Romania renunta la carantinare. Toti calatorii care vin din strainatate vor intra in auto-izolare

COVID

Incepand de azi noapte, toate „zonele rosii” au fost transformate in „zone galbene”. In consecinta, toti calatorii care vin din strainatate, din orice tara din lume nu vor mai fi obligati sa intre in carantina institutionalizata, ci sa se auto-izoleze acasa. Conditiile sunt:

  • in caz ca in respectiva locuinta se afla mai multe persoane, toate trebuie sa se auto-izoleze.
  • in caz ca nu aveti unde sa va aut0-izolati (nu aveti o locuinta disponibila) sau nu vreti sa-i obligati pe restul familiei sa se auto-izoleze, va puteti adresa autoritatilor sa va asigure carantina institutionalizata intr-un hotel, pensiune sau alt loc de cazare contractat de autoritati.

Atentie – auto-izolarea nu inseamna sa mai iesiti din cand in cand la plimbare sau la cumparaturi, inseamna sa stati non-stop 14 zile in respectiva locuinta. Autoritatile verifica daca sunteti efectiv acolo si daca nu va gasesc la domiciliul declarat, veti fi carantinat obligat in carantina institutionalizata timp de 14 zile din momentul in care veti fi ridicat de la domiciliu. In acest caz, sunteti obligati sa platiti costurile de carantinare.

Stirea conform careia puteati sa evitati carantinara sau auto-izolarea este FALSA. Aparent, a existat o propunere in legea votata joi cu privire la starea de alerta conform careia daca veniti cu un certificat de analize scris in limba romana si facut in ultimele 48 de ore inainte de a ajunge in Romania nu veti fi auto-izolat, dar aceasta nu a fost acceptata de Parlament.

 

Deci, indiferent de unde veniti, la intoarcerea in Romania, veti fi obligati sa va auto-izolati.

Reglementarea ramane in vigoare pana cand Institutul National de Sanatate Publica va muta diverse tari in zone verzi sau rosii.

 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii