DIN 23 NOIEMBRIE: Calatorii din Romania vor trebui sa prezinte test COVID negativ pentru a intra in tara. Canare introduc aceeasi reglementare din 14 noiembrie

04. Plaza Espana Madrid

Guvernul spaniol a anuntat ieri ca incepand cu 23 noiembrie 2020, toti calatorii care vin din tari de risc epidemiologic ridicat vor trebui sa prezinte rezultatele unui test COVID-19 facut in ultimele 72 ore. In cazul tarilor UE, tari de risc epidemiologic ridicat sunt tarile care au peste 150 cazuri / 100.000 locuitori inregistrate in ultmele zile sau peste 50 cazuri / 100,000 locuitori, dar un nivel de pozitivare de peste 4%. Romania are in acest moment 500 cazuri / 100,000 locuitori in ultimele 14 zile, deci este o tara cu risc epidemiologic ridicat si va fi pentru urmatoarele cateva luni bune (in functie daca se pastreaza criteriile).

In acest moment, masura  va fi aplicata doar pentru calatorii care merg in Spania cu avionul, iar companiile aeriene vor trebui sa verifice la check in si imbarcare daca pasagerii au documentul cu rezultatele testarii. Documentul trebuie sa fie in limba spaniola sau engleza. Singura metoda de testare valabila este PCR. Nu se va face testare pe aeroporturile spaniole si nu se va impune carantina pentru cei veniti din tarile de risc ridicat.

 

Masura vine dupa ce insulele Canare au decis sa introduca obligativitatea prezentarii unui test negativ COVID pentru toti turistii care ajung pe insule incepand cu 14 noiembrie. Spre deosebire de restul Spaniei, autoritatile din Canare vor accepta si teste rapide antigen. Documentele trebuie prezentate la imbarcare, in aeroportul din Canare, la sosire si la unitatile de cazare in care acestia vor locui.

In conformitate cu datele ECDC de ieri, 11 noiembrie 2020, Romania a intregistrat 500 cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile, iar Spania a inregistrat 600 cazuri (Canare are insa foarte putine cazuri, circa 82). In aceste conditii, toti calatorii care vin din Spania trebuie sa se carantineze odata ce ajung in Romania. Tinand cont ca Spania a luat de vreo 2-3 saptamani masuri dure de prevenire a transmiterii virusului, iar Romania nu a luat aproape nici o masura (cu exceptia catorva localitati), ma astept ca Romania sa depaseasca Spania in urmatoarele 1 – 3 saptamani ca numar de cazuri, iar Spania sa redevina „verde” probabil de pe la sfarsitul lunii. Evident, trebuie urmarit.

Sursa info: Reuters si Ni Travel News

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest