ACTUALIZARE GRANITE: Ce tari din Europa primesc cetateni romani si in ce conditii.

Europa

Zilele acestea, toata lumea care dintr-un motiv sau altul vrea sa calatoreasca a urmarit cu atentie din ce tari se poate veni si sa nu existe obligatia de auto-izolare. Lista de tari anuntata initial este probabil deja bine cunoscuta, daca nu, uitati-va aici, dar evident a aparut si intrebarea inversa – bine, bine, eu vin din tara X si nu mai intru in auto-izolare, dar tara X ma accepta ? Ei bine, nu obligatoriu. Tu poti sa vii din Malta, Ungaria sau Norvegia si sa nu mai trebuiasca sa intri in auto-izolare, dar Malta, Ungaria si Norvegia nu accepta cetateni romani pe teritoriul lor. Asa ca m-am gandit sa fac o lista cu reglementarile fiecarei tari din Uniunea Europeana / Spatiul Economic European / Spatiul Schengen in parte ca lucrurile sa fie clare si la zi. Cel putin pana la sfarsit de iunie.

Ca idee, tarile care au fost lovite cel mai puternic in primul val de COVID-19 au deschis deja granitele (sau au anuntat o data finala) pentru toate tarile din UE / SEE / Schengen, in timp ce tarile din Europa Centrala si de Est care au reusit sa treaca primavara asta infinit mai bine decat cele din Europa Occidentala prin epidemie sunt mult mai atente – deschizand selectiv granitele pentru cetatenii tarilor considerate „sigure”.

Situatia este insa fluida si se poate schimba foarte repede. Deja Romania, Bulgaria si mai ales Macedonia de Nord si Moldova sunt lovite de un val 2 si e posibil ca multe granite care de abia s-au deschis sa se inchida din nou. De aceea, este bine de urmarit daca aveti de gand sa calatoriti. Mai ales ca s-ar putea sa trebuiasca sa va „repliati” repede.

In acest moment, cu mici exceptii, granitele tarilor europene nu sunt deschise catre tari extra-europene, dar Comisia Europeana a recomandat tarilor membre sa inceapa treptat sa deschida granitele cu incepere de la 1 iulie – mai intai spre tarile din Balcanii de Vest, apoi incepand cu august spre alte tari sigure (probabil cele est-asiatice, Australia, Noua Zeelanda, etc). Dar s-o luam cu randul.

Din nou, Romania a anuntat un criteriu numeric de evaluare a situatiei epidemiologice din fiecare tara ca sa decida daca „deschide” sau nu: numarul de cazuri / zi / milionul de locuitor in ultimele 14 zile. In acest moment, este posibil sa te intorci din 17 tari europene si sa nu trebuiasca sa te carantinezi, dar situatia va fi re-evaluata saptamanal.

 

Albania – si-a deschis granitele terestre pe 1 iunie, iar cele aeriene zilele trecute cand a sosit primul avion charter cu turisti din Belarus.

Romanii pot intra pe teritoriul Albaniei fara nici o conditie, dar la intoarcerea in tara este obligatorie auto-izolarea. Situatia s-ar putea schimba dupa 1 iulie.

 

Austria – isi va deschide granitele pe 16 iunie pentru toate tarile europene cu exceptia Marii Britanii, Suediei, Spaniei si Portugaliei. Vor fi controale pe granita cu Italia.

Romanii pot sa intre pe teritoriul Austriei fara nici o conditie, iar la intoarcerea in tara nu se vor auto-izola.

 

Belgia – si-a deschis granitele incepand cu 15 iunie pentru toate tarile din Uniunea Europeana / Spatiul Economic European / Zona Schengen.

Romanii pot sa intre pe teritoriul Belgiei fara nici o conditie, dar la intoarcerea in tara este obligatorie auto-izolarea

 

Bulgaria – si-a deschis granitele incepand cu 1 iunie, dar calatori veniti din tarile cele mai lovite de pandemie cum ar fi Marea Britanie, Spania, Italia, Irlanda, Malta, Portugalia, Suedia si Belgia trebuie sa intre in auto-izolare timp de 14 zile

Romanii pot sa intre pe teritoriul Bulgariei fara nici o conditie, iar la intoarcerea in tara, nu se vor auto-izola. Atentie insa, Bulgaria trece printr-un val 2 cu o crestere ingrijoratoare a numarului de cazuri, asa ca poate re-intra pe lista tarilor din care e obligatoriu sa te auto-izolezi. Mai multe informatii aici.

 

Cehia si-a deschis granitele pe 15 iunie pentru mai bine de 20 de tari europene. Insa, calatori veniti din Marea Britanie, Franta, Italia, Spania sau Olanda trebuie sa se carantineze pentru 14 zile sau sa prezinte rezultatele negative ale unui test COVID-19.

Romanii pot sa intre pe teritoriul Cehiei fara nici o conditie, iar la intoarcerea in tara, nu se vor auto-izola.

 

Cipru – si-a deschis granitele pe 9 iunie pentru un numar de tari – tarile au fost impartite in Zona A si Zona B. Care sunt aceste tari le puteti vedea aici. Cei care vin din Zona A – nu este nevoie de nici un document special cu incepere din 19 iunie, in timp ce cei veniti din Zona B trebuie sa prezinte un certificat medical cum ca a fost testat de COVID-19 si rezultatul este negativ in ultimele 72 ore. Cine nu are un astfel de document, va putea face testul pe aeroport si va astepta rezultatul in carantina timp de maximum 48 ore.

Romania se afla in Zona B, asa ca romanii pot calatori, dar cu obligatia prezentarii rezultatelor negative ale unui test COVID, efectuat in ultimele 72 ore inainte de a ateriza in Cipru. Cine nu are va fi testat pe aeroport si va astepta rezultatul pentru maximum 48 ore in carantina. La intoarcere din Cipru, nu este nevoie de auto-izolare.

 

Croatia – si-a deschis granitele pentru 10 tari europene (lista lor o vezi aici), dar nu si pentru Romania.

Romanii pot totusi sa intre pe teritoriul Croatiei daca pot demonstra un motiv (sanitar, urgenta familiala, de lucru, afaceri, sau o rezervare confirmata la o unitate de cazare croata). La intoarcerea in tara nu se vor izola.

 

Danemarca va permite intrarea pe teritoriul ei calatorilor din Germania, Norvegia si Islanda. Acestia trebui sa stea cel putin 6 nopti pe teritoriul danez si desi au dreptul sa viziteze Copenhaga, nu au dreptul sa ramana peste noapte.

Romanii nu pot sa intre pe teritoriul Danemarcei, iar cei care se intorc din Danemarca in Romania au obligatia sa se auto-izoleze.

 

Elvetia – si-a deschis granitele incepand cu 15 iunie pentru toate tarile din Uniunea Europeana / Spatiul Economic European / Zona Schengen.

Romanii pot sa intre pe teritoriul Elvetiei fara nici o conditie, iar la intoarcerea in tara, nu este obligatorie auto-izolarea.

 

Estonia permite intrarea pe teritoriul ei pentru cetatenii tarilor europene a caror rata de infectare este mai mica de 15 cazuri / 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile. Tarile sunt actualizate saptamanal. In perioada 15 – 21.06.2020 pot intra calatori din toate tarile exceptand Belgia, Portugalia, Suedia si Marea Britanie care trebuie sa se auto-izoleze pentru 14 zile.

Romanii pot intra pe teritoriul Estoniei, cel putin pana pe 21 iunie, dar indicele nostru epidemiologic este mare, de 12,4, asa ca e posibil ca dupa 22.06.2o2o sa trebuiasca sa intram in auto-izolare. Puteti urmari datele actualizate aici. La intoarcerea in Romania, auto-izolarea este obligatorie.

 

Finlanda a deschis granitele pe 15 iunie pentru calatori din Norvegia, Danemarca, Islanda, Estonia, Letonia si Lituania. Pentru celelalte tari, se va lua o decizie pe 14 iulie.

Romanii nu pot intra pe teritoriul Finlandei, iar cei care vin din Finlanda in Romania, trebuie sa se auto-izoleze timp de 14 zile.

 

Franta a deschis granitele pentru toti calatorii din UE / SEE / Schengen pe 15 iunie cu exceptia Spaniei (o va deschide pe 22 iunie) si a Marii Britanii (nu s-a anuntat data)

Romanii pot sa intre pe teritoriul Frantei fara nici o conditie, dar cei care vin din Franta in Romania, trebuie sa se auto-izoleze timp de 14 zile.

 

Germania a deschis granitele pentru toti calatorii din UE / SEE / Schengen pe 15 iunie.

Romanii pot sa intre pe teritoriul Germaniei fara nici o conditie, iar cei care vin din Germania in Romania pot intra fara auto-izolare.

 

Grecia a deschis granitele pe 15 iunie (iar zborurile spre insule vor fi reluate pe 1 iulie). Calatorii din tari cu risc ridicat precum Italia, Franta sau Belgia vor fi toti testati la sosirea in Grecia si vor astepta rezultatele in carantina. Calatorii din Marea Britanie nu sunt acceptati pe teritoriul Greciei. Granitele rutiere cu Albania, Macedonia de Nord si Turcia sunt inchise.

Romanii pot sa intre pe teritoriul Greciei fara nici o conditie, dar pot fi testati aleatoriu. Daca numarul de cazuri va creste in Romania, e posibil ca toti romanii sa fie testati la intrarea pe teritoriul Greciei. Pentru cei care se intorc din Grecia nu este obligatorie auto-izolarea.

 

Irlanda obliga orice calator venit din strainatate sa se auto-izoleze pentru 14 zile. O noua politica va fi discutata de guvernul de la Dublin pe 18 iunie.

Romanii nu pot intra pe teritoriul Irlandei, iar cei care vin din Irlanda in Romania, trebuie sa se auto-izoleze timp de 14 zile.

 

Islanda a ridicat restrictiile de intrare pentru calatorii din UE / Zona Schengen cu incepere de la 15 iunie. Cei care intra in Islanda, fie trebuie sa se supuna unui test COVID-19 pe aeroport sau sa intre in auto-izolare timp de 14 zile.

Romanii pot intra pe teritoriul Islandei doar daca accepta sa faca un test COVID-19 sau sa se auto-izoleze timp de 14 zile. Pentru cei care se intorc din Islanda nu este obligatorie auto-izolarea.

 

Italia a ridicat restrictiile de intrare pentru calatorii din UE / SEE / Zona Schegen cu incepere din 3 iunie.

Romanii pot sa intre pe teritoriul Italiei fara nici o conditie, dar cei care vin din Italia in Romania, trebuie sa se auto-izoleze timp de 14 zile.

 

Letonia are un sistem identic cu cel al Estoniei – admite pe teritoriul national calatori din tarile europene care au inregistrat mai putin de 15 cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile. In acest moment, este strict interzis sa intre pe teritoriul leton calatori din Marea Britanie, Suedia si Portugalia, iar calatorii din Belgia sunt obligati la auto-izolare timp de 14 zile

Romanii pot sa intre pe teritoriul Letoniei fara nici o conditie, dar indicele de infectare este destul de mare (12,43), asa ca in functie de evolutia numarului de infectari, e posibil sa revenim pe lista galbena (obligatie de auto-izolare). Lista este actualizata saptamanal si o puteti consulta aici. Pentru cei care se intorc din Letonia nu este obligatorie auto-izolarea.

 

Lituania are un sistem identic cu Letonia si Estonia – accepta calatori din tari care au inregistrat sub 15 cazuri la 100,000 locuitori. Calatorii din Marea Britanie, Suedia si Portugalia nu pot intra pe teritoriul Lituaniei (care au peste 25 cazuri), iar cei din Belgia si Irlanda trebuie sa stea timp de 14 zile in auto-izolare (care au intre 15 – 25).

Romanii pot sa intre pe teritoriul Lituaniei fara nici o conditie, dar urmariti totusi actualizarea listei verzi care se face saptamanal pentru ca suntem aproape de lista galbena. O puteti vedea aici. Pentru cei care se intorc din Lituania nu este obligatorie auto-izolarea.

 

Luxemburg a deschis granita cu Germania pe 15 mai 2020.

Imi este neclar daca romanii au dreptul sa intre in Luxemburg (posibil, nu), dar in mod cert, daca te intorci din Luxemburg in Romania, este obligatorie auto-izolarea.

 

Malta va deschide granitele pentru calatori din mai multe tari europene si doua regiuni ale Italiei, dar nu pentru Romania (zborurile vor continua sa fie interzise). In cursul lunii iulie sau august, se va lua o hotarare cu privire la alte tari.

Calatorii din Romania nu au voie sa intre pe teritoriul Maltei, dar daca te intorci din Malta, poti intra in Romania fara aut0-izolare.

 

Marea Britanie a introdus carantinarea obligatorie pentru toti cei care intra in tara la spartul targului – incepand cu 8 iunie. Desi nu s-a spus pana cand va dura aceasta carantina, se discuta deja de stabilirea unor „culoare verzi” – tari din care se poate calatori in Marea Britanie fara obligatia de carantinare. Exceptie face Irlanda.

Calatorii din Romania care ajung in Marea Britanie trebuie sa se carantineze pentru 14 zile, iar la intoarcere, in Romania sa intre in auto-izolare tot pentru 14 zile

 

Norvegia si-a deschis granita pentru turisti din Danemarca si Finlanda pe 15 iunie. Calatori din alte tari apropiate ar putea fi luate in considerare pe 20 iulie, iar alti calatori din Europa dupa 20 august. Cetatenii si rezidentii norvegieni care se intorc acasa sunt obligati sa se caratineze pentru doar 10 zile, si nu 14 ca in cazul oricarei alte tari din Europa.

Calatorii din Romania nu au voie sa intre pe teritoriul Norvegiei, dar daca te intorci din Norvegia, poti intra in Romania fara aut0-izolare.

 

Olanda – si-a deschis granitele incepand cu 15 iunie pentru toate tarile din Uniunea Europeana / Spatiul Economic European / Zona Schengen.

Romanii pot sa intre pe teritoriul Olandei fara nici o conditie, dar la intoarcerea in tara este obligatorie auto-izolarea

 

Polonia – si-a deschis granitele incepand cu 13 iunie pentru toate tarile din Uniunea Europeana / Spatiul Economic European / Zona Schengen.

Romanii pot sa intre pe teritoriul Poloniei fara nici o conditie, dar la intoarcerea in tara este obligatorie auto-izolarea.

 

Portugalia are de gand sa redeschida granitele pe 1 iulie, dar inca nu a aparut nici o declaratie oficiala. Exceptie face Madeira care a anuntat clar conditiile – le poti citi aici. Presa portugheza speculeaza ca se va putea intra doar pe baza unui test negativ COVID-19 facut in ultimele 72 ore sau testare pe aeroport.

Romanii care ajung in Portugalia nu trebuie sa intre in carantina sau izolare, iar la intoarcerea in Romania trebuie sa intre in auto-izolare tot pentru 14 zile.

 

Slovacia permite intrarea calatorilor din 16 tari europene, dar nu si Romania. Lista lor o puteti gasi aici. Calatorii din toate celelalte tari trebuie sa intre in auto-izolare timp de 14 zile.

Romanii trebuie sa se auto-izoleze daca se duc in Slovacia timp de 14 zile. Pentru cei care se intorc in Romania nu e obligatie de auto-izolare.

 

Slovenia permite intrarea calatorilor din mai multe tari europene si din provincia italiana Friuli-Venezia-Giulia, dar nu si Romania. Lista care se actualizeaza din cand in cand o puteti gasi aici. Calatorii din toate celelalte tari trebuie sa intre in auto-izolare timp de 14 zile.

Romanii trebuie sa se auto-izoleze daca se duc in Slovenia timp de 14 zile. Pentru cei care se intorc in Slovenia nu e obligatie de auto-izolare.

 

 

Spania va permite intrarea calatorilor din toate tarile UE / SEE / Schengen cu incepere din 21 iunie cu exceptia Portugaliei (interdictia va fi ridicata pe 1 iulie).

Romanii vor putea sa intre pe teritoriul Spaniei fara nici o conditie, dar la intoarcerea in tara este obligatorie auto-izolarea.

 

Suedia – si-a deschis granitele incepand cu 15 iunie pentru toate tarile din Uniunea Europeana / Spatiul Economic European / Zona Schengen, dar cetatenii suedezi nu prea sunt primiti mai pe nicaieri prin Europa datorita faptului ca epidemia este complet scapata de sub control.

Romanii pot sa intre pe teritoriul Suediei fara nici o conditie, dar la intoarcerea in tara este obligatorie auto-izolarea.

 

Ungaria a tocmai a anuntat ca incepand cu data de 17 iunie ridica obligatia de auto-izolare pentru cei veniti din Romania. Romania se alatura astfel Serbiei, Croatiei, Sloveniei, Austriei si Slovaciei ale caror granite au fost deschise mai demult

Romanii pot vizita Ungaria in scop turistic (sau orice alt scop) fara obligatia de auto-izolare. Pentru cei care se intorc in Romania nu e obligatia de auto-izolare.

 

Rezumat:

  1. Poti intra in tara respectiva / intoarcerea in Romania fara auto-izolare: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Elvetia, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Lituania, Ungaria
  2. Poti intra in tara respectiva / intoarcerea in Romania cu izolare: Belgia, Estonia, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia, Spania
  3. Nu poti intra in tara respectiva (decat cu auto-izolare in cel mai bun caz) / intoarcerea in Romania fara izolare: Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia.
  4. Nu poti intra in tara respectiva (decat cu auto-izolare in cel mai bun caz) / intoarcerea in Romania cu izolare: Danemarca, Finlanda, Irlanda, Marea Britanie.

 

Cum scriam la inceput, calatorii veniti de oriunde din afara acestei zone sunt obligati sa intre in auto-izolare in Romania. Pentru cei care vor sa viziteze aceste tari, regulile in acest moment sunt diferite. Iata:

Serbia – accepta calatori din Romania fara carantina.

Bosnia – permite doar calatori din tarile din jur.

Muntenegru – ca si Romania, se ghideaza dupa criteriul numarului de infectari. Calatorii din Romania nu au voie sa intre in Muntenegru

Albania – accepta calatori din Romania fara carantina

Georgia – accepta calatori din Romania fara carantina.

Turcia – accepta calatori din Romania fara carantina, dar trebuie sa fie examinati de un doctor la intrarea in tara cu posibilitatea de a face un test COVID.

Moldova – nu accepta calatori din Romania.

Ucraina – nu accepta calatori din Romania.

Rusia – nu accepta calatori din Romania.

 

 

 

 

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest