Uniunea Europeana va deschide granitele cu incepere din 1 iulie. NU: SUA, Rusia, Turcia, Israel. DA: Cuba, China, Thailanda, Australia.

Europa

Uniunea Europeana a anuntat inca de acum 2 saptamani ca recomanda deschiderea granitelor externe ale UE dupa 1 iulie. Conform declaratilor oficiale, recomandarea era ca mai intai sa fie deschise granitele catre tari din Balcanii de Vest (Serbia, Muntengru, Albania, etc), urmand ca apoi, in valuri sa fie deschise si pentru alte tari extra-europene. De asemenea, Comisia Europeana a promis ca va lucra niste criterii si o lista de tari care vor intra in recomandarea catre tarile membre.

Trebuie sa precizez din prima ca aceste criterii si recomandari sunt doar RECOMANDARI. Fiecare stat membru isi urmeaza politica proprie. Daca ne readucem aminte, cei care citesc doar titluri superficiale erau fericiti ca UE a spus ca toate granitele interne trebuie sa fie deschise pana la 15 iunie. Si aceea era o recomandare, nu o directiva. Vedem ca in continuare exista numeroase restrictii – de la restrictii totale cum e cazul Irlandei la restrictii partiale cum e cazul a numeroase tari mai ales din Europa de Est care au fost mai putin lovite de epidemie si doresc sa evite un val 2 prea puternic. Asa ca poate Comisia sa recomande ca tara X sa intre in lista verde, tot decizia suverana a fiecarei tari in parte va fi luata in calcul.

Conform presei americane, exista doua liste de tari. Aparent, lista cu cea mai mare sustinere are la baza criteriul ca tarile verzi sa inregistreze sub 16 cazuri la suta de mii de locuitori in ultimele 14 zile. Este o cifra mult mai mare decat cele folosite de tarile care au criterii transparente de decizie (cum sunt Romania, Cipru, Tarile Baltice si altele). Ca idee asta se traduce la 11 cazuri / zi / milionul de locuitori (spre deosebire de 5 cat este criteriul romanesc). Cifra aceasta magica de 16 este de fapt cifra medie inregistrata in Uniunea Europeana

Dar si asa, dupa un scurt calcul, m-am uitat la cateva tari si iata ce mi-a iesit.

Lista de excluderi: Turcia (21 cazuri), Rusia(78 cazuri), SUA (104 cazuri), Israel (31 cazuri), Emirate (58 cazuri), Ucraina (23 cazuri), Moldova si altele

Lista potential verde: Iordania (2 cazuri), Georgia (2 cazuri), Thailanda, Vietnam, Australia, Noua Zeelanda, China, Taiwan si altele.

Acum sa vedem care va fi lista finala pentru ca va fi data publicitatii la inceputul saptamanii viitoare, iar apoi va fi luata in considerare si de guvernul Romaniei.

Sursa info: The New York Times si Al Jazeera.

Categorii:
Noutati

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii