Jurnal Etiopian – o prefata. Episodul 1

Imagini Etiopia: adolescente topless din tribul Hamer

Inainte de a ma apuca sa scriu jurnalul propriu-zis, m-am gandit ca nu ar fi o idée rea sa va dau mai multe repere despre aceasta tara extrem de complexa, fascinanta, dar si atat de putin cunoscuta… De fapt, imi aduc aminte ca in anii 80, Romania era poreclita de presa occidentala “Etiopia Europei” datorita “abundentei” de merinde de prin alimentari, speculand foametea care a lovit Etiopia in 1985 soldata cu numerosi morti… Dar sa nu sarim la zilele noastre, ci sa incepem cu inceputul.

File de istorie – Etiopia, o tara de legenda

Multi spun ca Etiopia este o tara de legenda… as zice ca este o tara de legende… Orice etiopian iti va spune ca inceputurile istoriei lor sunt biblice – regina din Saba este vazuta ca fiind una din primele regine ale tarii cu capitala la Axum. Aceasta auzind de intelepciunea regelui Solomon s-a dus taman pana la Ierusalim pentru a se infrupta din intelepciunea acestuia. Se pare ca acolo nu s-a infruptat numai din intelepciune, cert este ca la plecarea spre tara natala, purta in pantece un fiu care s-a nascut in Etiopia… Acesta a primit numele de Menelik (“fiul-celui-intelept” in limbile semitice) si a fost urmasul la tron al Reginei din Saba. Faptul ca Saba este in Yemen, nu conteaza insa prea mult… Si oricum cine stie unde era de fapt Saba acum 3000 de ani ?

Povestea spune ca in jurul varstei de 20 ani, Menelik a hotarat sa dea si el o tura pe la taica-su si a plecat la Ierusalim. Solomon a fost atat de impresionat ca pe loc a hotarat sa-l lase rege in locul lui… Menelik, patriot etiopian adevarat a refuzat regala oferta, hotarand sa plece inapoi… asa ca taica-su a ordonat tuturor nobililor si preotilor ca fiecare sa-si ofere un fiu care sa-l insoteasca pe Menelik in Etiopia… fiul marelui preot a furat insa chivotul legii, dat de Dumnezeu lui Moise pe muntele Sinai si pastrat in templul din Ierusalim… Menelik a aflat prea tarziu despre isprava companionului sau, dar cum Dumnezeu a aparut in vis atat lui Solomon, cat si lui Menelik, toata lumea s-a convins ca chivotul legii trebuie sa mearga in Etiopia.

Menelik este considerat primul monarh din dinastia solomonica inaugurata in secolul X i.Hr. Peste 200 de regi ai Etiopiei fac parte nominal din dinastia solomonica, pretinzand ca sunt urmasii directi ai lui Solomon, reginei din Saba si Menelik, inclusiv ultimul imparat etiopian, Haile Sellasie, ucis de Mengistu Haile Mariam in 1974 imediat dupa lovitura de stat care a instaurat regimul comunist in Etiopia.

Dar sa revenim in perioada de legenda… Alaturi de chivot si de emigrantii evrei, Menelik a instaurat religia iudaica si regatul Etiopiei cu capitala la Axum… e drept, arheologii carcotasi spun ca Axum-ul a fost fondat cam la vreo 600 de ani de la sosirea chivotului si fondarea regatului, dar acum ce mai conteaza…

Prima civilizatie de varf a Etiopiei este asa-numita perioada axumita – regi putrezi de bogati controlau drumul comercial spre Indii, construind de asemenea un oras stralucitor in munti, la Axum. In jurul anului 300, un crestin sirian, Frumentius a naufragiat pe malurile Marii Rosii si a adus cu el crestinismul in Etiopia, reusind sa-l converteasca pe regele axumit Ezanus. Data convertirii de la iudaism la crestinism a regelui se pare ca a fost in anul 305, Etiopia fiind a doua tara dupa Armenia unde crestinismul a devenit religie de stat (Armenia in 301, Etiopia in 305, Georgia in 323 si in fine, Imperiul Roman in 330). O mica minoritate s-a opus trecerii la crestinism, ramanand iudaici… Acestia au constituit comunitatea falasha (sau “casa lui Israel”) care a fost mutata in Israel in anii 80 in totalitate, dupa ce membrii ei au fost recunoscuti ca fiind evrei de catre rabinii de la Ierusalim in ciuda practicilor religioase arhaice – falasha au fost rascumparati de la Mengistu probabil in schimbul unor sume consistente de bani.

Ca orice stat sau imperiu, dupa perioada de glorie, a urmat cea de declin… Nu se stie de ce, dar regatul axumit a apus in jurul anilor 800 – 900. posibil datorita arabilor care au preluat controlul asupra comertului Marii Rosii… Urmeaza o perioada neagra, in care nu exista prea multe informatii asupra existentei.

In secolul XI – XII, apare o noua dinastie si un nou centru de putere la Lalibela, tot in munti, dar la sud de Axum. Aici, regele Lalibela a construit 11 biserici superbe sculptate in stanca care sunt cu adevarat incredibile… tot atunci in Europa, au inceput sa apara zvonuri cu privire la un regat crestin ascuns in spatele formidabilei centuri de musulmani, condus de un anumit Preot Ioan… era Regatul crestin al Etiopiei.

Perioada urmatoare marcheaza revenirea la dinastia solomonica (sau ma rog asa a pretins cel care i-a rasturnat de la putere pe urmasii lui Lalibela) si lupte aprige cu musulmanii de pe coasta (regatul reuseste totusi sa se salveze cu ajutorul portughezilor si datorita aparitiei populatiei Oromo provenita din Sud care ii bate atat pe crestinii, cat si pe musulmanii epuizati de lupte)… O noua capitala se construieste la Gondar, palatele fiind ridicate in stil… iberic !

Etiopia – epoca moderna. Etiopia – singura tara africana necolonizata

Dupa o perioada, regii Etiopiei devin nomazi, iar capitala se muta odata cu ei… Reusesc sa supravietuiasca tentativelor de catolicizare, dar si atacurilor sudanezilor sau englezilor… Sfarsitul secolului XIX gaseste Etiopia inca independenta intr-un continent impartit de marile puteri coloniale. In 1885, in urma conferintei de la Berlin, Africa este impartita intre marile puteri ale continentului alb… Etiopia este “cedata” Italiei… Aceasta se infige si obtine coasta Marii Rosii inca din 1889 formand colonia Eritreea… In 1896, italienii hotaresc sa obtina controlul asupra intregii Etiopii, care le fusese “alocata” de marile puteri coloniale… Atacul asupra Etiopiei este insa un esec lamentabil, regele Menelik II obtinand o victorie fara dubii in istorica batalie de la Adwa… de ce istorica ? Este unica batalie directa in care un stat african a infrant un stat european, fiind un moment de referinta pentru africanii care ii vedeau pe europeni ca pe niste semi-zei invincibili…

Epoca Haile Sellasie

Aceasta victorie si mentinerea independentei va face din Etiopia o tara-model pentru intreaga Africa. Un alt moment de referinta este anul 1930 cand Ras Tafari, fiul guvernatorului de Harar este proclamat si incoronat ca Imparat al Etiopiei printr-o ceremonie fastuoasa sub numele de Haile Sellasie (“Puterea Trinitatii”)! Pentru Africa, Etiopia devenea in mod cert tara sperantei, iar pentru multi negri din Caraibe, Haile Sellasie devenea zeul noii religii rastafariene…

In 1936, Mussolini doreste sa razbune umilinta din 1896 si lanseaza un atac asupra Etiopiei… In ciuda rezistentei si a unor victorii, etiopienii sunt invinsi, iar tara lor ocupata… Rezistenta continua, iar inceputul celui de-al doilea razboi mondial le readuce libertatea… Dupa numai 5 ani de ocupatie, trupele britanice venind din Kenya in colaborare cu rezistenta etiopiana ii alunga pe italieni… Haile Sellasie se intoarce, iar Etiopia redevine libera.

Anii 50 fac din Etiopia liderul de necontestat a libertatii Africii… Multi lideri anti-coloniali isi gasesc refugiul in singura tara independenta de pe continent (cu exceptia Liberiei), unii chiar pregatindu-se pentru actiuni militare (inclusiv tanarul sud-african Nelson Mandela)… In anii 60, majoritatea tarilor africane si-au obtinut insa independenta, iar rolul Etiopiei a fost recunoscut prin stabilirea sediului Organizatiei Unitatii Africane la Addis Ababa, numeroase tari adoptand culorile etiopiene rosu-galben-verde pentru steagul national… Etiopia era in culmea triumfului, iar Haile Sellasie unul dintre cei mai influenti lideri mondiali…

Daca Haile Sellasie este un stralucitor lider global, situatia interna insa lasa de dorit… in ciuda modernizarii accelerate (“Ethiopian Airlines” este prima companie aeriana africana), aproape 80% din populatie sunt inca serbi pe plantatiile nobilimii feudale. Imparatul este absolut si el ia toate deciziile… situatia se deterioreaza…

Recolte mai slabe, dorinta de democratizarea si senilitatea din ce in ce mai ridicata a sfantului imparat duc la rascoale… fie ca sunt studentii, fie ca sunt taximetristii, in fine armata se ridica, iar in 1974, Derg-ul (“Comitetul”) format din militari din esalonul 2 preiau conducerea tarii. Haile Sellasie este arestat, este proclamata republica, iar intreaga populatie spera intr-o tara moderna, democrata si libera… Din pacate, din cadrul Derg-ului, cel mai hotarat este locotenent-colonelul Mengistu Haile Mariam care va prelua puterea absoluta prin inlaturarea colegilor si uciderea optagenarului imparat si va instaura un regim comunist.

Mengistu si regimul comunist – un nou cosmar in istoria Etiopiei

Impotriva comunistilor de la Addis Ababa se ridica insa popoarele nordice – in special eritreenii si tigray. Un razboi civil izbucneste in nordul ortodox… In 1985, dupa doi-trei ani de recolte slabe datorita secetei, foametea izbucneste in nord, mai ales in Tigray-ul revoltat… Mengistu profita si inchide regiunea… sute de mii de oameni mor de foame. Ajutorul international ramane in zonele mai linistite…

Caderea regimurilor comuniste din Europa de Est si perestroika sovietica il priveaza pe Mengistu de resurse si forte militare… Trupele sovietice si cubaneze se retrag, iar guerilele eritreene, amhare si tigray obtin victorie dupa victorie. In 1991, armata etiopiana se dezintegreaza, iar Mengistu fuge in Zimbabwe unde traieste bine mersi pana in ziua de azi… Trupele de guerilla din Tigray intra dezorientate intr-o capitala pustie in care nu au calcat niciodata pana atunci… Ce sa cucereasca, ce locatii sa ocupe ? Salvarea vine din partea ziaristului Robert Kaplan care are un ghid Lonely Planet… ca orice turist amator, trupele de rezistenta, ocupa centrele puterii cu ajutorul lui Lonely Planet !

Etiopia post-comunista. Divortul de Eritreea

Fostul sef al guerilelor, Meles Zenawi (nascut in legendara Adwa din tata tigray si mama eritreeana) preia puterea… Va fi prim-ministru din 1991 pana in ziua de azi… Toti colegii lui erau fosti studenti care isi intrerupsesera facultatea pentru a deveni luptatori de guerila (inclusive Zenawi, care nu terminase decat doi ani de medicina)… Asa ca in timp ce conduceau tara, guvernul in frunte cu primul-ministru au urmat cursurile Open University pe care le-a absolvit aparent cu mare succes in 1994.

In 1993, Eritreea isi declara independenta in urma unui referendum.. Noul stat este recunoscut de Etiopia, dar granitele raman deschise, iar Eritreea pastreaza birr-ul etiopian ca moneda nationala… Desi toata lumea spera ca aceasta parte destul de dezvoltata a continentului negru va deveni o natiune de succes, Eritreea devine un “failed state” – opozitia este interzisa, libertatea presei este anulata (Eritreea se afla pe locul 175 din 175 in clasamentul “presei libere”), economia este la pamant, iar in curand e posibil s-o vedem pe lista tarilor teroriste (lideri islamisti din Somalia sunt refugiati in Eritreea, iar principalul port a fost concesionat Iranului). In 1998, pentru a masca problemele interne, Eritreea ataca Etiopia pretextand ca o parte din desertul Afar apartine Eritreii… etiopienii reusesc sa invinga atat militar cat si diplomatic, asa ca Eritreea se inchide si mai mult… granita etiopiano-eritreeana este inchisa, iar economia Eritreeii dependenta de Etiopia se prabuseste in haos. Cel mai placut oras din Africa, capitala Asmara, “mica Roma” devine o fantoma…

Cam asta e pe scurt (sau pe lung) despre o tara unica in Africa…

Pe langa aceste date istorice, hai sa va mai zic despre alte particularitati.

Etiopia – curiozitati

Etiopia este probabil unica tara din lume unde este inca oficial calendarul iulian. Desi eu am calatorit in decembrie 2010 – ianuarie 2011, calendarul oficial indica luna a 4-a din anul 2003. Anul Nou este sarbatorit pe 11 septembrie (de aceea nici un etiopian nu a murit in World Trade Center-ul newyorkez pentru ca erau acasa sarbatorind Revelionul !), iar anul este impartit in 12 luni a cate 30 zile + o luna speciala de 5 sau 6 zile (in functie daca este an bisect sau nu).

Ora Etiopiei este de asemenea diferita, dar sincer mi se pare ca este mai logica decat ora restului lumii. Ziua incepe la ora 6 dimineata (care pentru etiopieni, este ora zero). In jur de 6 dimineata este rasaritul, iar ora 12 ziua este echivalent cu ora 6 dupa-amiaza cand soarele apune… Deci, de multe ori intrand in banci sau magazine, desi era dimineata pe la 10, ceasul indica curioasa ora 4 !

Populatia este de asemenea extrem de diversa. Unii cercetatori spun ca etiopienii vorbesc 84 de limbi, in timp ce recensamantul din 1994 recunoaste “doar” 77… unele limbi sunt semitice (inrudite cu ebraica si araba), altele nilotice sau omotice (pur africane). Lingua franca este insa amhara, o limba semitica cu un alfabet propriu care a fost limba conducatoare de sute de ani. Atat amhara, cat si tigray sunt limbi semitice si provin din limba geez, o limba moarta care este folosita doar de catre biserica in slujbele religioase… E drept, tigray-i sustin ca amhara provine din limba lor, fiind o fiica a “tigriniei” si nu o sora, dar asta e.

Populatia Etiopiei este impartita intre crestini-ortodocsi (45%), musulmani (40%) si animisti (15%). Biserica ortodoxa este autocefala din 1959, dar pana atunci a fost dependenta de Patriarhia apostolica de la Alexandria, Egipt. In schimb, este evident ca lipsa de comunicare intre crestinismul etiopian si restul lumii a dus la o biserica originala – in primul rand, atentia acordata Vechiului Testament este foarte mare comparativ cu restul lumii crestine (relevand trecutul iudaic al Etiopiei), preotii sunt imbracati in alb, iar ceremonialul include si adevarate dansuri si cantece executate de preoti. Credinciosii sunt imbracati in alb, mie sugerandu-mi, iertata fie-mi blasfemia, hajj-ul musulman la Mecca… si ca veni vorba de legatura de asemanarile cu musulmanii, de la ora 6 dimineata difuzoare puternice incep sa emita rugaciuni capabile sa trezeasca din somn orice oras ! Cam ca chemarile la rugaciune ale muezinilor musulmani ! In plus, in biserici intri descult ca in moschee.

Etiopienii nu au nume de familie. Copiii iau numele tatalui. Deci daca te cheama Ion, iar pe tata Marius, numele tau este Ion Marius. Daca copilul tau capata numele de Stefan, numele lui va fi Stefan Ion. Iar daca vei avea o fiica Ileana, ea va fi Ileana Ion.

Numele au insa o semnificatie… De multe ori oamenii poarta nume gen “Servitorul Trinitatii” sau alte nume cu semnificatii religioase… Dar pot aparea nume curioase cum ar fi “Inlocuitorul” (in cazul ca acest copil s-a nascut dupa un alt urmas mort) sau chiar “Asta-I ultimul” (in cazul unor parinti exasperati de prea multe progenituri. Pe ghidul nostru il chema “Lumina”… Si am avut noroc ca era luminat si cu extrem de multe cunostiinte…

Evident ca ar mai fi multe de spus… Dar le tin pentru serialul meu etiopian… Care va incepe in forta de luni…

Obiective turistice Etiopia: fresce ortodoxe etiopiene

Moise si fuga din Egipt

Obiective turistice Etiopia: Sfanta Maria din Sion unde se pastreaza chivotul legii, Aksum

Aici, se afla chivotul legii… la Axum !

Obiective turistice: stelae din Aksum

Stelele de la Axum…

Obiective turistice Etiopia: palatul in stil portughez din Gonder

Palatele de la Gondar

Obiective turistice: lacul Tana, la izvoarele Nilului Albastru

Insulele cu manastiri pe lacul Tana

Obiective turistice Etiopia: Valea Omo

Etiopia inseamna de asemenea drumuri de pamant

Obiective turistice Etiopia: sosele etiopiene

sau sosele impecabile

Obiective turistice Etiopia: baieti goi - mursi

Triburi din preistorie

Obiective turistice Etiopia - pom de Craciun hotel Sheraton Addis Ababa

sau hoteluri de lux

Obiective turistice: injera in sat Ari

Bucatarese de injera

Imagini Etiopia: caratoarele de lemne Entoto -  Addis Ababa

sau caratoare de lemne de foc

Cazare Etiopia: Tourist Hotel Arbaminch

Macelari

Obiective turistice Etiopia: targ african in Key Afer

sau negustori

Imagini Etiopia: vaci pe soselele Etiopiei

Vaci

Obiective turistice Etiopia: lacul Chamo, crocodil

sau crocodili

Imagini Etiopia: scoala din sat hamer

profesor cu elevi

Obiective turistice Etiopia: policlinica africana in Key Afer

sau doctori

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest