13 IULIE: Finlanda deschide granitele pentru 26 tari ale lumii, dar NU si pentru Romania

Catedrala Luterana Helsinki

Asa cum se anuntase inca de luna trecuta, Finlanda urma sa deschida granitele pentru calatori din mai multe tari ale lumii si nu neaparat din Tarile Baltice si Scandinave (evident, cu exceptia Suediei) pentru care deja se deschisese. Planul a fost ca deschiderea sa fie pe 14 iulie, dar iata ca s-a luat decizia ca aceasta deschidere sa fie cu incepere de la 13 iulie, cu o zi mai devreme.

Conform comunicatului autoritatilor finlandeze, acestea se vor ghida dupa un criteriu fix – numarul de cazuri raportate in ultimele 14 zile la 100,000 de locuitori. Criteriul este cel mai strict din UE – 8. De exemplu, tarile baltice accepta fara conditii calatori din tari unde sunt mai putin de 16 cazuri la 100,000 locuitori, iar Romania de pe la 25 – 30.

Deci, nu e absolut nici o surpriza ca Romania ramane pe lista rosie a Finlandei – asta inseamna ca toti cei care vin din Romania (de orice nationalitate) trebuie sa demonstreze ca au un motiv esential de calatorie (job, intalnire de afaceri, probleme medicale) si sa stea 14 zile in carantina odata ce ajung in Finlanda.

Tarile „verzi” sunt diverse –  de la Grecia si Slovacia la China si Rwanda. De remarcat ca Finlanda este prima tara europeana care deschide granitele calatorilor din China fara nici o obligatie sanitara, toate celelalte tari asteptand reciprocitatea din partea asiaticilor.

Evident, lista va fi actualizata constant, dar nu cred ca avem sansa sa intram pe lista verde prea curand.

Sursa info: Helsinki Times

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

  • Tabita spune:

    Buna ziua! Care este data la care Germania anunța lista statelor verzi și unde pot găsi sursa oficială unde vor fi făcute aceste anunțuri? Mulțumesc!

    • Imperator spune:

      Germania nu are o lista verde sau portocalie. A deschis granitele simultan pentru toate tarile membre UE / SEE / Schengen pe 15 iunie. Daca va schimba politica si va trece la liste colorate, aia ramane de vazut.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest