Uniunea Europeana va deschide granitele cu incepere din 1 iulie. NU: SUA, Rusia, Turcia, Israel. DA: Cuba, China, Thailanda, Australia.

Europa

Uniunea Europeana a anuntat inca de acum 2 saptamani ca recomanda deschiderea granitelor externe ale UE dupa 1 iulie. Conform declaratilor oficiale, recomandarea era ca mai intai sa fie deschise granitele catre tari din Balcanii de Vest (Serbia, Muntengru, Albania, etc), urmand ca apoi, in valuri sa fie deschise si pentru alte tari extra-europene. De asemenea, Comisia Europeana a promis ca va lucra niste criterii si o lista de tari care vor intra in recomandarea catre tarile membre.

Trebuie sa precizez din prima ca aceste criterii si recomandari sunt doar RECOMANDARI. Fiecare stat membru isi urmeaza politica proprie. Daca ne readucem aminte, cei care citesc doar titluri superficiale erau fericiti ca UE a spus ca toate granitele interne trebuie sa fie deschise pana la 15 iunie. Si aceea era o recomandare, nu o directiva. Vedem ca in continuare exista numeroase restrictii – de la restrictii totale cum e cazul Irlandei la restrictii partiale cum e cazul a numeroase tari mai ales din Europa de Est care au fost mai putin lovite de epidemie si doresc sa evite un val 2 prea puternic. Asa ca poate Comisia sa recomande ca tara X sa intre in lista verde, tot decizia suverana a fiecarei tari in parte va fi luata in calcul.

Conform presei americane, exista doua liste de tari. Aparent, lista cu cea mai mare sustinere are la baza criteriul ca tarile verzi sa inregistreze sub 16 cazuri la suta de mii de locuitori in ultimele 14 zile. Este o cifra mult mai mare decat cele folosite de tarile care au criterii transparente de decizie (cum sunt Romania, Cipru, Tarile Baltice si altele). Ca idee asta se traduce la 11 cazuri / zi / milionul de locuitori (spre deosebire de 5 cat este criteriul romanesc). Cifra aceasta magica de 16 este de fapt cifra medie inregistrata in Uniunea Europeana

Dar si asa, dupa un scurt calcul, m-am uitat la cateva tari si iata ce mi-a iesit.

Lista de excluderi: Turcia (21 cazuri), Rusia(78 cazuri), SUA (104 cazuri), Israel (31 cazuri), Emirate (58 cazuri), Ucraina (23 cazuri), Moldova si altele

Lista potential verde: Iordania (2 cazuri), Georgia (2 cazuri), Thailanda, Vietnam, Australia, Noua Zeelanda, China, Taiwan si altele.

Acum sa vedem care va fi lista finala pentru ca va fi data publicitatii la inceputul saptamanii viitoare, iar apoi va fi luata in considerare si de guvernul Romaniei.

Sursa info: The New York Times si Al Jazeera.

Categorii:
Noutati

Comentarii

 • Alina Vlad spune:

  Canada?

 • Alina spune:

  Bună seara va deranjez cu o simpla întrebare caut și nu găsesc răspuns concubinul meu este spaniol din Palma de Mallorca poate întra în tara cu autoturismul personal. Mulțumesc

 • Lora spune:

  Au venit din Israel, in Cipru, grup de israelieni, pe 9 Iunie, Larnaca airport. Nu mai inteleg nimic. Te rog sa publici, cand ai informatii, si despre alte nationalitati non-EU care sunt / nu sunt lasate sa intre. Dar presupun ca si tarile lor trebuie sa deschida granitele ca cei de acolo sa calatoreasca in EU. O zi buna!

 • Viktor spune:

  Buna ziua, am o întrebare SUA când va deschide granițele tot caut pe internet dar nu găsesc nimic oficial unii Spun ca in Septembrie alții zic ca anul asta nu mai intra nimeni in SUA indiferent de viza pe care o are. Știți cumva ceva mai concret?

  • Imperator spune:

   Nu s-a facut nici un anunt oficial, dar e probabil ca sa existe restrictii pana la sfarsitul anului. Nu exista insa nici o data avansata concret in mod oficial. Romanii pot intra insa in SUA, dar nu daca zboara printr-o tara Schengen. In acest moment, exista o interdictie dictata personal de Trump ca cei care vin din zona Schengen nu au voie sa intre in SUA. Cum Romania nu este parte din zona Schengen, cei care vin din Romania fara sa tranziteze zona Schengen pot intra in SUA.
   In acest moment, nu ai decat 2 solutii – sa zbori cu Air Serbia via Belgrad sau sa calatoresti pe cale terestra (masina sau autobuz) pana la Istanbul si sa zbori de acolo. Dupa 15 iulie, vei avea si solutia de a zbura cu Qatar Airways via Doha.

 • Anca spune:

  Pe MAE scrie ca Peru este inchis pentru turisti si nu se practica nici un zbor comecial. Cu toate astea, zilnic sunt curse catre Lima, din Ams. Doar dim Ams am urmarit, ca de acolo ma intereseaza. Ce sa inteleg oare? S-au deschis granitele pentru turisti?? Eu ar trebui sa plec pe 5 nov.

  • Imperator spune:

   Da, se zboara pentru esential travel – turismul nu este esential. Tinand cont de situatia actuala din Peru, nu vad posibilitatea de a se deschide pentru turism inainte de sezonul 2021.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest