PANA PE 21 DECEMBRIE: Italia inlocuieste obligatia de carantinare cu prezentarea unui test COVID pentru calatorii din Romania

Catedrala Pisa

MAE a anuntat astazi ca incepand de alaltaieri, calatorii care veneau din Romania si care erau obligati sa stea in carantina timp de 14 zile vor putea sa intre pe teritoriul Italiei fara obligatia de carantinare, dar cu obligatia de a prezenta rezultatul negativ al unui test COVID facut in ultimele 48 ore inainte de a ajunge in Italia. ATENTIE – Italia accepta nu numai testele standard PCR, ci si cele rapide – antigen, mai ieftine si a caror rezultat vine mai repede, dar care nu are aceeasi rata de exactitate. Dar cum ziceam, sunt mai ieftine, iar rezultatele pot veni in cateva minute. Rezultatul testului medical trebuie sa fie in limba italiana sau engleza (autoritatile de la Roma nu au precizat acest lucru, dar aceasta este recomandarea MAE roman si este o practica internationala). Este evident ca daca nu doriti sa faceti test COVID, cealalta alternativa este carantinarea timp de 14 zile.

ATENTIE – in perioada 21 decembrie 2020 – 6 ianuarie 2021, se reintroduce carantina obligatorie pentru calatorii care vin din toate tarile aflate pe lista C inclusiv Romania, asa ca se va intra in carantina timp de 14 zile indiferent daca aveti sau nu un test COVID negativ.

Pana acum, Romania era singura tara UE aflata pe asa-numita lista D pentru care carantinarea era obligatorie. O decizie care poate avea sens in vara cand a fost luata si noi eram pe locul 1 ca numar de cazuri raportat la populatie, dar de vreo 2 luni incoace, era o masura discriminatorie si anormala atata timp cat tari ca Suedia, Cehia sau Belgia au avut si de 3-4 ori mai multe cazuri decat Romania si nu li se impunea carantinarea obligatorie.

Masura este valabila pana pe 21 decembrie si presupun ca va fi reluata dupa 6 ianuarie dar nimic nu e sigur, depinde de evolutia situatiei.

In acest moment, Italia are mai multe cazuri raportate la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile decat Romania, asa ca cei care vin din Italia trebuie sa stea 14 zile in carantina (sau pot sa reduca perioada de carantinare la 10 zile daca in ziua 8 fac un test COVID). De asemenea, cei care au fost bolnavi de COVID in ultimele 90 zile nu li se va mai impune carantinarea.

In perioada 21 decembrie – 6 ianuarie, vor fi interzise si calatoriile ne-esentiale intre provincii, iar in zilele de 25 si 26 decembrie 2020 si 1 ianuarie 2021, este interzisa parasirea localitatii cu exceptia celor care revin in localitatea de domiciliu.

Alta masuri:

Este interzisa iesirea din casa intre orele 22:00 si 5:00 in scopuri neesentiale. Cei care ies in scopuri esentiale, trebuie sa prezinte o declaratie.

Este obligatorie purtarea mastii de protectie pentru oricine de la varsta 6 ani in sus atat in aer liber, cat si in interiorul cladirilor.

Muzeele, galeriile si alte obiective culturale sunt inchise.

Centrele de cumparaturi sunt inchise in weekend.

Mijloacele de transport in comun nu pot fi folosite decat la 50% din capacitate.

Liceele sunt inchise, trecandu-se la e-invatamant.

Adunarile mai mari de 6 persoane sunt interzise.

Barurile si restaurantele se inchid la orele 18:00

 

In plus, in zonele „portocalii” – Lombardia, Piemont, Valea Aosta, Campania, Basilicata si Calabria, restaurantele si barurile sunt complet inchise, putand sa ofere doar servicii de takeaway pana la orele 22:00. Toti cei care se afla in aceste provincii nu pot sa calatoreasca in afara provinciei decat in scopuri esentiale (lucru, sanatate, etc)

Abruzzo este singura zona „rosie” unde toate unitatile de invatamant sunt inchise, la fel si calatoriile neesentiale inclusiv in interiorul regiunii. Toate magazinele sunt inchise, exceptand supermarketurile si farmaciile.

SURSA: garda.com si The Local

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest