ACTUALIZARE LISTA GALBENA: Dominicana, Canada si Rusia devin VERZI. Moldova, Ungaria si Qatar devin GALBENE

Lista februarie lista galbena

In sfarsit, la ceas de seara, dar totusi la frecventa anuntata, CNSU a publicat noua lista galbena a Romaniei. Pe noua lista se regasesc nu mai putin de 67 tari, iar principalele schimbari sunt ca Republica Dominicana, Canada, Rusia, Tunisia si Capul Verde au iesit de pe lista galbena (deci, cei care vin din aceste tari, nu trebuie sa intre carantina si nici sa prezinte un test PCR), dar Moldova, Ungaria, Qatar si Polinezia Franceza au mai multe cazuri raportate ca Romania la 100,000 locuitori in ultimele 14 zile, deci calatorii din aceste tari trebuie sa prezinte test PCR si sa intre in carantina.

Au aparut masuri noi:

Cei care vin cu test PCR facut, vor putea sta in carantina doar 10 zile, nu 14 zile. Cetatenii romani care nu vin cu test PCR vor sta 14 zile (sau 10 zile daca fac un test PCR in ziua 8). Testul PCR trebuie sa fie in limba engleza si in limba tarii emitente (hmmm, ciudata masura, de ce trebuie in ambele limbi ?). Masura nu e valabila pentru calatorii din UK care stau obligatoriu 14 zile in carantina si trebuie sa prezinte test PCR.

Testele trebuie facute cu 72 ore inainte de imbarcare (pentru cei care vin cu transport public) si cu 72 ore inainte de a ajunge in tara (cei care vin cu masina proprie).

Transportatorii publici (atat cei aerieni, cat si rutieri) sunt obligati sa nu imbarce pasagerii care nu au test PCR valabil. Deci, masura de sus (10 sau 14 zile) se aplica doar celor care vin cu mijloace de transport particulare.

Cei care au fost bolnavi pot prezenta nu numai un test pozitiv facut in ultimele 90 zile, ci si dovada iesirii din spital si un test anti-corpi pozitiv facut in ultimele 14 zile (test tip IgG). De asemenea, se accepta si pasapoartele verzi de tip corona forms (pentru cei vaccinati)

Recapitulez masurile:

Calatorii care vin din tarile de pe lista galbena indiferent de nationalitate trebuie sa prezinte un test PCR facut in ultimele 72 ore inainte de a intra in Romania si vor intra in carantina timp de 10 zile. Cei fara test, stau 14 zile, dar daca vor face un test PCR la 8 zile dupa ce au intrat in carantina, vor putea iesi din ziua a 1o-a.

Cei care vin doar pentru 72 ore, trebuie sa prezinte un test PCR facut in ultimele 72 ore si sunt scutiti de carantina.

De asemenea sunt scutiti de carantina si test PCR cei veniti din zona galbena si care:

  • au fost vaccinati cu ambele doze, iar cea de-a doua doza a fost facuta cu cel putin 10 zile inainte.
  • au fost bolnavi de COVID in ultimele 90 zile, dar nu in ultimele 14 zile, dovedind acest lucru cu un test pozitiv (nu cu test de anticorpi)
  • diverse exceptii cum ar fi personalul aviatic, transportatorii de marfa, sportivii de performanta, personal medical, diplomatii, etc, etc

Dar iata lista galbena (in bold sunt new entries)

Europa: Portugalia, Muntenegru, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Croatia, Letonia, Estonia, Slovacia, Marea Britanie, Albania, Franta, Malta, Suedia, Lituania, Luxemburg, Serbia, Irlanda, Olanda, Italia, Belgia, Elvetia, Kosovo, Belarus, Austria, Moldova, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, Georgia, Liechtenstein, Germania, Ungaria.

Orientul Apropiat: Israel, Liban, EAU, Bahrain, Kuweit, Qatar.

America de Nord si Centrala: Insulele Turks & Caicos, St. Lucia, SUA. St. Vincent & the Grenadines, Aruba, St. Maarten, Puerto Rico, Panama.

America de Sud: Brazilia, Falkland, Chile, Peru, Columbia, Argentina, Uruguay, Bolivia.

Asia: Maldive, Malaezia.

Africa: Seychelles, Eswatini, Botswana, Africa de Sud.

Oceania: Polinezia Franceza.

 

Au iesit: Tunisia, Capul Verde, Republica Dominicana, Canada si Rusia

Masurile intra in vigoare pe 13 februarie 2021, ora 0:00, tarile noi intrate vor deveni efectiv galbene pe 15 februarie ora 0:00. Imi e neclar de cand cele care ies vor deveni verzi, dar aparent este tot 13 februarie, ora 0:00.

Sursa info: Airlines Travel si Stiri Oficiale

 

Lista galbena

Lista galbena

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii