Haideti cu Imperator in Borneo … printre triburi si orangutani

Sarawak Woodhouse

Unii dintre voi ati observat ca pe coloana din dreapta a blogului am introdus un patratel nou… acolo trec excursiile pe care le voi organiza, in cazul asta, e vorba de excursiile planificate anul viitor. In momentul in care toate amanuntele sunt batute in cuie, vor aparea acolo si linkuri catre programe. Pana acum, e doar excursia din Peru si Bolivia, programata pentru iunie, dar a venit momentul sa va povestesc mai multe despre excursia programata pentru primavara, mai precis in luna aprilie. Unde? In ecuatoriala insula Borneo, in Malaysia.

In general, excursiile pe care le-am organizat au inclus o buna parte de vizitare de locuri istorice – palate, temple, catedrale etc, etc. M-am gandit sa organizez impreuna cu prietenii de la Explore Travel si o eco-excursie, o excursie in care sa descoperim mai degraba animale, colturi frumoase de natura, dar si traditii ale unor triburi interesante. Nu, nu este un safari in Africa, ci intr-o insula extrem de frumoasa pe care au vizitat-o destul de putini romani – insula Borneo. Dar hai sa va povestesc ce o sa facem.

In primul rand, vom avea parte de un zbor lung pana la Kuala Lumpur. Vom zbura cu Qatar Airways, singura companie aeriana de 5 stele care opereaza in Romania, asa ca desi zborul e lung, vom ajunge cel mai probabil fresh la Kuala Lumpur. Nu o sa stam prea mult in oras (il vom vedea la intoarcere), imediat vom schimba terminalul si vom lua inca un zbor scurt, de data asta, cu Air Asia, cea mai buna companie low-cost din lume de 8 ani consecutiv, pana la Kuching, in Sarawak.

Sarawak are o poveste foarte interesanta. Parte a unui extins regat al Bruneiului (actualul Brunei e doar un fragment din dimensiunea regatului de acum cateva secole), Sarawakul a devenit un stat de sine statator sub conducerea unui britanic care a fondat dinastia Brooke… un aventurier englez a ajuns prin zona, a dat o mana de ajutor regelui din Brunei care, drept multumire, i-a oferit o parte din teritoriul sau… care a crescut, a crescut, devenind chiar mai mare decat Bruneiul. Trei generatii de „White Raja” s-au asezat pe tronul Sarawakului, exoticul miniregat ecuatorial care incerca sa imite in jungla traditiile si goma indepartatului Albion. Am citit memoriile ultimei regine de Sarawak, Sylvia, si chiar m-au facut curios sa vad cum arata urmele acestui stat malay condus de un rege englez. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, japonezii au ocupat si Regatul Sarawak, iar dupa alungarea lor, „white raja” si-a cedat posesiunile Marii Britanii, in ciuda opozitiei supusilor care isi doreau continuarea monarhiei „lor”. Odata cu proclamarea independentei Malaysiei, Sarawak a intrat in granitele acesteia, dar inteleg ca, pana in ziua de azi, Sarawak e „altfel” (aici, engleza este, de asemenea, limba oficiala, alaturi de Bahasa Malaysia).

Vom vizita Kuching, capitala „white raja”, unde vom avea parte de o introducere in lumea colorata a triburilor din Borneo la Sarawak Cultural Village, dar ce e mai fain de abia acum incepe… vom porni pe rau in sus, in zona tribala, zona vechilor „vanatori de capete”, celebrele triburi Iban. Nu va fie frica, ultima perioada in care Iban au revenit pe scara larga la traditia vanatorii de capete a fost Al Doilea Razboi Mondial, cand acestia s-au delectat vanand militari si oficiali japonezi.

Vom avea insa parte de o imersiune in viata acestor triburi, locuind in mijlocul lor. In 1986, compania partenera Explore Travel din Sarawak le-a propus sefilor de triburi Iban sa accepte vizitatori in satul lor. Acestia au fost de acord, dar doar cu conditia sa fie construita o longhouse, o casa traditionala iban langa sat, nu in mijlocul lui. Noi vom dormi in aceasta longhouse iban si vom interactiona cu ibanii, vom descoperi traditiile lor si vom face excursii pe rau la diverse locuri de interes, cum ar fi cascada Enseluai.

Dupa cateva zile petrecute in jungla din Borneo alaturi de vanatorii de capete, ne vom intoarce la Kuching si, de acolo, vom zbura in cealalta provincie malaysiana din Borneo, Sabah. Vom ateriza in capitala, Kota Kinabalu, si vom avea parte de o zi la plaja… In 2009, am fost in Kota Kinabalu si in mod cert insulitele din apropiere dispun de niste plaje care se pot bate de la egal la egal cu orice alte plaje din Asia de Sud-Est. Aceea va fi ziua de plaja, pentru ca vom pleca mai departe spre Sandakan, pentru a vizita celebrul Sepilok Orangutans Rehabilitation Centre, unde le vom descoperi pe aceste rude ale noastre, care seamana atat de mult cu oamenii noi. De altfel, bastinasii i-au denumit „oameni parosi”. Dupa ce vom descoperi orangutanii, vom avea parte si de o partida de safari de Borneo cu barca, urmand sa dormim la Sukau Rainforest Lodge, una dintre cele mai medaliate structuri turistice din punct de vedere eco-turism. Vom descoperi unul dintre cele mai cunoscute colturi de lume pentru bird-watching si, alaturi de ghidul naturalist local, vom porni cu barca pe rau pentru a descoperi numeroasele pasari si animale din jungla. Personal, nu pot sa zic ca sunt un mare eco-turist, in general caut destinatii cu semnificatie istorica sau culturala. Am fost de doua ori in niste tururi care se concentrau pe natura si mai putin pe istorie… in Africa de Est, in parcurile de safari din Kenya si Tanzania, iar anul trecut in Costa Rica, unde am descoperit placerea incredibila a descoperirii de animale si pasari… Cititi aici.

Dupa aceasta portie de eco-turism, ne vom intoarce insa la civilizatie si, pentru ca tot suntem in Malaysia, ne vom intoarce in Kuala Lumpur pentru a descoperi una dintre cele mai vibrante metropole ale Asiei de Sud-Est. Vom avea o zi de vizita ghidata pentru a descoperi „the best of Kuala Lumpur” si ultima zi va fi libera – la dispozitie inainte de plecare… veti putea face cumparaturi sau sa descoperiti orasul clasic Melacca ori noua capitala Putrajaya, inainte de lungul salt spre casa.

Perioada de calatorie este 1 – 14 aprilie 2016.

Pretul excursiei este de 2.700 de dolari si in pret sunt incluse toate zborurile cu tot cu toate taxele aeroportuare si de bagaje (e vorba de lungul zbor transcontinental si de patru zboruri interne in Malaysia: Kuala Lumpur – Kuching, Kuching – Kota Kinabalu, Kota Kinabalu – Sandakan, Sandakan – Kuala Lumpur), cu doua prestigioase companii ale lumii – Qatar Airways si Air Asia, toate cazarile (hoteluri in orase, dar si longhouse-ul din triburile iban sau lodge-ul eco din Sabah, transferuri, transport, vizite alaturi de ghizi locali (unii, specializati pe natura) si taxele de intrare in parcurile nationale. Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru Malaysia.

 

Vom fi un grup mic (strict maximum 12 persoane, deoarece atat e grupul maxim acceptat la triburi si in rezervatia naturala, iar 6 locuri sunt deja ocupate !), asa ca daca va tenteaza ideea, eu va recomand sa va inscrieti cat mai repede. Vom descoperi universul cultural al unora dintre cele mai interesante triburi din Asia – Iban (cunoscuti ca Dayak dincolo de granita, in Indonezia), vom vizita cel mai cunoscut sanctuar de orangutani din lume si vom descoperi jungla ecuatoriala. Inclusiv locurile unde vom dormi vor fi memorabile – lodge-uri in mijlocul junglei (atat in Sarawak, cat si in Sabah)… si, evident, vom lua o gura si din modernitatea urbana a Asiei, in Kuala Lumpur…

Pentru informatii complete (program complet, zboruri, hoteluri, informatii cu privire la inscrieri etc.), va rog sa intrati pe acesti link.

Pentru mai multe informatii, puteti sa ma contactati pe mine sau pe Dragos de la Explore Travel pe adresele de mail imperatortravel@yahoo.co.uk, respectiv dragos@exploretravel.ro . Pentru inscrieri, va rog sa-l contactati pe Dragos direct :).

Va astept 🙂

Imagini Borneo

 sarawak-ulu-ai-nanga-sumpa-iban-01a[1]

Triburi

DavidKirkland_rungus

mewot_murut

Sarawak Woodhouse

Vom dormi intr-un longhouse…

sarawak-sumpa-lodge

De fapt in asta, in Sumpa Lodge

mewot_jungle trekking

Jungla ecuatoriala

DavidKirkland_family river cruise

Vom calatori pe rauri

DavidKirkland_snorkeling

Ei, o zi va fi si de plaja… tot e marea asta superba prin preajma 🙂

DavidKirkland_orang utan

Cum ziceam, vom vedea si orangutani

MurphyNg_proboscis monkey

Dar orangutanii nu sunt unicele animale pe care le vom vedea

julianLee_pygmy elephants

Iban w-tattoo copy

Welcome to Borneo, everyone !

Categorii:
Malaezia

Comentarii

  • floria spune:

    Vaccin? pastile malarie?

    • Imperator spune:

      Din cate stiu eu, nu. Cand am fost in Sabah, nu am luat nimic.

      • Cristi Z spune:

        Daca stai aproape de coasta vestica riscul de malarie este prea mic sa justifice pastile. Eu am fost inclusiv la o distanta de 20 de minute cu avionul spre interiorul insulei, in parcul Mulu si nu trebuia luat nimic. De fapt nici nu existau tantari acolo intrucat ii mancau liliecii 🙂 Este o locatie foarte interesanta dar probabil nu a fost inclusa datorita faptului ca iti mai trebuie 2 avioane sa ajungi acolo si necesita timp plus ridica costul total.

  • Alis spune:

    Am fost in Kota Kinabalu acum doi ani,nu am facut niciun vaccin si nu am avut probleme. A fost un sejur minunat !

  • magduta spune:

    Intrebare – agentiile cu care lucrezi stabilesc preturile astea din fantezie? Daca ma uit la costurile tururilor din categoria „haideti cu Imperator…” observ ca se adreseaza probabil exclusiv angajatilor cu salarii bune la multinationale, iar preturile astea „de grup” sar cu mult fata de aceeasi excursie pe individual. Cu alte cuvinte, excursii care pentru 2 saptamani incep la 2700 in tarile cele mai ieftine ( Asia ) sau chiar 3700 in America de Sud, nu pot fi pentru oricine intr-o tara totusi saraca. Ce s-a intamplat cu farmecul calatoriilor istete, pe bani putini, pe cont propriu, fara agentii cu preturi stupide? Fac si refac calculele, si 2700 de dolari nu se justifica pentru Malaezia, oricat as incerca. Am fost in Malaezia, in locurile pe care le vei atinge in acest tur, si… imi da cu virgula. Parca nu as vrea sa spun asta, desi imi sta de mult pe buricul degetului – pretul include de fapt locurile gratuite pentru o parte din calatori + castiguri aberante pentru agentie?
    Un cuplu ar trebui sa dea 5400 de dolari pentru 2 saptamani in Malaezia, prin insule si triburi. 2 saptamani in Kuala Lumpur, la 5 stele costa undeva in jur de 1400 de dolari camera. Avionul se gaseste lejer si in jur de 500 de persoana. Diferenta de mii de dolari cum se justifica?
    Mi-e dor de frumusetea povestilor cu Imperator, pe vremea cand facea calatoriile posibile pentru oameni, nu doar pentru directori/patroni/ministri!

    • Imperator spune:

      In momentul in care ma duc undeva cu niste oameni pe care de cele mai multe ori nu-i cunosc, prefer sa fiu 100% ca hotelul este Ok pentru orice gusturi, chiar si mai sofisticate si ca partenerul de acolo este serios si lucrurile se intampla fix cum este trecut in program. Cand plec eu de capul meu cu 1 – 2 prieteni, pot sa stau si la hosteluri naspa, ca n-am nici o problema, ma mut si asta e, dar asta e mult mai greu cu 15 oameni. Sau daca autobuzul ala care are cauciucuri de pe vremea lui Gengis Han mai ajunge sau nu la destinatie. Asa ca prefer ca totul sa se intample ceas si asta evident costa.

      Pretul include costul gratuit doar pentru mine si habar n-am care sunt castigurile agentiei din Malaysia, dar a celei din Romania e in single-digit.

      Si da, unii dintre cei care participa lucreaza la multi-nationale. Apropos, si eu am lucrat si inca lucrez la multi-nationale si nu stiu ce e gresit in asta. Multinationalele sustin probabil 70 – 80% din bugetul de stat al Romaniei si din sistemul de pensii.
      Multumesc pentru calcule.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest