DIN 29 IUNIE: Lituania reimpune cerinta de auto-izolare pentru calatorii din Romania

Biserica Vilnius

Nu a trecut decat o saptamana de cand Estonia si Letonia au impus cerinta de auto-izolare pentru calatorii veniti din Romania ca, iata, cea de-a treia tara baltica reintroduce cerinta de auto-izolare pentru calatorii veniti din Romania – este vorba de Lituania. Masura se aplica de luni, 29 iunie si este valabila pentru saptamana urmatoare.

Daca Letonia si Estonia au drept criteriu de admisie fara auto-izolare numarul de 15 cazuri / suta de mii de locuitori in ultimele 14 zile, Lituania are mai multe „trepte” in vigoare. Conform legislatiei de urgenta lituaniene, calatorii care vin din tari care au intre 15 si 25 cazuri / mia de locuitori li se recomanda sa se auto-izoleze, in timp ce calatorii straini care vin din tari care au peste 25 cazuri / mia de locuitori li se interzice accesul pe teritoriul Republicii. Trebuie precizat ca cetatenii lituanieni pot intra in tara lor de oriunde ar veni, dar au obligatia de auto-izolare.

In noua lista publicata de Guvernul de la Vilnius, Romania se regaseste pe lista galbena alaturi de Bulgaria, Marea Britanie si Luxemburg sub mentiunea „izolarea este recomandanta”. Am cautat prin alte site-uri oficiale lituaniene sa inteleg ce inseamna „izolarea este recomandata”, dar de pe site-ul aceluiasi Minister al Sanatatii, am inteles ca inseamna ca izolarea este de fapt obligatorie pentru calatorii care vin din tari care au intre 15 si 25 cazuri / mia de locuitori. Puteti citi aici. E o mentiune de vreo saptamana cand lista de intrare in Lituania era alta, dar intre timp a fost actualizata ieri.

Netto – datorita inrautatirii situatiei epidemiologice in Romania, Lituania este cea de-a treia tara care reintroduce auto-izolarea pentru calatorii din Romania dupa ce initial se putea calatori fara nici o restrictie. Daca sunteti cetatean roman si puteti dovedi ca veniti din alta tara „deschisa” si nu din Romania (si probabil ati fost acolo in ultimele 14 zile), se poate intra in Lituania fara obligatia de carantinare.

Sunt curios si astept si decizia altor tari (cum ar fi Cipru de exemplu) cu privire la accesul calatorilor romani pe teritoriul lor.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii