ACTUALIZARE 27 MAI: Germania, Austria, Italia, Spania trec pe lista verde, iar Croatia, Belgia si Cipru pe lista galbena.

Harta mai

Astazi, destul de prompt (a fost sedinta mare CNSU),  guvernul a actualizat lista galbena. Sunt schimbari majore datorita faptului ca numarul de cazuri este in scadere majora cam peste tot in Europa, asa ca multe tari s-au inverzit si alte sau ingalbenit. In sens opus, trebuie remarcat ca Marea Britanie redevine galbena (datorita apairitiei unei noi tulpini), iar Franta ramane rosie datorita unei erori de calcul a autoritatilor sanitare de la Paris.

Lista-semafor este lista pe baza careia Romania clasifica tarile lumii din punct de vedere al riscului epidemiologic. Romania pur si simplu preia lista publicata in fiecare joi de ECDC si clasifica tarile dupa cum urmeaza – tarile care au mai mult de 3 cazuri / 1000 locuitori in ultimele 14 zile este tara rosie, asa ca cei care vin din acea tara trebuie sa stea in carantina. In cazul tarilor care au intre 1,5 si 3 cazuri / 1000 locuitori, se impune fie test PCR inainte de a ajunge in Romania, fie carantina – la alegere. Iar tarile care au sub 1,5 cazuri sunt tarile verzi, nu se impune nici o restrictie. In plus, cine a fost vaccinat cu 2 doze, incepand cu ziua 10 de la rapel va putea intra in Romania fara nici o restrictie (exceptie daca vine din India).

PRINCIPALELE SCHIMBARI:

Trec pe lista galbena de pe lista rosie: Cipru, Belgia, Slovenia, Estonia, Mongolia.

Trec pe lista verde de pe lista galbena: Germania, Muntenegru, Italia, Spania, Austria, Qatar, Kazahstan, Cehia, SUA, Itak, Slovacia, Serbia si altele.

Trec de pe lista verde pe lista galbena: Marea Britanie, Timorul de Est, Sri Lanka.

 

Lista completa o puteti gasi aici –––-> INSP

Pentru tarile care evolueaza pozitiv, masurile intra in vigoare imediat. In cazul tarilor care au o evolutie negativa (deci, se impun restrictii), masurile intra in vigoare la 24 ore de la anuntare noii liste – deci candva in timpul zilei de sambata.

Urmatoarea lista in mod normal va fi publicata peste o saptamana.

Situatia copiilor a fost lamurita printr-o alta hotarare pe care o gasiti aici –––> Hotarare CNSU

Etichete:
Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest