartierul e cocotat pe un deal in imediata apropiere a Bosforului, privelistile asupra Bosforului si a Europei fiind fantastice. Va costa doar ferryboatul din Eminonu (in imediata apropiere a garii Sirkeci si a podului Galata) pana pe partea cealalta in Uskudar 1,75 lire turcesti, adica vreo 3 lei juma. Dar merita din plin, mai ales ca turistii dispar ca prin minune, bazarurile sunt pline de mirodenii si de peste, iar stradutele au niste pante ametitoare, care nu ii opresc pe bravii soferi turci sa-si demonstreze abilitatile si mai ales curajul deosebit.

  • Loredana spune:

    Mie mi-a placut cel mai mult, dintre gratuitatile Istanbului, moscheea Eyup si cimitirul care se afla pe dealul din spatele moscheii; mi s-a parut a fi locul cel mai putin alterat de turism din oras. La asta se adauga si panorama asupra Cornului de Aur de pe platforma amenajata acolo.

  • Ioana spune:

    Imperator recomanzi unei fete tinere sa mearga in Turcia de una singura….e vb de business amestecat cu un pic de vacanta. Doar ca sincer imi e cam frica …chiar asa de insistenti si nesimtiti sunt turcii?
    Si da…sunt draguta! :-S

  • julini spune:

    La sfarsitul lui noiembrie am zbor din Istanbul catre Nairobi si as vrea sa merg pana la Istanbul cu masina personala.Poate sa-mi spuna cineva daca ma lasa sa ies din Turcia in conditiile in care o sa-mi las masina in parcarea aeroportului pana ma intorc din Kenya?Am auzit tot felul de povesti ca daca ai intrat cu masina trebuie sa iesi tot cu ea.Multumesc!

    • Pitzifelnic spune:

      Da, te lasa. Am fost eu in ianuarie tot spre Nairobi, tot din Istanbul si tot cu masina. Eu mi-am luat o noapte de cazare la intoarcere la hotelul din SAW (ISG Airport Hotel) si am lasat-o gratis la ei in parcare cat am stat in Kenia.
      Dar acum daca poti zbura cu Pegasus la 100 EURO la SAW, n-ar merita sa mergi cu ei in loc de masina?

      • Julini spune:

        Multumesc pentru raspuns! Din pacate zborul este de pe Ataturk cu Emirates,iar la intoarcere avionul ajunge destul de tarziu si nu mai am un zbor catre Bucuresti la ora respectiva astfel incat sa ajung si la locul de munca a doua zi dimineata.Altfel as fi ales avionul in loc de masina,mai ales ca nu sunt un fan al drumurilor prin Bulgaria.

  • Andrei spune:

    Istambulul e cel mai urât oraș din lume..plin de praf și țigani

    • Li spune:

      Adaug la top 5 lucruri gratis, in caz ca veti fi la Istanbul pina in 6 ianuarie, 2013 o retrospectiva Monet, organizata la muzeul Sabanci.Miercuri, intrarea e libera, in rest 12 TL.Muzeul e la o distanta apreciabila, cam 12 km. de la ultima statie a tramvaiului(Kabatas).Se poate lua autobuzul 22 sau taxiul.Avantajul e atmosfera fantastica intilnita in salile muzeului, vine elita intelectuala a Istanbulului, nici urma de turist, veti sesiza diferenta.De pe terasa veti avea o priveliste fantastica asupra Bosforului.E greu pina il gasesti, niciun taximetrist nu stie exact unde vine muzeul.Merita.

    • Anonim spune:

      Salut Andrei!
      Nu am fost inca in Istambul.
      Dar permite-mi sa te contrazic.
      Nu ai idee ce inseamna tigani, praf, mizerie, jeg in toata puterea cuvantului….Pentru a putea face comparatie, recomand New Delhi, capitala Indiei. Daca vezi India, ai sa zici ca Turcia e de 5 stele.
      Sa ai o zi placuta.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest