Haideti cu Imperator in Namibia, Botswana si Cascada Victoria !

. Sosuvlei

Nu ma pot considera un megaspecialist in Africa – am fost in doar 12 tari din cele 55, cate compun Africa (in curand, voi adauga inca doua in palmares – Djibouti si Somalia), dar vorbind cu oameni care au batut Africa in lung si in lat, aproape in unanimitate mi-au spus ca Namibia este cea mai frumoasa tara a Africii – dune spectaculoase, peisaje stancoase uimitoare, triburi ramase intr-o perioada ancestrala si in plus, una dintre tarile cele mai safe ale Continentului Negru. Botswana se remarca prin poate cea mai interesanta rezervatie din lume – Delta Okawango iar in Zambia vom vedea una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume la momentul ei de debit maxim ! Si cum am de gand sa vizitez aceste tari care iincredibile, m-am gandit sa va invit sa va alaturati intr-un nou tur din ciclul „Haideti cu Imperator in …”.

Este cel de-al doilea tur pe care il organizez impreuna cu cei de la Extreme Travel https://adventure-travel.ro/, o agentie mica, dar specializata in ceea ce imi place la nebunie si care nu prea exista in Romania – asa-numitul adventure travel, insemnand calatoriile in niste zone spectaculoase, dar mai putin batute de hoarde de turisti. Radu, omul din spatele lui Extreme Travel, este ghid montan, asa ca primele sale tururi au fost pentru alpinisti dornici sa se urce pe Elbrus, Kilimanjaro, Mount Kenya si pe multe alte varfuri din lume (inclusiv Moldoveanu), dar dupa cativa ani, a inceput sa ofere tururi spre zone indepartate si putin batute, insa care, credeti-ma, sunt incantatoare. Pentru multi, descoperirea unor destinatii precum Etiopia, Namibia, Madagascar sau Patagonia reprezinta calatoria vietii, nu o vor uita niciodata… si pe mine, daca ma intrebati, in top 10 personal se regasesc Iran, Etiopia, Nepal, tari care intra in zona de „adventure travel”. In plus, Radu are experienta personala a tarilor vizitate – cred ca a fost de cinci ori in Namibia sau in Botswana, deci grupurile organizate cu el merg pe drumuri batatorite – si in tari de genul acesta cu o infrastructura turistica relativ limitata chiar face diferenta.

Atentie – nu va fi o excursie de lux, dar nici nu trebuie sa fim campioni olimpici pentru a descoperi acest colt fascinant al planetei noastre. Se va dormi si la cort (dar campingurile namibiene sunt bine puse la punct, dupa model sud-african), dar si in hoteluri, ne vom urca si pe dune, dar ne vom da si relax pe malul oceanului… asa ca pregatiti-va sa iesiti un pic din asa-numita zona de confort… sigur veti avea amintiri de neuitat.

Dar hai sa va povestesc care sunt planul de bataie si planul pentru a doua jumatate a lunii martie (Radu mi-a spus ca de obicei merge in perioada asta si ca a fost permanent soare si bine).

Vom zbura spre Windhoek, capitala Namibiei, de unde vom porni mai departe. Ne imbarcam in masini 4×4, ne luam corturile si o taiem spre Sesriem pentru doua nopti, la portile desertului Namib. Aici se afla acele dune rosii pe care sigur le-ati vazut in vreo poza sau vreun film documentar. Tot aici, se afla legendarul lac secat din Dead Valley, unde nisipul alb de pe fundul vechiului rau contrasteaza incredibil cu dunele de un rosu aprins, ca bonus vazand si trunchiurile uscate de copaci morti. Sa nu ai aici un aparat foto este o crima impotriva umanitatii 😊. Vom porni mai apoi spre Swakopmund, capitala turismului de aventura din Namibia, trecand pe langa magicul „Munte sangerand” – o bucata de granit de culoare rosiatica, dar si plante cu venerabila varsta de 1500 de ani.

Swakopmund – o statiune de litoral germana in plina Africa? Da, suna un pic cam fiction, dar asta este. Germania si-a obtinut unificarea nationala destul de tarziu (adica, in 1871), asa ca nu s-a inscris intre natiunile care au alergat dupa colonii pe toate meridianele planetei. Dupa 1871, s-au gandit si germanii ca e de bun-simt sa-si faca si ei colonii, dar nu prea mai erau locuri disponibile pe harta lumii, cu niste mici exceptii – si alea, pentru ca nu le dorisera englezii, francezii, portughezii, spaniolii si rusii, marii colonisti ai omenirii. Namibia se afla intre aceste tinuturi nedorite de nimeni si, deci, „libere”, asa ca nemtii s-au grabit sa o anexeze. Dupa 1918, Germania si-a pierdut toate coloniile, asa ca Namibia a devenit colonie sud-africana (colonia unei colonii, modelul mai fusese experimentat in Sudan, care devenise colonie a Egiptului britanic), dar in urma nemtilor au ramas, desigur, pasiunea pentru bere buna si orasele Art Nouveau ca in Germania. Swakopmund, pe langa ca este o statiune turistica draguta, este si capitala turismului de aventura din Namibia – poti sa zbori peste dune, sa faci parasutism, sa te dai cu ATV-ul, parapanta, sa faci excursii la delfini si o gramada de alte activitati. Vom avea doua zile full aici, pentru a ne face de cap.

Este momentul in care ne vom lua inima in dinti si vom pleca pe unul dintre cele mai aride locuri de pe pamant – celebra Skeleton Coast, de-a lungul careia se afla epave de nave care au esuat pe aici de-a lungul timpului, putini supravietuind din cauza lipsei de apa. Tot aici, ne vom saluta cu una dintre cele mai mari colonii de foci… ne va pune in forma pentru a descoperi Parcul National Etosha, unul dintre cele mai faine parcuri de safari din Africa (unii care au fost atat in parcurile din Africa de Est, cat si in Namibia spun ca cel mai spectaculos parc este Etosha – cel din Namibia).

Vom da doua ture prin parc – dis-de-dimineata si seara, cand animalele sunt cele mai active – si ne vom simti ca niste actori intr-un documentar National Geographic. Am fost de doua ori in parcurile nationale din Africa de Est, am fost practic in sapte parcuri nationale est-africane, dar nu conteaza de cate ori ai fost si cate zile ai petrecut printre lei, girafe, zebre sau antilope, ai acelasi sentiment unic de explorator si te poti minuna de diversitatea si de frumusetea faunei africane.

Dar Namibia nu are doar fauna, ci si cateva triburi care si-au pastrat traditiile ancestrale – sunt triburile Himba, dar si bosimanii, oamenii cu cel mai pur ADN din lume (ei nu par sa se fi miscat din zona de cand a aparut omul, nici nu au fost cuceriti, asa ca si-au pastrat ADN-ul nealterat. Da, aici vom intalni si femei in sanii goi, dar vom descoperi mai ales niste civilizatii care ne vor purta undeva la inceputul istoriei omenirii.

Aventura va continua in Botswana, da, tara aia cu valuta cu nume interesant 😉. Dar ce va fi mai interesant nu este valuta (aia va fi parte din zona de glume), ci vom explora singura delta din interiorul unui continent din lume – in general, deltele se formeaza la gura de varsare a unui rau sau fluviu in mare – de la Delta Dunarii (in Marea Neagra) la Delta Amazonului (in Oceanul Atlantic), de la Delta Volgai (in Marea Caspica) la Delta Rhone-ului (in Marea Mediterana), toate sa varsa intr-o mare. Ei bine, delta Okavongo din Botswana nu este preludiul revarsarii unui rau in mare, ci a unui rau in… desert! Da, in nisipurile desertului Kalahari… si aici, vom avea parte de o a doua tura de safari, de data asta, pe apa!

Excursia nu se poate termina fara sa vedem una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume – e vorba de Cascada Victoria, aflata intre Zambia si Zimbabwe (noi vom dormi in Zambia, dar cine vrea sa-si adauge si Zimbabwe in panoplie poate trece fara probleme (viza se da la granita) in aceasta tara cunoscuta pentru valuta cu cele mai multe zerouri din lume. Si aici, la Victoria Falls, in afara de a fi uimiti de aceasta incredibila cadere de apa, putem face tot soiul de nebunii – de la zbor pe deasupra cascadei, la canoe pana in buza caderii de apa, la rafting sau alte tipuri de safari.

 

Expeditia Namibia – Botswana – Victoria Falls este, probabil, una dintre cele mai spectaculoase expeditii pe care le poti avea in Africa (sau chiar in lume) – safari in cele mai faine parcuri nationale, triburi ramase in preistorie, dune de desert care se opresc in ocean, apusuri de soare cum numai in Africa poti gasi, culminand cu una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume! Va invit sa batem drumurile Africii intr-o exprienta de neuitat.

 

Informatii logistice:

Excursia va avea loc la anul, in 2019, intre 23 martie si 9 aprilie (deci 16 zile in total).

Pretul este de 3.500 de euro.

Pretul include: zborurile dintre Bucuresti si Windhoek, capitala Namibiei, si dintre Livingstone (Zambia) si Bucuresti, cazare (o combinatie de cazare la cort, dar si hoteluri, activitati si intrari prevazute in program (adica in toate parcurile nationale sau in zonele tribale, extra fiind activitatile pe care vi le doriti in Swakopmund sau Cascada Victoria, care sunt extrem de variate – evident, daca suntem mai multi pentru o anumita „nebunie”, putem obtine reduceri de la operatorii locali). Mancare, in locurile unde este si mancarea inclusa (gen parcuri nationale).

Stiu, o sa va intrebati daca se face numarul minim de participanti la acest tur – pentru ca asta este principala problema la multe circuite – in cazul asta, exista o sansa foarte mare sa se intample, pentru ca vom pleca si daca vor fi numai patru inscrisi!

Toate amanuntele sunt de gasit aici –––-> Circuit Namibia, Botswana, Cascada Victoria

 

Si, evident, daca aveti intrebari sau vreti sa va si inscrieti, puteti sa-mi dati mail la imperatortravel@yahoo.co.uk (pentru informatii) si lui Radu la radu@extreme-travel.ro (pentru informatii si inscrieri).

Inscrierile au loc pana pe data de 22 decembrie 2018, pentru ca trebuie sa luam viza de Namibia, iar aceasta se ia de la ambasada din Viena (vom trimite pasapoartele prin curier). Pentru Botswana si Zambia, cetatenii romani nu au nevoie de viza, iar pentru Zimbabwe, cine vrea sa intre ia viza pe loc.

In caz ca aveti timp si vreti sa mai descoperiti o parte din Africa, vedeti ca Radu va pleca mai departe, spre Africa de Sud, Swaziland si Lesotho (eu ma intorc acasa), intr-un alt circuit pe care il puteti afla aici. Si, evident, pretul va fi redus, pentru ca nu o sa mai trebuiasca sa platiti zborul intercontinental, veti fi deja la doi pasi de Africa de Sud!

 

Va astept in una dintre cele mai faine expeditii pe care le puteti face in Africa! Va fi ceva de povestit nepotilor !

Ca idee, uite un filmulet facut de Radu intr-una din turele precedente

 

Imagini Namibia, Botswana, Cascada Victoria

Namibia Route

Acesta va fi traseul

Duna Namibia

Acele dune rosii ale Namibiei…

. Sosuvlei

Fascinatia desertului

Skeleton Coast

Skeleton Coast

Foci Namibia

Foci namibiene

Himba

Vom vizita si triburile namibiene

Trib Namibia

 

Safari

Dar, mai ales vom merge in safari, atat in Namibia, cat si in Botswana

Leu

 

Girafa

 

Impala

 

Apus De Soare In Botswana

Apusurile in Africa sunt exceptionale

Victoria Falls

Finalul va fi la Victoria Falls…

 

Categorii:
Noutati

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest