Top 10 experiente Croatia – powered by Eximtur

09. Orasul vechi Trogir.JPG

Prima oara am ajuns in Croatia intr-o zi de primavara. Veneam cu autocarul din Bosnia, de la Mostar, si mergeam spre Dubrovnik. Pe vremea aceea, jobul ma tot aducea in Bosnia, la Sarajevo, la Mostar, chiar si la Banja Luka sau Pale, in Republika Srpska, dar, intr-o buna primavara, mi-am mai luat vreo doua zile libere, le-am cuplat cu un weekend si mi-am luat returul din Zagreb. Ce naiba, era musai sa vad Coasta Dalmata. Mi-aduc aminte ca, dupa ce am depasit dealurile din zona Mostar, a aparut de departe Marea Adriatica. Autobuzul Centrotrans a carmit-o la stanga, de-a lungul coastei, si dupa zece minute m-am lipit de geam ca tantarul de o fereastra luminata noaptea. Era incredibil! Coasta Dalmatiei  era nimicitor de frumoasa. Si am stat lipit de geam cu gura deschisa pana hat la Dubrovnik. De atunci, am iubit Coasta Dalmatiei!

Dar hai sa trec la clasamentul experientelor croate.

  1. Dubrovnik, orasul istoric – prima dragoste nu se uita niciodata. Mai ales cand locul acesta este ocupat de unul dintre cele mai frumoase orase istorice din Europa, o republica marinara (se numea Ragusa) construita in Evul Mediu si ramasa practic neschimbata. Plimba-te pe stradutele care urca, ia zidul de aparare a orasului la picior (ultima oara, a fost folosit in scop de aparare in 1992) si nu uita sa iei telecabina pana pe dealul care domina orasul pentru o privire de ansamblu. Merita.
  2. Coasta Dalmatiei – ia o masina si pur si simplu condu de sus in jos, de la nord la sud si inapoi. Muntele se prabuseste in mare, creand un peisaj de basm.
  3. Parcul National Plitvice – stiu, n-am ajuns inca aici, dar, din toate povestile celor care au fost, mi s-a spus ca e un taram de basm.
  4. Mormantul imparatului Diocletian in Split – Diocletian si-a construit o rezidenta superba pe malul Marii Adriatice, langa orasul Solin. Aceasta resedinta a fost transformata intr-un mausoleu impunator, pana cand locuitorii din Solin au trebuit sa se refugieze in spatele meterezelor mausoleului din cauza atacurilor avarilor si slavilor. Astfel, centrul orasului Split este construit in jurul unui mausoleu… Nu doar in Cairo exista City of Dead.
  5. Korcula – nu gasesti orase vechi numai pe continent, ci si pe insula. Iar Korcula, insula de bastina al lui Marco Polo, adaposteste un oras vechi cu totul si cu totul deosebit.
  6. Nudism in Croatia – intr-o buna dimineata, Tito se trezeste si se pune pe citit ziare. Ii pica in mana un ziar francez (sau poate revista Paris Match) si citeste despre aventurile turistilor care vor sa faca nudism pe Coasta de Azur, fugariti de jandarmi (filmele lui Louis de Funès sunt inspirate din realitate). Il cheama pe ministrul turismului si il intreaba cate insule are Iugoslavia in Adriatica. “Pai, vreo 1.200, tovarase secretar general!”. “Bine, ia vreo 10 sau 20, mai ferite, dar aproape de orasele istorice, si anunta in Occident ca sunt insule pentru nudisti.” Un an mai tarziu, mii de nudisti pogorau pe coasta pe atunci iugoslava… asa incepea turismul de masa pe Coasta Dalmatiei.
  7. Sailing de-a lungul coastei – cum ziceam, sunt peste 1.000 de insule in Croatia… unele mai mici, altele mai mari, unele de-a dreptul pustii… Si ce poate fi mai frumos decat sa stai pe un iaht si marea sa te poarte de la una la alta…
  8. Insula Mljet – este o rezervatie naturala si este cunoscuta ca un paradis pentru diveri… o insula cu adevarat paradiziaca. Pe langa marea de o culoare ireala, in interiorul insulei (cea mai impadurita din Adriatica) vei descoperi doua lacuri “secrete”, pesteri, dar si cateva sate traditionale.
  9. Zagreb, capitala Croatiei. Cand am scris mai demult ca Zagrebul este mai frumos decat Viena, multi m-au criticat. Poate Zagrebul nu are cine stie ce monumente fastuoase, dar are o atmosfera boema care te linisteste si te face sa visezi. La ce altceva decat la Coasta Dalmatiei? 😉
  10. Viziteaza orasul la intarea caruia orice roman  opreste masina ca sa se pozeze cu indicatorul de intrare in localitate. Ei bine, in Pula nu numai numele e interesant (pentru noi), ci si faptul ca aici se afla cel mai bine pastrat amfiteatru roman din lume (cel mult asa sustin croatii), dar si alte cateva monumente ramase in urma stramosilor nostrii 😉

Daca aveti de gand sa vizitati Croatia anul acesta (acolo e vreme buna si insorita cam tot timpul anului, deci e o destinatie pentru 12 luni, desi, din pacate, cea mai mare parte a turistilor se inghesuie in timpul verii), aruncati o privire si pe ofertele de la Eximtur. Gasiti aici zeci de oferte pentru toata Croatia (inclusiv in parcul Plitvice, unde nu prea sunt locuri de cazare).

In plus, daca mai aveti nevoie de un pic de inspiratie, va invit sa aruncati o privire pe lista de articole pe care le-am scris de-a lungul timpului despre insorita Croatie. Le gasiti aici. Si astept si parerilor voastre la comentarii – ce e frumos de facut si vazut in Croatia ?

Sursa foto – poze proprii si Wikipedia.

Imagini Croatia

 

  01. Dubrovnik.jpg

Dubrovnik, perla Dalmatiei

02. Parcul National Plitvice.jpg

Incredibilul parc national Plitvice

03. Split - centrul vechi.JPG

Centrul istoric al Splitului a fost de fapt un imens mausoleu

04. Korcula.jpg

Korcula, insula lui Marco Polo

05. Nudism in Croatia.jpg

Nudismul este la el acasa in Croatia 😉

06. Saling in Croatia.JPG

sau poate mai bine inchiriezi o barca sa te plimbi printre insule

07. Mljet.jpg

Fantasticul Mljet

08. Zagreb, capitala Croatiei.JPG

Centrul capitalei croate – Zagreb

Eximtur-logo

Comentarii

  • daniel spune:

    „Avatarurile” turistilor…? Poate „aventurile”! 🙂

  • ana spune:

    in croatia mi se pare putin cam complicat transportul (ma intereseaza cel mai mult Split si poate Ragusa), drumurile drepte prin Bosnia nu prea sunt pentru soferi simpli, pe autostrada se ocoleste mult in nord, avioanele nu sunt directe

    poate trenurile sa fie o solutie, as vrea o discutie pe tema asta

    • Imperator spune:

      Din cate stiu, statia terminus a trenurilor este Split, nu intra mai departe pe Coasta Dalmata

      • darius spune:

        nu e chiar asa de greu de condus prin Bosnia. E adevarat ca nu sunt autostrazi(de fapt, exista o autostrada de vreo 50km in apropiere de Sarajevo), insa drumurile sunt bune in rest si nu sunt aglomerate.

  • Marius W. spune:

    În Parcul Național Plitvice poate că sunt rare locurile de cazare, însă la 5 minute de mers cu mașina sunt suficiente pensiuni mai mult decât decente din punct de vedere al prețului și a calității.
    Pe dealul Srđ, cel ce domină Dubrovnikul, se poate ajunge și cu mașina sau într-o plăcută plimbare prin pădure. Recomand plimbarea și apusul de pe deal.

  • mihai spune:

    marius are dreptate sint suficiente locuri de cazare in aria ce circumscrie Plitvice noi am stat cu 65 eur inclusiv bkf 2 adulti si 2 copii,conditii f bune…recomand 2 zile pentru a putea strabate toate traseele-merita..si o zi e suficienta dar cam pe fuga si va trebui sa renuntati la 1-2 puncte de interes

  • Mihaela spune:

    Recomand si Trogir, la 30 km distanta de Split, este o localitate mai micuta, cocheta, in care principalul mijloc de transport este scuterul. Are un centru istoric extrem de pitoresc, iar preturile sunt simtitor mai mici fata de Dubrovnik.
    Eu am fost in vara anului 2010, mi-am impartit sejurul de o saptamana intre Trogir si Dubrovik si am inchiriat o masina (nu recomand inchirierea, preturile sunt in jur de 75-80 euro /zi si se gasesc destul de greu fara o rezervare cu cateva saptamani inainte, nu este ca in Grecia). Merita vazut si Sibenik, este la aproximativ 90 km de Split, tot pe coasta, de sus, deasupra centrului vechi si a catedralei este o priveliste superba spre insule. Tot pe coasta este afla si Zadar, am inteles ca si aici apusurile sunt foarte frumoase, dar nu am ajuns. Insa in special parcurile naturale fac din Croatia o destinatie perfecta vara, chiar si la inceputul lunii august nu am resimtit prea tare acele multe grade din termometru. Plitvice este, intr-adevar, un parc incredibil, merita luat traseul de aprox 5-6 h si, de aceea, este nevoie de cazare in apropiere. Un singur lucru nu mi-a fost pe plac in Croatia, ca nu am putut folosi la niciun obiectiv turistic cardul ISIC (pentru tineri/studenti/profesori), cu toate ca are sigla Unesco pe el si multe dintre obiectivele croate sunt patronate de Unesco, angajatii dadeau din umeri…

  • Andreea spune:

    Buna seara!
    Planuiesc o excursie cu masina in Croatia. La intoarcere, plecam din Dubrovnik spre Bucuresti, dar nu stim exact ce traseu sa urmam (nu am vrea sa ne intoarcem pe acelasi traseu, spre Zagreb – Belgrad – Bucuresti). Pe Google maps, cel mai scurt traseu ar fi prin dubrovnik-visegrad-cacac-krakujevac-paracin-zajecar-romania (dar nu am gasit niciun review pe site-uri/forumuri, asa ca nu stim daca avem ce vedea pe traseu sau daca drumurile sunt ok). O alta varianta ar fi prin Belgrad, dar ocolim aprox 100 km. Ce traseu imi recomandati? Ce opriri am putea sa mai facem? Multumesc frumos.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest