DE LA MIEZUL NOPTII: Ungaria ridica obligatia de auto-izolare pentru calatorii din Romania

04. Parlament Budapesta

Acum cateva saptamani, Ungaria ridica restrictiile de vizitare si obligatia de carantinare pentru cetatenii tuturor tarilor vecine (inclusiv a Serbiei, stat din afara UE) cu exceptia Romaniei si Ucrainei. Pe 15 iunie, Romania a ridicat obligativitatea auto-izolarii pentru cei care vin din Germania, Austria si Ungaria. In aceeasi zi, Germania ridica orice restrictie pentru calatorii care veneau din Romania, urmata o zi mai tarziu de Austria. De facto, pana acum se putea intra in Germania si Austria doar daca aveai rezidenta sau contract de munca. Ungaria impunea auto-izolare pentru cei veniti din Romania, dar permitea tranzitul liber intre Occident si Romania pe niste autostrazi speciale (asa-numitele culoarele verzi), dar in drum spre Occident, romanii trebuiau sa demonstreze ca sunt rezidenti sau lucreaza in respectivele tari. Ei bine, desi de ieri se putea intra liber (fara nici o tidula) in tari precum Franta, Olanda, Belgia, Germania, Cehia sau (de azi) Austria, politia maghiara a intors din drum un numar apreciabil de romani fara rezidenta intr-un alt stat. In consecinta, azi Primul-Ministrul roman, d. Ludovic Orban s-a burzuluit la vecinii nostri din nord-vest, amenintandu-i cu Comisia Europeana si, intamplator, netam, nesam, la nici o ora, ministrul de externe maghiar, d. Peter Szijjarto a aparut pe Facebook cu o declaratie filmata anuntand ca de la miezul noptii (banuiesc ca ora Ungariei, adica 1:00 in Romania), Ungaria ridica obligativitatea izolarii pentru calatorii care vin din Romania.

Deci, ce mai tura vura – incepand cu data de 17 iunie, ora 1:00 (ora Romaniei), calatorii care vin din Romania pot intra si vizita Ungaria fara nici o restrictie. Evident, masurile luate la nivel local de distantare sociala se aplica (masca, 2 metri, spalat pe maini, etc, etc).

In ceea ce privesc reglementarile celorlalte state europene in relatia cu Romania, puteti arunca o privire aici.

Sursa: Facebook Peter Szijjarto

Multumiri: Dana Suceava (pentru ca mi-a atras atentia) si Istvan Fodor (pentru traducere – mai stiu eu un pic de maghiara, dar nu prea mult)

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii