ACTUALIZARE LISTA GALBENA: Turcia, Ucraina, Croatia reintra in obligatia de carantina / test, Malta, Slovacia sau Letonia redevin „verzi”

Lista galbena aprilie

Scriu pe scurt ca iar sunt pe picior de plecare spre aeroport (actualizarea precedenta m-a prins efectiv in aeroport). S-a actualizat lista galbena si asa cum se prefigura de vreo 3 saptamani si era evident de 2 saptamani, Turcia a reintrat pe lista galbena. Alaturi de ea intra Ucraina, Croatia, dar ies Slovacia, Malta si Letonia.

Repet pentru cei care nu stiu ce e „lista galbena” – Pe scurt ce inseamna asta – tarile aflate pe lista galbena sunt tarile care au un numar mai mare de cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile decat Romania, iar calatorii care vin din aceste tari trebuie sa prezinte un test PCR facut in ultimele 72 ore si apoi sa stea 10 zile in carantina. In cazul in care vin cu un mijloc de transport privat si nu au test daca sunt cetateni romani, vor putea intra in tara, dar vor sta in carantina timp de 14 zile in loc de 10 zile. Dar hai sa vedem care sunt schimbarile fata de saptamana trecuta.

Care sunt schimbarile:

LETONIA, SLOVACIA si MALTA ies de pe lista galbena.

TURCIA, ARMENIA, CROATIA, BERMUDA, UCRAINA intra pe lista galbena.

ATENTIE: Desi AFRICA DE SUD are un indice epidemiologic mai mic ca al nostru si in mod normal ar fi pe lista verde, au ramas pe lista galbena datorita existentei variantei COVID sud-africana.

 

Ca sa preintampin niste intrebari. Raman VERZI: Egipt, Republica Dominicana, Kenya, Germania. Raman GALBENE: Bulgaria, Iordania, Franta, Belgia, Moldova.

Deci, iata lista completa a tarilor si provinciilor aflate pe lista galbena pe continente. In bold, tarile noi intrare.

Europa: Estonia, San Marino, Ungaria, Cehia, Muntenegru, Serbia, Polonia, Andorra, Bulgaria, Franta, Macedonia de Nord, Suedia, Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Slovenia, Cipru, Olanda, Belgia, Moldova, Italia, Austria, Luxemburg, Monaco, Turcia, Ucraina, Armenia, Croatia

Orientul Apropiat: Iordania, Liban, Bahrain, Palestina, Kuwait

Africa: Seychelles, Africa de Sud

America de Nord & Centrala: Bonaire, St. Eustatius & Saba, Curacao, Aruba, Bermuda,

America de Sud: Uruguay, Brazilia, Chile, Paraguay

Oceania: Wallis & Futuna

Indicele epidemiologic al Romaniei este 402, in crestere fata de cel de acum o saptamana (care a fost 363) si acum 2 saptamani – 303. Tendinta este de stabilizare a „curbei”, asa ca in continuare, Romania va fi in jurul cifrei 400. Seychelles este in scadere abrupta (datorita vaccinarii masive) si nu m-as mira ca ar iesi de pe lista galbena daca nu saptamana viitoare, atunci peste doua saptamani. .

Se mentine decizia ca daca se vine doar pentru 72 ore intr-o tara galbena se poate evita carantinarea, dar este obligatoriu un test PCR. Trebuie insa aratata o dovada la granita ca vei parasi Romania in 72 ore (cum ar fi un bilet de avion)

Exceptii de la cerinta de carantinare & test PCR:

  • Cei care au fost vaccinat cu ambele doze – la 10 zile de la doza 2.
  • Cei care au fost bolnavi de COVID in ultimele 90 zile (dovezi pot fi teste PCR pozitive, scrisoare de iesire din spital, adeverinta medicala si test anticorpi).
  • Soferi care transporta marfuri si persoane, personal aerian, personal medical, lucratori transfrontalieri, sportivi de performanta, etc.
  • Copiii sub 3 ani.

Lista completa si indicii epidemiologici ii poti gasi aici

Lista intra vigoare de pe 3 aprilie 2021, dar nu stiu exact ora, probabil seara.

aprilie partea aprilie partea

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii