D. Ludovic Orban spune ca Romania va schimba criteriul epidemiologic. In acest caz, de marti, se va ridica obligatia de izolare pentru Spania, Olanda, Belgia si Danemarca. NU si pentru UK, Portugalia si Suedia

Granita

Ieri intr-un interviu la B1 TV, d. Orban a facut niste declaratii cu privire la situatia de la granita Greciei. Evident, presa mainstream a preluat cu titluri de-o schioapa declaratiile cu privire la vacantele in Romania si Grecia, dar in interviu d. Orban a spus ceva mult mai important decat despre orele asteptate la 45 grade la Kulata si testarea de masa facuta de greci romanilor.

A spus, citez: “Noi am ridicat măsura izolării după un criteriu pe care l-am stabilit, criteriul acesta va fi modificat, astăzi am decis să ne luăm după decizia Comisiei Europene în evaluarea celorlalte ţări. Care sunt sub noi nu sunt sub restricţie, care sunt peste noi ca nivel de infecţie sunt sub restricţie„.

Nu exista nici un criteriu intra-european, e vorba de criteriul prin care se deschid sau nu granitele pentru tarile extra-europene. De fapt, sunt 3 criterii: numarul de cazuri (cumulativ) in ultimele 14 zile sa fie sub 16 cazuri / 100.000 locuitori, tendinta sa fie de scadere si un index de “reliability” care ia in calcul numarul de morti datorat COVID, numarul de teste efectuate, numarul de paturi de spital, ATI si doctori, evident toate raportate la populatie. Sunt insa convins ca din toate aceste conditii, Romania va aplica doar unul – cel de 16 cazuri / 100.000 locuitori. Este un criteriu similar celor al Tarilor Baltice (care au 15 cazuri / 100.000 locuitori), dar pe care noi nu il indeplinim, noi avem mai multe cazuri.

In acest conditii, indiscutabil, luni se va anunta ca Olanda, Belgia, Danemarca si Spania vor trece pe lista tarilor verzi si nu va mai fi nevoie ca cei care vin din aceste tari sa se auto-izoleze la sosirea acasa. In acest caz, incepand de marti sau miercuri, zborurile spre si dinspre Olanda, Belgia si Spania se vor relua.

Vor ramane in continuare pe lista galbena trei tari: Suedia, Portugalia si Marea Britanie. Singura care ar putea fi cat de cat aproape de noul criteriu – Marea Britanie nu il indeplineste – UK are 21 cazuri / 100.000 locuitori, iar Suedia si Portugalia mult peste. Astfel, zborurile spre UK vor continua sa fie interzise.

In conditiile in care ar ramane acelasi criteriu care minimizeaza numarul de cazuri noi (5 / zi / million), probabil doar Olanda ar deveni luni verde. Trecerea la un nivel mai sus va garanta crearea de noi focare aduse din tari de risc, dar granitele vor fi deschise.

Datorita cresterii masive de cazuri in Romania au obligat Marea Britanie, Irlanda. Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia sa impuna carantina calatorilor veniti din Romania, iar in CIpru nu se poate intra decat cu test COVID. Ieri, Elvetia a fost foarte aproape de a reintroduce carantina pentru romani, dar am trecut “de putin” pe inca lista verde a Confederatiei.

Sa asteptam deci oficializarea deciziei.

Sursa: Digi TV

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest