Romania anunta renuntarea la testare pentru copiii sub 3 ani si a carantinarii celor sub 16 ani. Se revine la scutirea pentru cei trecuti din boala

Granita COVID

Decizia de acum doua saptamani de trecere de la lista galbena la lista semafor pentru tarile cu risc epidemiologic a lasat in coada de peste anumite probleme – in primul rand, problema copiilor care ar fi trebuit sa stea in carantina sau sa faca test PCR indiferent de varsta (chiar si pentru cei de cateva zile), apoi se anulau scutirile celor care trecusera prin boala si, in fine, disparea posibilitatea de a veni in tara pentru maximum 72 ore din zonele rosii cu prezentarea unui test PCR. Asta a lovit pe multi care veneau in Romania pentru a se vaccina, de exemplu.

Deci, in sedinta de azi s-au luat urmatoarele hotarari:

  1. Copiii sub 3 ani sunt scutiti de carantina sau prezentare test PCR indiferent de unde vin. Ca idee, Italia, Portugalia si SUA ii scutesc doar pe cei sub 2 ani, iar Malta sau Norvegia nu scuteste pe nimeni indiferent de varsta.
  2. Copiii intre 3 – 16 ani sunt scutitit de carantina daca prezinta un test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de urcarea intr-un mijloc de transport in comun cu destinatia Romania sau cu maximum 72 ore inainte de intrarea in tara daca vin cu un mijloc de transport propriu dintr-o tara rosie sau galbena.
  3. Se reintroduce exceptarea de la test PCR si carantina pentru cei care au trecut in ultimele 90 zile prin boala. Acest lucru se pot certifica cu: test PCR pozitiv nu mai vechi de 90 zile de la intarea in tara, scrisoare de externare din spital nu mai vechi de 90 zile, test anticorpi facut cu maximum 14 zile inainte de intrarea in Romania sau prezenta in baza de date corona-forms.
  4. Se reintroduce posibilitatea ca sa se intre timp de maximum 72 ore pentru cei care vin din zona rosie cu un test PCR. Aceasta decizie a fost ceruta de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care vin pentru vaccinare in Romania.

Masurile intra in vigoare imediat. Masurile sunt convergente cu masurile luate de marea majoritate a tarilor europene.

Lista-semafor cu tarile cu risc epidemiologic nu a fost inca actualizata. Daca va fi actualizata, Belgia, Cipru si Croatia devin galbene, iar Germania, Spania, Italia si Austria devin verzi.

Sursa: Adevarul

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest