Daca astazi s-ar actualiza lista, calatorii din OLANDA si SLOVACIA nu ar mai intra in carantina, iar SPANIA ar fi la doi pasi

Potential nov

In mod normal, astazi, lunea, CNSU ar trebui sa se reuneasca pentru a actualiza lista cu tarile galbene (adica cele din care daca vii trebuie sa intri in carantina timp de 14 zile sau 8 zile + test + 2 zile asteptare). Tinand cont de ce s-a intamplat in ultimele 3 luni, probabil lista nu va fi actualizata, mai ales ca ea a fost actualizata joia trecuta si a intra in vigoare vineri la ora 0:00. dar daca ar fi actualizata, calatorii din Slovacia si Olanda ar fi incantati – Romania a depasit aceste tari ca numar de cazuri la 100,000 locuitori in ultimele 14 zile, asa ca cele doua tari ar depasi lista galbena. Ca idee generala, masurile la nivel european de carantinare si restrictionare a mobilitatii au dus la rezultate pozitive – cele mai spectaculoase rezultate sunt ale Slovaciei care si-a testat intreaga populatie  – e drept, teste rapide, mai putin precise decat PCR, dar care a dus la o inversare spectaculoasa a tendintei de crestere. Ma astept ca in 2-3 saptamani, Slovacia sa fie una din tarile cu cele mai putine cazuri din Europa, dupa ce acum vreo 3 saptamani, epidemia explodase. De asemenea, dupa cum veti vedea mai jos, numeroase tari au rezultate bune. Nu si noi, unde masurile au fost de fapt jumatati de masura, dar sa vedem. Poate, poate, cine stie. Gena noastra dacica 😉

Deci, iata clasamentul european. Cum ziceam, carantina se impune calatorilor care vin din tari cu mai multe cazuri ca noi la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile. De asemenea, am pus si evolutia fiecarei tari in parte fata de saptamana trecuta. Cifrele sunt furnizate de ECDC si sunt valabile, duminica, 15 noiembrie (comparate cu cele de duminica trecuta)

 

TARI GALBENE

Luxemburg: 1302 (- 126). O scadere buna, dar cifrele sunt inca foarte mari.

Muntenegru*: 1281 (+ 357). Se pare ca puparea in masa a moastelor mitropolitului mort de COVID aduce micului stat adriatic titlul de „Ciuma Europei”

Elvetia*: 1199 (- 63). O scadere timida, dar totusi o scadere. Sa vad niste mici rezultate ale lockdown-ului.

Cehia: 1156 (-350). Excelent. Dupa cifrele apocaliptice de acum vreo 2 saptamani, in fine, numarul de cazuri e in scadere, dar tot este imens.

Austria: 1034 (+281). Austria se indreapta in viteza spre titlul de „ciuma Europei”. Lockdown-ul a fost impus doar acum cateva zile (pana acum au fost jumatati de masuri ca la noi) si se pare ca guvernul vrea sa ia o masura dupa model slovac – sa testeze toata populatie intr-un weekend sau doua.

Slovania: 952 (-153). Nu am urmarit ce au facut slovenii, dar au facut de bine. Rezultate bune, dar mai e mult pana sa poata ajunge pe lista verde.

Georgia*: 928 (+ 195). Ups ! O crestere exploziva. Inteleg, au avut alegeri, acum sunt demonstratii, probabil nu s-a luat nici o masura ca s-ar fi suparat electoratul. Sistemul sanitar se indreapta ca expresul spre colaps.

Franta: 880 (-108). Carantina impusa acum vreo 3 saptamani pare sa dea roade, O scadere buna.

Polonia: 865 (+129). Nici Polonia nu pare sa poata opri cresterea. Doar dupa un lockdown mai sanatos.

Armenia*: 807 (- 159). Scadere buna, dar probabil nici nu se testeaza.

Croatia: 798 (+ 46). Nici croatii nu pot opri cresterea, dar baremi au incetinit-o.

Belgia: 776 (- 610). WOW, WOW, WOW. Jos palaria ! Masurile de lockdown se vad

Italia: 771 (+ 112). Din pacate, masurile luate prea tarziu se vad. Italia continua sa creasca, iar unele regiuni (cum ar fi Napoli sau Milano sunt in corzi).

Portugalia: 681 (+ 122). Din nou, masuri luate de curand, rezultatele se vor vedea in doar 2 saptamani cel mai probabil.

Lituania: 664 (+ 194). Nu stiu ce au facut lituanienii, dar situatia este destul de tragica. Doar masuri dure ar putea opri explozia de cazuri.

Macedonia de Nord*: 656 (+60). Creste, creste

Bulgaria: 637 (+ 110). Ca Romania, no measures, no stop.

Ungaria: 632 (+ 117). Ca Romania, no measures, no stop.

Bosnia-Hertegovina*: 587 (- 63). Scadere sanatoasa, intr-o saptamana, posibil sa devina verde.

Spania: 581 (-21). E un platou, dar pentru ca Romania creste asa de repede, ma astept ca intr-o zi, doua, Spania sa aibe mai putine cazuri ca Romania si sa ajunga pe lista verde mai repede decat banuiam (eu intuiam ca ar ajunge candva in jur de 1 decembrie)

 

ROMANIA: 576 (+ 107). In lipsa unor masuri ferme de oprire a cresterii, este evident ca numarul de cazuri e in crestere.

 

TARI VERZI

Olanda: 527 (-186). O scadere spectaculoasa si scade sub Romania. La actualizare urmatoare, ar trebui sa fie VERDE.

Suedia: 512 (+ 166). Suedia derapeaza si ea si e foarte posibil sa ne depaseasca. Foarte probabil ca in vreo saptamana, sa devina GALBENA.

Slovacia: 511 (- 92). Testare de masa, izolarea celor gasiti, rezultul – o scadere importanta dupa o explozie sustinuta. Probabil tot mai multe tari europene vor urma exemplul slovac (care nu e chiar original, este modelul asiatic). La urmatoare actualizare, Slovacia va deveni VERDE.

Marea Britanie: 499 (+23). Evolutie dezamagitoare, dar orisicum, au ramas mult sub Romania.

Serbia*: 469 (+157). Crestere majora, risc sa devina galbena in vreo saptamana.

Malta: 380 (+ 43). Malta penduleaza, ba in sus, ba in jos. Asa se intampla in cazul tarilor mici. De urmarit.

Germania: 310 (+34). Nici Germania nu o duce bine, dar orisicum, cresterea nu este un derapaj scapat de sub control.

Grecia: 310 (+ 79). Cand unii au spus ca grecii sunt nebuni sa impuna lockdown cand au atat de putne cazuri, nu au avut dreptate. Grecia ar derapa clar daca nu ar fi impus lockdown. Vom vedea rezultate pozitive in 1-2 saptamani.

Cipru: 306 (+ 29). Crestere mica, sa speram ca vor reversa tendinta.

Moldova*: 301 (+ 40). Iar incepe cresterea 🙁

Ucraina*: 295 (+ 37). La unison cu Moldova.

Danemarca: 253 (-2): Danemarca e galbena deoarece au aparut stiri ca ar fi aparut o mutatie noua de la nurci, potential foarte periculoasa. Aparent, nu e chiar asa de periculoasa, posibil ca daca nu la urmatoarea actualizare, la cealalta Danemarca va redeveni verde.

Letonia: 225 (+ 47). Crestere cam mare, sa nu o ia pe urmele vecinilor litaanieni. De urmarit.

Albania*: 210 (+ 41). Crestere cam mare.

Rusia*: 182 (+ 6). Cifrele din afara Moscovei sunt putin credibile.

Estonia: 169 (+ 50). La unison cu Letonia.

Norvegia: 144 (+ 32). Crestere cam mare, dar orisicat, numarul de cazuri continua sa fie redus.

Belarus*: 142 (+2). Asta in caz ca cineva o crede cifrele lui Lukashenko.

Irlanda: 124 (- 55). Lockdown-ul continua, a fost impus cand trebuia, astazi Irlanda are unul dintre cele mai putine cazuri din Europa. Chapeau !

Islanda: 90 (- 97). Sa va spun ca acum vreo 3 saptamani, Islanda avea mai multe cazuri ca Romania ? Track & trace, controlul ferm al granitelor, izolare eficienta, Islanda ar putea fi prima tara europeana care sa invinga virusul in valul 2.

Finlanda: 54 (+ 4). Situatia cea mai buna din Europa. Granite inchise, masuri luate prompt, eficienta si seriozitate nordica.

 

Tarile scrise in italics si cu asterisc sunt tari din afara UE, iar cifrele raportate sunt pe ultimele 13 zile, nu 14, deci in realitate pot fi un pic mai mari. Nu stiu de ce ECDC nu le aliniaza la 14 zile ca in cazul tarilor UE.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii