DIN 7 OCTOMBRIE, NOUA LISTA GALBENA: Spania, Cehia, Franta, Olanda, Belgia, Emirate si altele

Granita COVID

In fine, la ceas de seara, CNSU a aprobat noua lista galbena a Romaniei care va intra in vigoare de miercuri, 7 octombrie 2020 – ora 0:00. In conformitate cu Hotararea 47 / 5.10.2020 a CNSU, persoanele care vin din tarile care se afla pe lista galbena vor intra in auto-izolare pentru 14 zile, Daca acestea solicita sa faca un test COVID in ziua a opta dupa carantinare si acesta iese negativ, perioada de carantinare se reduce la 10 zile si pot pleca liber unde doresc. Cetatenii care vin din tarile aflate pe lista galbena si vor sa stea doar 3 zile (72 ore) in Romania, o pot face fara carantinare doar cu prezentarea unui certificat ca in ultimele 48 ore inainte de a intra pe teritoriul Romaniei au facut un test COVID care a iesit negativ.

Lista galbena contine urmatoarele tari europene (intreaga tara, nu s-au mai luat in considerare diversele regiuni): Andorra, Muntenegru, Spania, Cehia, Moldova, Franta, Olanda, Gibraltar, Belgia, Armenia, Marea Britanie, Islanda, Luxemburg, Danemarca, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Austria si Georgia.

Din afara Europei, printre tarile aflate pe lista galbena se afla Israel (lider mondial la cazuri), Palestina, Emiratele Arabe Unite si Qatar.

Toate celelalte tari ale Planetei care nu sunt mentionate in tabelul de mai jos sunt automat pe lista verde (intrare fara restrictii)

Cei care vin dintr-o tara „verde” in tranzit printr-o tara „galbena” (fie aeroportuar, fie feroviar, fie rutier) nu vor intra in carantina daca demonstraza ca au fost doar in tranzit. Cei care vin dintr-o tara galbena pentru a evita izolarea, trebuie sa stea 14 zile intr-o tara verde inainte de a veni in Romania. De exemplu, daca vii din Danemarca, trebuie sa stai 14 zile in Germania inainte de reveni in Romania.

Lista completa o puteti vedea aici (s-au luat in considerare datele publicate azi de ECDC si nu cele de duminica ca de obicei, asa ca au intrat pe lista galbena si Slovacia, Ucraina, Austria si Qatar care ieri aveau mai putine cazuri ca Romania, dar azi ne-au intrecut.

Hotararea nu mentioneaza ce se intampla cu zborurile directe dintre Romania si aceste tari daca vor fi sau nu interzise. De remarcat ca exista tari care erau pe vechea lista galbena si a caror zboruri au fost interzise (cum ar fi Malta), dar nu se face referire daca vor fi sau nu reluate. Dar legea starii de alerta mentioneaza clar ca zborurile spre tarile galbene trebuie interzise, iar ultima data cand a fost actualizata lista (pe 29 august), hotararea CNSU a mentionat expres ca zborurile sunt interzise cu exceptia Spaniei. Acum nu mai mentioneaza nimic, nici laie, nici balaie. Probabil se va lamuri maine, sper.

 

Lista galbena octombrie

Lista galbena partea

 

Intre timp, INSP a publicat lista, o gasiti aici (e aceeasi cu cea de sus)

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest