6 regiuni din Spania si Malta intra pe lista galbena de la miezul noptii. In mod normal, se vor anula zborurile

Palat Regal Madrid

In sfarsit cu cateva ore inainte de data limita, a aparut lista galbena valabila saptamana aceasta. Asa cum anticipam pe Facebook, pe lista galbena au aparut Spania – dar nu intreaga tara, ci doar niste regiuni si Malta. Aceste regiuni sunt: Catalonia, Aragon, Navarra, Madrid, insulele Baleare si Tara Bascilor.

In mod straniu, zborurile spre Spania nu au fost interzise, dar zborurile spre si dinspre Malta vor fi anulate, iar cei care vin din micul stat insular vor intra in auto-izolare. NOTAM-ul inca nu a iesit, dar probabil va iesi in urmatoarele 2 ore.

Principiul este ca tarile care au mai multe cazuri decat Romania raportat la 100,000 locuitori trec pe lista galbena – calatorii care vin din aceste tari intra in izolare si zborurile sunt anulate – in acest moment, in UE, Romania se afla pe locul 4 dupa Luxemburg, Spania si Malta. Pentru ca Spania este un partener important si exista o comunitate romaneasca importanta acolo, s-a luat decizia politica ca doar regiunile cu o incidenta extrem de mare de cazuri (Aragon are aproape 500 cazuri / 100.000 locuitori, in timp ce media la nivelul Spaniei este de 115, iar Romania are 90 cazuri) sa intre in zona galbena.

Puteti consulta intreaga lista aici (pentru prima oara, apare si cifra epidemiologica in raportare): http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1928-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-17-08-2020/file

Alte state care raman pe lista galbena: Moldova (118,5 cazuri), Bosnia-Hertegovina (110,9), Luxemburg (121,2), Palestina (120,4), SUA (225,1), Israel (235,5), Maldive (325,8) si lidera mondiala este Aruba (872,0 cazuri la 100,000 locuitori).

Zborurile directe Israel, Moldova si Qatar vor continua sa fie interzise (ma refer la zboruri care existau inainte de COVID si in mod normal ar fi operationale). Celor 3 tari se alatura de maine Malta unde existau zboruri Wizz Air de la Bucuresti.

Pentru saptamana viitoare, ar trebui urmarite evolutiile Belgiei, Frantei si Olandei care cresc periculos

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest