8 APRILIE: CNSU a actualizat lista galbena a Romaniei

Lista galbena aprilie

Astazi a avut loc actualizarea listei galbene a Romaniei in urma publicarii indicilor epidemiologici de catre ECDC. Mari schimbari nu sunt – practic au intrat pe lista galbena Puerto Rico si insula Man, dar cam atat. Maldive a fost la limita limitei sa intre pe lista galbena, dar, ei, bine nu a intrat. 

Repet pentru cei care nu stiu ce e „lista galbena” – Pe scurt ce inseamna asta – tarile aflate pe lista galbena sunt tarile care au un numar mai mare de cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile decat Romania, iar calatorii care vin din aceste tari trebuie sa prezinte un test PCR facut in ultimele 72 ore si apoi sa stea 10 zile in carantina. In cazul in care vin cu un mijloc de transport privat si nu au test daca sunt cetateni romani, vor putea intra in tara, dar vor sta in carantina timp de 14 zile in loc de 10 zile. Dar hai sa vedem care sunt schimbarile fata de saptamana trecuta.

Care sunt schimbarile:

Nici o tara nu iese de pe lista galbena

MAN si PUERTO RICO intra pe lista galbena

 

ATENTIE: Desi AFRICA DE SUD are un indice epidemiologic mai mic ca al nostru si in mod normal ar fi pe lista verde, au ramas pe lista galbena datorita existentei variantei COVID sud-africana.

 

Ca sa preintampin niste intrebari. Raman VERZI: Egipt, Republica Dominicana, Kenya, Germania. Raman GALBENE: Bulgaria, Iordania, Franta, Belgia, Moldova.

Deci, iata lista completa a tarilor si provinciilor aflate pe lista galbena pe continente. In bold, tarile noi intrare.

 

Europa: San Marino, Ungaria, Estonia, Polonia, Serbia, Andorra, Muntenegru, Cehia, Franta, Suedia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Bosnia & Hertegovina, Slovenia, Kosovo, Cipru, Man, Olanda, Turcia, Croatia, Belgia, Moldova, Austria, Italia. Monaco, Luxemburg, Ucraina, Armenia

Orientul Apropiat: Iordania, Bahrain, Liban, Palestina, Kuweit

Africa: Seychelles, Africa de Sud

America de Nord & Centrala: Curacao, Bonaire, St. Eustatius & Saba, Bermuda, Aruba, Puerto Rico

America de Sud: Uruguay, Chile, Brazilia

Oceania: Walls & Futuna

 

Indicele epidemiologic al Romaniei este 397, intr-o scadere nesemnificativa fata de cel de acum o saptamana (care a fost 402), dar e mai sus decat cifra de acum 2 saptamani – 363. Tendinta arata o clara stabilizare a „curbei”, iar rezultatele ultimelor trei zile cand s-a ajuns la circa 5000 cazuri (in scadere fata de o medie de 6000) arata ca foarte probabil la actualizarea urmatoare, Romania sa fie undeva la un indice epidemiologic de 380 – 390. Trebuie urmarite cu atentie Maldive, Qatar si Lituania care nu se afla prea departe de Romania si au coeficienti in crestere.

Se mentine decizia ca daca se vine doar pentru 72 ore intr-o tara galbena se poate evita carantinarea, dar este obligatoriu un test PCR. Trebuie insa aratata o dovada la granita ca vei parasi Romania in 72 ore (cum ar fi un bilet de avion)

Exceptii de la cerinta de carantinare & test PCR:

  • Cei care au fost vaccinat cu ambele doze – la 10 zile de la doza 2.
  • Cei care au fost bolnavi de COVID in ultimele 90 zile (dovezi pot fi teste PCR pozitive, scrisoare de iesire din spital, adeverinta medicala si test anticorpi).
  • Soferi care transporta marfuri si persoane, personal aerian, personal medical, lucratori transfrontalieri, sportivi de performanta, etc.
  • Copiii sub 3 ani.

Lista completa si indicii epidemiologici ii poti gasi aici

Lista intra vigoare de pe 9 aprilie 2021, dar nu stiu exact ora, probabil seara.

Lista galbena aprilie

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest