ACTUALIZARE LISTA GALBENA: Se ridica obligatia de carantina si test PCR pentru Marea Britanie, Emirate, Maldive, Israel, Albania

Harta Europa martie

Cea mai prompta actualizare a listei galbene, la doar 2-3 ore dupa ce ECDC a actualizat indicii epidemiologici pentru toata lumea. Pe langa schimbarile datorate faptului ca anumite tari au acum mai putine cazuri la 100.000 locuitori decar Romania, a fost scoasa de pe lista galbena si Marea Britanie care de vreo 2 saptamani avea mai putine cazuri, dar inca ne feream de varianta britanica a COVID-ului. Intre timp, aceasta a devenit prevalenta cam peste tot in Europa, fiind responsabila pentru cresterea destul de mare a numarului de cazuri.

Repet pentru cei care nu stiu ce e „lista galbena” – Pe scurt ce inseamna asta – tarile aflate pe lista galbena sunt tarile care au un numar mai mare de cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile decat Romania, iar calatorii care vin din aceste tari trebuie sa prezinte un test PCR facut in ultimele 72 ore si apoi sa stea 10 zile in carantina. In cazul in care vin cu un mijloc de transport privat si nu au test daca sunt cetateni romani, vor putea intra in tara, dar vor sta in carantina timp de 14 zile in loc de 10 zile. Dar hai sa vedem care sunt schimbarile fata de saptamana trecuta.

Care sunt schimbarile:

MAREA BRITANIE, MALDIVE, EMIRATELE ARABE UNITE, LIECHTENSTEIN, ALBANIA SI ISRAEL ies de pe lista galbena.

Nu sunt intrari pe lista galbena

ATENTIE: Desi AFRICA DE SUD are un indice epidemiologic mai mic ca al nostru si in mod normal ar fi pe lista verde, au ramas pe lista galbena datorita existentei variantei COVID sud-africana.

Ca sa preintampin niste intrebari. Raman VERZI: Turcia, Republica Dominicana, Kenya, Germania. Raman GALBENE: Bulgaria, Iordania, Franta, Belgia.

Deci, iata lista completa a tarilor si provinciilor aflate pe lista galbena pe continente. In bold, tarile noi intrare.

Europa: Cehia, Estonia, Muntenegru, Ungaria, Serbia, Malta, San Marino, Cipru, Suedia, Polonia, Slovacia, Italia, Slovenia, Macedonia de Nord, Moldova, Franta, Monaco, Bulgaria, Kosovo, Andorra, Man, Olanda, Letonia, Luxemburg, Austria, Albania, Belgia, Bosnia-Hertegovina,

Orientul Apropiat: Iordania, Liban, Palestina, Bahrain, Kuwait

Africa: Seychelles, Africa de Sud

America de Nord & Centrala: Bonaire, St. Eustatius & Saba (astea sunt impreuna), Aruba,, St. Lucia, Turks & Caicos

America de Sud: Brazilia, Uruguay, Chile

Oceania: Wallis & Futuna

Indicele epidemiologic al Romaniei este 363, in crestere rapida fata de cel de acum o saptamana (care a fost 303) si acum 2 saptamani – 254. Tendinta de crestere va continua pentru ca in ultima saptamana am sarit de peste 6000 cazuri zilnic, deci probabil saptamana viitoare vom avea in jur de 380 – 400. In consecinta, posibil ca mai multe tari sa devina verzi, as vedea Letonia ca o candidata aproape sigura.

Se mentine decizia ca daca se vine doar pentru 72 ore intr-o tara galbena se poate evita carantinarea, dar este obligatoriu un test PCR. Trebuie insa aratata o dovada la granita ca vei parasi Romania in 72 ore (cum ar fi un bilet de avion)

Exceptii de la cerinta de carantinare & test PCR:

  • Cei care au fost vaccinat cu ambele doze – la 10 zile de la doza 2.
  • Cei care au fost bolnavi de COVID in ultimele 90 zile (dovezi pot fi teste PCR pozitive, scrisoare de iesire din spital, adeverinta medicala si test anticorpi).
  • Soferi care transporta marfuri si persoane, personal aerian, personal medical, lucratori transfrontalieri, sportivi de performanta, etc.
  • Copiii sub 3 ani.

Lista completa si indicii epidemiologici ii poti gasi aici

Lista intra vigoare de pe 26 martie 2021, dar nu stiu exact ora, probabil seara.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii