DIN 23 IUNIE: Romania ridica obligatia de auto-izolare pentru calatorii din Italia, Franta, Irlanda, Finlanda si Estonia.

Europa COVID

Asa cum preconizam inca de sambata, astazi Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a decis ca incepand de maine, 23 iunie 2020, ora 0:00, inca cinci tari sa devina verzi – Italia, Franta, Irlanda, Finlanda si Estonia. In plus, tot incepand de maine, se va ridica interdictia de zbor spre Italia si Franta si foarte probabil tot de maine vor incepe si primele zboruri.

Toate cele 5 tari au ajuns sa aibe in jur de 5 cazuri / zi / milionul de l0cuitori (Italia si Franta sunt la limita), celelalte 3 au ajuns clar sub 5 cazuri, asa ca incepand de maine, cei care vin din aceste tari nu mai sunt obligati sa se auto-izoleze. Cele 5 tari se alatura celorlalte 17 anuntate de saptamana trecuta. Chestionabil este inca statutul Bulgariei care a devenit in ultimele zile, tara de pe locul 4 in Europa ca numar de infectari noi si in principiu, ar fi trebuit sa reintre pe lista galbena a tarilor din care ar trebui sa te aut0-izolezi daca te intorci. Dar probabil decizia a fost politica sau a urmat logica enuntata de d. Raed Arafat care acum cateva zile spunea ca in cazul tarilor „verzi” unde exista o explozie de cazuri, autoritatile noastre sanitare vor mai astepta un pic inainte de a avea confirmarea ca exista o tendinta de inflamare a epidemiei si sa o reintroduca pe lista galbena. Autoritatile de la Sofia a anuntat astazi reintroducerea obligativitatii mastii de protectie in locurile publice si alte masuri restrictive cu scopul de a opri explozia de cazuri inregistrate in ultimele zile. In consecinta, cel putin pana pe 30 iunie 2020, ora 0:00 nu trebuie sa te auto-izolezi in cazul in care vrei sa mergi in Bulgaria.

Atentie – in cazul Frantei este vorba doar de Franta metropolitana, nu si de departamentele de peste mari.

O alta tara verde care a sarit de 5 este Malta, dar probabil s-a luat in calcul ca e o tara extrem de mica si oricum, cel putin pana in august Malta interzice cu desavarsire orice zbor din Romania si prezenta oricarui turist roman pe insule.

Din cele 5 tari anuntate azi, Franta si Italia primesc cetatenii romani fara nici o restrictie. Finlanda si Irlanda interzic strict sosirea oricarui calator din Romania (dar in urmatoarele zile, se asteapta ca Irlanda sa permita patrunderea calatorilor din Romania cu obligatia de auto-carantinare de 14 zile), iar Estonia a reintrodus astazi obligatia de carantinare pentru orice calator din Romania pentru 14 zile datorita riscului de a accepta calatori romani pentru sanatatea publica din mica Republica baltica.

 

In cazul tarilor din afara Uniunii Europene / Spatiului Economic European / zonei Schengen, o decizie se va lua dupa 1 iulie dupa primirea recomandarilor Comisiei Europene. In acest moment, cetatenii si rezidentii din afara zonei mentionate mai sus nu au voie sa intre pe teritoriul UE, dar Comisia Europeana a recomandat o deschidere graduala a granitelor cu incepere de la 1 iulie. Pentru 1 iulie se recomanda redeschiderea granitelor pentru tarile din Balcanii de Vest (din care doar Muntenegru si probabil Albania corespund standardelor de siguranta epidemiologica, mai era si Serbia dar in urma meciului de fotbal Steaua Rosie – Partizan Belgrad, numarul de cazuri a crescut si probabil vom asista la o crestere accentuata a numarului de cazuri si pastrarea ei pe lista galbena), iar dupa 1 august, probabil nu va mai fi nevoie sa intri in auto-izolare daca vii din tari extra-europene cu putine cazuri gen Thailanda, China, Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Taiwan, Australia.

Sa ne bucuram dara … in acest moment, putem calatori in 23 tari (ma rog, multe dintre ele fie interzic accesul romanilor sau impun o carantinare de 14 zile) si poate de saptamana viitoare se vor adauga si Spania sau Danemarca. Sa mai vedem.

Categorii:
Noutati

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest