ACTUALIZARE LISTA GALBENA: Portugalia, Elvetia si Irlanda devin „verzi”, Bulgaria – galbena. Carantina obligatorie

Harta martie

In sfarsit, cu o intarziere de o saptamana, CNSU a actualizat lista galbena. Pe scurt ce inseamna asta – tarile aflate pe lista galbena sunt tarile care au un numar mai mare de cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile decat Romania, iar calatorii care vin din aceste tari trebuie sa prezinte un test PCR facut in ultimele 72 ore si apoi sa stea 10 zile in carantina. In cazul in care vin cu un mijloc de transport privat si nu au test daca sunt cetateni romani, vor putea intra in tara, dar vor sta in carantina timp de 14 zile in loc de 10 zile. Dar hai sa vedem care sunt schimbarile fata de saptamana trecuta.

Care sunt schimbarile ? Destul de multe – BULGARIA a trecut pe lista galbena alaturi de PARAGUAY, iar PORTUGALIA, IRLANDA, ELVETIA, GEORGIA, BELARUS, GIBRALTAR, PANAMA sau COLUMBIA au trecut pe lista verde.

ATENTIE: Desi MAREA BRITANIE si AFRICA DE SUD au un indice epidemiologic mai mic ca al nostru si in mod normal ar fi pe lista verde, au ramas pe lista galbena datorita existentei variantelor COVID britanica si sud-africana.

 

Ca sa preintampin niste intrebari. Raman VERZI: Turcia, Republica Dominicana, Kenya. Raman GALBENE: Emiratele si Maldive.

Deci, iata lista completa a tarilor si provinciilor aflate pe lista galbena pe continente. In bold, tarile noi intrare.

 

Europa: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Monaco, Slovacia, Serbia, Malta, Slovenia, Letonia, Albania, Suedia, Andorra, Ungaria, Franta, Luxemburg, Moldova, Olanda, Italia, Polonia, Austria, Belgia, Macedonia de Nord, PS Kosovo, Spania, Bulgaria, Cipru, Lituania, Marea Britanie

Orientul Apropiat: Israel, Bahrain, Liban, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Palestina, Kuweit, Qatar

Asia: Maldive

America de Nord & Centrala: Turks & Caicos, St. Lucia, Aruba, Antigua & Barbuda, Puerto Rico, Barbados, SUA

America de Sud: Brazilia, Peru, Uruguay, Chile, Paraguay

Africa: Seychelles, Africa de Sud.

 

Indicele epidemiologic al Romaniei este 211 in crestere rapida fata de cel de acum o saptamana (care a fost 171). Tendinta de crestere va continua pentru ca in ultima saptamana am sarit de peste 4000 cazuri zilnic (spre deosebire de acum 2 saptamani, cand inca eram pe la circa 2500 – 2700 cazuri), deci probabil saptamana viitoare vom avea in jur de 240. In consecinta, e posibil ca mai multe tari sa devina verzi principalele candidate fiind Spania, Cipru si Qatar. Dar sa vedem.

Se mentine decizia ca daca se vine doar pentru 72 ore intr-o tara galbena se poate evita carantinarea, dar este obligatoriu un test PCR. Trebuie insa aratata o dovada la granita ca vei parasi Romania in 72 ore (cum ar fi un bilet de avion)

Exceptii de la cerinta de carantinare & test PCR:

  • Cei care au fost vaccinat cu ambele doze – la 10 zile de la doza 2.
  • Cei care au fost bolnavi de COVID in ultimele 90 zile (dovezi pot fi teste PCR pozitive, scrisoare de iesire din spital, adeverinta medicala si test anticorpi).
  • Soferi care transporta marfuri si persoane, personal aerian, personal medical, lucratori transfrontalieri, sportivi de performanta, etc.
  • Copiii sub 3 ani.

Lista completa si indicii epidemiologici ii poti gasi aici

Lista intra vigoare de pe 6 martie 2021, ora 21:00

Lista galbena martie

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii