Incepand de azi, oricine intra in Marea Britanie, trebuie sa intre in carantina pentru 14 zile

04. Big Ben

Dupa ce la inceputul epidemiei, Marea Britanie a decis sa nu introduca nici o cerinta de carantina sau auto-izolare chiar si pentru calatori care veneau din centre cu explozie epidemiologica (cum au fost Wuhan, Lombardia sau cum sunt New York, Brazilia, Rusia, etc), fix, acum la spartul targului, cand marea majoritate a tarilor din Europa incepe sa ridice obligativitatea carantinarii partial sau chiar pentru toate tarile membre UE, guvernul de la Londra a impus ca de azi oricine intra in Marea Britanie cu avionul, trenul sau ferry este obligat sa intre in carantina timp de 14 zile. Exceptii fac diplomatii, oamenii de afaceri care fac naveta des, soferii de TIR-uri, echipajele de companii aeriene, lucratorii din sectorul medical si agrar si cateva alte exceptii.

Da, suna cam varza, dar cam asa se poate descrie modul in care guvernul Majestatii Sale a condus lupta impotriva COVID-19. Rezultatele sunt notabile – Marea Britanie se afla pe locul 1 in lume la numarul de morti raportat la milionul de locuitori (in conditiile in care Marea Britanie n-a luat in calcul zecile de mii de morti din caminele de batrani si acasa), iar numarul celor infectati atinge nivele record (noroc ca SUA, Rusia sau Brazilia au populatii mai mari ca altfel si aici ar fi fost in frunte). Probabil, intr-un final. Boris Johnson care a trecut si el razant pe langa moarte din cauza COVID s-a speriat si a decis sa impuna carantina. Mai bine de 60 milioane de diasporezi britanici, dar si calatori straini au intrat in Marea Britanie fara macar sa le masoare cineva temperatura incepand din februarie. In plus, spitalele nu au primit decat pe cei care se aflau pe patul mortii.

Care sunt regulile ? Oricine intra in UK va trebui sa completeze o declaratie incluzand adresa unde se va carantina timp de 14 zile – amenzile variaza intre 100 lire (daca nu vrei sa completezi declaratia) la 1000 lire (daca nu esti gasit la locul de carantinare) sau expulzarea (in caz ca esti cetatean strain).

Companiile de turism si cele aeriene au protestat vehement, 500 de agentii de turism si separat 3 grupuri aeriene (Ryanair, Easyjet si IAG) dand in judecata guvernul – procesele au loc saptamana aceasta sau viitoare.

Guvernul nu a dat nici o data limita, dar surse guvernamentale promit ca dupa 1 iulie vor fi create niste asa-zise „culoare verzi” – daca zbori din anumite destinatii (am vazut inclusiv Romania pe lista), nu va mai fi nevoie sa te carantinezi. Inutil sa spun, ca zeci din tarile prevazute de guvernul Johnson ca fiind pe viitoarele „culoare verzi” au interzis zborurile din UK si interzic intrarea pe teritoriu national a cetatenilor straini care vin din UK, iar cetatenii proprii trebuie sa se carantineze.

Actualmente, Romania interzice zborurile spre Marea Britanie, iar cetatenii romani care vin din aceasta tara au obligatia sa intre in aut0-izolare timp de 14 zile. Aceasta masura este valabila pana pe 16 iunie 2020, dar este probabil ca va fi prelungita.

Etichete:
· · ·
Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii