Ucraina a plasat Romania pe lista verde. Nu trebuie test, dar asigurare care sa acopere COVID.

01. Opera Lviv

Tot atenti la ce se intampla peste mari si tari, am scapat din atentie si pe unii dintre vecinii nostrii – Ucraina. Da, stiu, in Ucraina este pandemia in floare cu un nivel extrem de ridicat de infectare, dar, iata ca si ei au deschis granitele tarii dupa ce timp de foarte multe luni accesul cetatenilor straini in Ucraina a fost strict interzis. 

Ca multe alte tari ale lumii si Ucraina are niste criterii pe baza caruia accepta cu anumite conditii calatorii veniti din alta tara. Atentie, nu este vorba de cetatenii unei anumite tari, ci de unde vii – daca ai fost intr-o tara rosie in ultimele 14 zile si te duci in Ucraina poti sa fi cetatean al Thailandei sau Chinei unde nu mai e COVID si tot trebuie sa indeplinesti conditiile ceruite pentru tarile rosii.

Care sunt criteriile Ucrainei. Ca si in cazul Muntenegrului, ei se uita la cazurile active si nu la numarul de infectari din ultimele 14 zile. Criteriul este 55 cazuri active / 100.000 de locuitori. Tarile aflate sub aceasta limita sunt tari verzi, cele cu peste 55 cazuri este tara rosie. Pana zilele trecute, criteriul era de 40 cazuri, dar pentru ca in Ucraina, numarul de cazuri a bubuit la fel ca si in Romania, l-au crescut la 55.

 

Tarile verzi – calatorii veniti din aceste tari pot intra cu o singura obligatie – sa aibe o asigurare de sanatate care sa acopere cheltuielile legate de eventualul tratament COVID.

Tarile rosii – calatorii veniti din aceste tari pot intra cu obligatia carantinarii timp de 14 zile. Pot sa nu stea in izolare atata timp daca fac un test PCR in Ucraina (il platesc din buzunar) si daca iese negativ, pot iesi din izolare. Ca si in cazul calatorilor din tarile verzi, trebuie sa aibe asigurare de COVID.

Romania se afla pe lista verde, dar lista se poate schimba la fiecare cateva zile. Sincer nu stiu cum calculeaza ucraineenii ca daca ar fi sa ma uit la cifrele de pe Worldometer, noi avem 63 cazuri / 100.000 locuitori deci peste criteriul de baza. Noi suntem pe lista verde pe care o puteti consulta aici. Uitati-va acolo unde scrie „more detailed” si o sa gasiti intreaga lista.

Problematic este problema asigurarii de sanatate. In Romania, nici o companie de asigurari nu acopera cheltuielile legate de o eventuala imbolnavire COVID (cel putin in Europa suntem acoperiti de faptul ca suntem cetateni europeni), dar in afara suntem pe cont propriu. Puteti insa sa o cumparati de pe acelasi site – Visit Ukraine.  Pretul este de 3 euro pentru 3 zile (minimum) + 0,72 euro pe zi pentru cat timp vreti sa stati in Ucraina (maximum – 180 zile).

Din punctul de vedere al Romaniei, Ucraina se afla pe lista galbena si orice calator care vine de acolo trebuie sa se auto-izoleze. De asemenea, zborurile sunt interzise pana cel devreme 15 august 2020, dar perioada de interdictie se poate prelungi.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest