ACTUALIZARE 15 IULIE: Spania, Portugalia si Olanda trec pe lista rosie, Grecia trece pe lista galbena

Harta CNSU iulie

Astazi, chiar foarte prompt, la doar cateva ore dupa ce ECDC a publicat indicii epidemiologici pentru intreaga lume, CNSU a actualizat lista-semafor. Din pacate, sunt niste stiri proaste, dar asteptate – Spania si Portugalia au trecut de pe lista galbena pe lista rosie, Olanda a trecut fulminant de pe lista verde direct pe lista rosie (acolo, in decurs de o saptamana, numarul de cazuri zilnice a crescut de aproape 15 ori), iar Grecia a trecut pe lista galbena. Ma rog, acestea sunt cele mai importante stiri.

Ce inseamna aceste liste:

 • LISTA VERDE: Se intra fara restrictii, fara test si fara carantina
 • LISTA GALBENA: Ai la alegere – ori vii cu un test PCR (PCR, nu altceva) facut cu maximum 72 ore inainte de intrarea in Romania (daca intri pe teritoriul Romaniei pe ruta terestra) sau maximum 72 ore inainte de urcarea in avion (daca te intorci in Romania cu avionul) sau carantina 14 zile. E alegerea ta
 • LISTA ROSIE: Carantina 14 zile

ATENTIE: Toti pasagerii vaccinati (aflati la 10 zile de la rapel sau de la administrarea unicei doze a vaccinului Johnson & Johnson si cei care au trecut in ultimele 180 zile prin boala (se prezinta un test PCR pozitiv efectuat intre 14 si 180 zile de la intrarea in Romania) nu vor intra in carantina si nici nu vor prezenta vreun test

COPIII INTRE 3 SI 16 ANI: Daca vin din zona galbena sau rosie si prezinta un test PCR negativ facut in ultimele 72 ore nu vor intra in carantina.

COPIII SUB 3 ANI: Intrare libera indiferent din ce tara vin.

Criteriile de stabilire a listelor sunt extrem de clare si transparente. Cine stie un picut de aritmetica de clasa IV, un picut de engleza (sau sa poata folosi Google Translate) pot previziona schimbari majore in urmatoarele 2-3 saptamani. Ma rog, mai aparea explozii gen Olanda, dar acestea sunt in general rar.

LISTA VERDE: Tarile care raporteaza cumulativ mai putin de 1,5 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA GALBENA: Tarile care raporteaza cumulativ intre 1,5 – 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 – 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA ROSIE: Tarile care raporteaza cumulativ peste 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica peste 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene) si tarile unde s-au gasit tulpine ingrijoratoare (in acest moment pe aceasta lista se afla Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia, India si Nepal) indiferent de numarul de cazuri raportat.

 

Principalele schimbari:

In zona rosie intra: Spania, Portugalia, Andorra, Georgia, Malaezia si Olanda (ultima direct de pe lista verde)

In zona galbena intra: Paraguay si Uruguay (din zona rosie datorita imbunatatirii situatiei epidemiologice) si Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Faroe, Kazahstan si Libia (din zona verde datorita inrautatirii situatiei epidemiologice).

In zona verde intra: Bahrain, Guyana, Zambia

 

Iata tarile rosii (in bold – noi pe lista)

Europa: Jersey, Cipru, Marea Britanie, Spania, Andorra, Georgia, Portugalia, Olanda

Orientul Apropiat: Kuweit, Oman

Asia: Mongolia, Maldive, Malaysia, Nepal, India

Africa: Seychelles, Tunisia, Namibia, Africa de Sud

America de Nord & Centrala: Insulele Virgine Britanice, Cuba, Costa Rica, Panama

America de Sud: Columbia, Argentina, Surinam, Brazilia

Oceania: Fiji

 

Iata tarile galbene (in bold – noi pe lista)

Europa: Gibraltar, Luxemburg, Rusia, Faroe, Grecia

Orientul Apropiat: Irak, Emiratele Arabe Unite, Iran, Kazahstan

Asia: Kargazstan

Africa: Botswana, Libia

America de Nord & Centrala: St. Kitts & Nevis, Trinidad-Tobago, Insulele Virgine ale SUA

America de Sud: Uruguay, Paraguay, Chile, Bolivia

 

Restul tarilor sunt verzi

 

Masura intra in vigoare pe 18 iulie, ora 0:00 (neobisnuit, tinand cont ca legea spune clar 24 ore). Dar ma rog, legile nu prea conteaza la noi.

Actualizarea listei va avea loc saptamana urmatoare, cel mai probabil in perioada 22 – 23 iulie 2021.

 

Sursa: INSP

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Buna seara, daca sunt vaccinată pot intra in Italia fără test?!

  Alina 16 iulie 2021 1:13 Răspunde
 • Buna seara. In legatura cu intrarea Greciei pe lista galbena: nu sunt vaccinata si nici nu am avut Covid. Avand im vedere ca zborul de intoarcere este sambata, nu cred ca ma mai incadrez nici la testul PCR ca sa primesc rezultatul in timp util.
  Astfel, pot călători fara nicio dovada, asumandu-mi la sosire carantina de 14 zile? Poate compania de zbor sa imi refuze imbarcarea spre România?

  Ileana 16 iulie 2021 1:20 Răspunde
  • Da, vei intra in carantina. In mod normal, compania aeriana trebuie sa te accepte, dar in ultimele luni am vazut nenumarate cazuri, mai ales in cazul tarilor care au trecut de pe o lista pe alta ca pasagerii sa nu fie acceptati.

   Imperator 16 iulie 2021 8:42 Răspunde
   • Buna ziua, eu nu inteleg. Dc masura intra in vigoare luni, 18 iulie de ce sa stai in carantina dc revii pe 17 iulie in tara? Noi revenim tot sambata dimineata din Grecia cu vaccin dar cu 2 copii fara test. Trebuie sa le completez si lor declaratia de intrare in RO? Si chestionarul este obligatoriu? Inclusiv pt minori? Multumesc.

    Ana Maria 16 iulie 2021 9:31 Răspunde
    • E o confuzie cu privire la data. Legea spune ca intra in vigoare la 24 ore (adica pe 16 iulie), in decizia asta apare un rand ca intra in vigoare pe 18 iulie, ora 0:00. Practic se bat cap in cap

     Imperator 16 iulie 2021 14:33 Răspunde
     • Asa este. Am sunat la INSP si mi s-a spus ca intra in vigoare pe 18 iulie, nu in 24 de ore. Acum vedem maine la aeroport…

      Ana Maria 16 iulie 2021 14:40
 • Și dacă suntem toți vaccinați mai este nevoie de test PCR sau carantina?

  Ilie Gianina 16 iulie 2021 7:51 Răspunde
 • „Masura intra in vigoare pe 18 iulie, ora 0:00 (neobisnuit, tinand cont ca legea spune clar 24 ore). Dar ma rog, legile nu prea conteaza la noi.”

  Salut, dacă ai fi prins într-o țară străină ce trece de pe verde pe galben cu o zi și jumătate înainte să ajungi acasă, știind că trebuie să cauți în ultima clipă o clinică ce eliberează rezultatul PCR cât mai rapid (<24 de ore), nu ai mai gândi la fel cel mai probabil.

  Dan N. 16 iulie 2021 7:56 Răspunde
  • Ca e proasta sau nu, legea spune 24 ore. De aceea spun ca e neobisnuit. In plus, la ultimele 5-6 actualizari, a intrat in vigoare in 24 ore.

   Imperator 16 iulie 2021 8:40 Răspunde
 • Salutare,

  lamureste-ma si pe mine te rog: in articol ai urmatorul text:

  COPIII INTRE 3 SI 16 ANI: Daca vin din zona galbena sau rosie si prezinta un test PCR negativ facut in ultimele 72 ore nu vor intra in carantina.”
  Situatie : cumnata mea , impreuna cu doi copii , unul de 4 ani si unul de 11 ani vine luni in Romania, 19.07.2021 din Spania,
  Ea are vaccin , copii vor avea test PCR.
  Copii vor intra in carantina sau nu
  Daca nu , ma poti ajuta cu un document ( hotarare ceva?)
  Multumesc!

  Carmen M 16 iulie 2021 8:26 Răspunde
  • Nimeni nu va intra in carantina. Hotararea o gasesti aici: https://stirioficiale.ro/hotarari

   Imperator 16 iulie 2021 8:39 Răspunde
   • Salut Cezar!

    Ai idee, este acceptat și testul antigen (rapid) pentru copii la întoarcerea dintr-o zonă roșie (pt. evitarea carantinei)?
    PCR-ul clasic este destul de traumatizant pentru ei.

    Mulțumesc!

    Andrei 16 iulie 2021 9:32 Răspunde
    • Nu, nu e acceptat. Doar PCR. Sper ca in curand sa fie acceptat si testul antigen

     Imperator 16 iulie 2021 14:31 Răspunde
 • „COPIII INTRE 3 SI 16 ANI: Daca vin din zona galbena sau rosie si prezinta un test PCR negativ facut in ultimele 72 ore nu vor intra in carantina.”
  Ești sigur????? Ar fi minunat!!!

  Irina Butoi 16 iulie 2021 9:40 Răspunde
 • Buna ziua.Imi puteți spune va rog ,dacă eu și familia vom veni din Spania (zona roșie )in România cu teste Pcr va mai fi nevoie sa fim carantinati?Sau dc ne vom vaccina cu Johnston este suficient sa treacă 10 zile de la vaccin?Multumesc.

  Tina 16 iulie 2021 10:24 Răspunde
  • Daca veti veni cu test PCR, veti intra in carantina. Daca sunteti vaccinati si trec 10 zile de la rapel sau de la unica doza Johnson & Johnson, veti intra fara nici o restrictie (fara test, fara carantina)

   Imperator 16 iulie 2021 14:30 Răspunde
  • Buna seara vin din Spania am zborul pe 22 iulie am vaciunul Johnson dar numai 7zile trec pana atunci Mai trebuie sa fac testul daca tot fac izolare.Sau e obligatoriu. Multumesc

   Ileana 18 iulie 2021 0:18 Răspunde
   • Nu trebuie test, dar intrati in carantina. Eu zic sa mai asteptati 3 zile

    Imperator 18 iulie 2021 15:08 Răspunde
 • Buna, ma intorc din Grecia marti, fara vaccin si test PCR. Intru in carantina 14 zile, dar dupa 8 zile fac test antigen si e negativ. Pot iesi din tara dupa 10 zile? Nu gasesc textul Legii… Multumesc

  Irina 16 iulie 2021 11:33 Răspunde
 • Salut, ai idee ce se intampla cu Hong Kong? In acest moment este necesara carantina de 7 zile daca ajungi din tari precum Romania, incadrate in ‘high risk’…

  Bogdan 16 iulie 2021 12:16 Răspunde
  • Nu am mai urmarit. Presupun ca nu se intra decat pentru motive esentiale si cu carantina.

   Imperator 16 iulie 2021 14:28 Răspunde
 • Buna ziua daca vin din zona rosie cu test anticorpi sunt scutită de la carantina?? Precizez k am avut covid in luna lui aprilie si pot demonstra prin coronacheck k am avut covid!

  Carmen 16 iulie 2021 12:56 Răspunde
  • A disparut testul de anticorpi ca dovada. Trebuie un test PCR pozitiv intre 14 – 180 zile de la data intrarii in tara.

   Imperator 16 iulie 2021 14:26 Răspunde
 • Buna, pe 1 august avem zbor Barcelona-Bacau. Noi,adultii suntem vaccinati cu o singura doza pentru ca am avut covid in octombrie.Avem 2 copii de 16, respectiv 12 ani, daca nu le facem test pcr. intra doar ei in carantina, sau toti? Mentionez ca in Romania locuim la aceiasi adresa.

  Claudia 16 iulie 2021 16:04 Răspunde
  • Hmmm. Romania cere musai 2 doze – stiu ca unele tari sunt ok cu boala + o singura doza. In principiu, faceti carantina, dar depinde de decizia DSP Bacau. Copiii daca fac test PCR, nu vor intra in carantina.

   Imperator 16 iulie 2021 21:42 Răspunde
 • Buna ziua. Întrebare stupida dar vreau să mă asigur că e corect: Insula Man din lista verde este traducerea în romana pentru Isle of Man? Mulțumesc mult!

  Alina 16 iulie 2021 17:12 Răspunde
 • Bună,am și eu o întrebare, vin în România din Spania(zonă roșie) în data de 29.07.2021 soțul are vaccinul făcut și mie imi pune a doua doză de vaccin în 23.07.2021,nu aș avea 10 zile, dacă vin cu un testPCR negativ, e posibil să fac carantină?
  Mulțumesc

  Mariana 16 iulie 2021 18:42 Răspunde
  • Da, veti face carantina, indiferent daca aveti sau nu test. V-as recomanda sa veniti pe 2 august in loc de 29 iulie pentru a nu mai intra in carantina.

   Imperator 16 iulie 2021 21:37 Răspunde
 • Buna ziua! Pe 21 iulie ma intorc din Spania,spre Romania! Daca aleg carantina,este necesar sa mai fac test pcr?

  Pascal Gabriela 16 iulie 2021 19:07 Răspunde
  • Nu. Este fie test PCR, fie carantina 10 zile (sau 14) nu mai stiu exact.

   Imperator 16 iulie 2021 21:35 Răspunde
 • Buna ziua. Săptămâna viitoare pe 26iulie, merg in România. Vin din Belgia cu avionul. Stiu ca Romania a ramas zona verde , in schimb am inteles ca Belgia a trecut pe portocaliu. Nu stiu daca e adevărat. De asta, va intreb acum cu toate schimbarile, imi mai trebuie testul PCR ? Nici nu stiu ce sa mai cred. Mulțumesc

  Roxana 16 iulie 2021 19:47 Răspunde
  • In acest moment, Belgia este pe lista verde a Romaniei, deci se intra fara restrictii. Este un risc ca pe 23 – 24 – 25 iulie sa treaca pe lista galbena, dar nu foarte mare. Saptamana de dupa (1 august) pare mai plauzibil

   Imperator 16 iulie 2021 21:34 Răspunde
 • Buna seara,.îmi puteți spune dc la plecare spre Grecia (31.07.21),un copil de 9 ani ar avea nevoie de un test covid? si la intoarcere in Tara la fel?Multumesc

  tamara 16 iulie 2021 21:11 Răspunde
  • Spre Grecia, nu. Copiii sub 12 ani sunt scutiti. La intoarcerea spre Romania, da, daca Grecia va fi galbena in continuare

   Imperator 16 iulie 2021 21:32 Răspunde
 • Dacă rezultatul testului este negativ (PCR) care este diferența între tara de pe lista roșie și tara de pe lista galbena?

  Gabriel 16 iulie 2021 22:05 Răspunde
  • Tara galbena – intri fara restrictii. Tara rosie – intri in carantina

   Imperator 17 iulie 2021 9:47 Răspunde
 • Salut. Pentru a calatori in Germania, itinerariu Romania – Ungaria – Austria – Germania, este nevoie de test COVID-19? Sunt indus in eroare pt ca pe multe website-uri sunt scrise informatii eronate precum ca ar trebui un test COVID-19. Astept un raspuns concret daca se poate. Multumesc

  Andrew 17 iulie 2021 1:26 Răspunde
  • Daca esti vaccinat, nu ai nevoie de nimic.
   Daca nu esti vaccinat si ajungi in Germania cu avionul, trebuie sa prezinti test COVID.
   Daca nu esti vaccinat si ajungi in Germania cu transport terestru, nu trebuie sa prezinti test COVID.

   Imperator 17 iulie 2021 9:49 Răspunde
 • Buna será va rog sa ma ajutati pe 24/07vrem sa plecam in Romania cu masina din Spania(zona rosie)ne trebuie neaparat test PCR,daca ne obliga sa facem carantina 14zile…Va multumesc frumos

  Alina 17 iulie 2021 1:48 Răspunde
  • Pentru Romania, nu trebuie test pentru ca se intra direct in carantina. Posibil ca unele tari de pe drum sa va ceara test, tinand cont ca veniti din Spania.

   Imperator 17 iulie 2021 9:51 Răspunde
 • Buna ziua. Am un zbor din Madrid spre Bacău pe 19 iulie cu bluair. Suntem o pereche și un copil de 6 ani. Trebuie să ne facem PCR pentru a ne putea embarca sau nu mai este nevoie? Si daca intram în carantină 14 zile am auzit că dacă fac un PCR negativ in ziua a 8 a de carantină pot ieși în ziua a 10a. În timpul carantinei ma pot vaccina cu Jonsson?

  Florin 17 iulie 2021 9:03 Răspunde
  • 1. Nu trebuie test PCR pentru ca intrati direct in carantina.
   2. Da, puteti iesi din carantina daca faceti test PCR in ziua 8 si iesiti in ziua 10.
   3. Da, va puteti vaccina. Trebuie sa vorbiti insa la DSP pentru a putea iesi din carantina, e nevoie doar de un telefon.

   Imperator 17 iulie 2021 9:53 Răspunde
 • Călătoresc Spania Olanda pe 1 august 2021 ,cu cât timp înainte e necesar tesul PCR , Menționez că sunt vaccinată cu ambele doze

  Genoveva Brudiu 17 iulie 2021 10:49 Răspunde
  • Nu stiu care sunt relatiile Spania – Olanda. Urmaresc doar pe relatia Romania. Dar cel mai probabil, daca sunteti vaccinata, este ok

   Imperator 17 iulie 2021 22:42 Răspunde
 • Am azi zbor din Spania 17 o7 21: aterizare București 01 50 am facut test pcr negativ fac carantină

  Nicolae 17 iulie 2021 11:58 Răspunde
  • Da, ca va fi trecut de ora 0:00, ora Romaniei. Doar daca DSP-ul inchide ochiii.

   Imperator 17 iulie 2021 22:39 Răspunde
 • Buna ziua!
  Stiti cumva daca ma baga in carantina in situatia in care am doar 8 zile de la rapel si vin din Spania?

  Georgeta 17 iulie 2021 12:13 Răspunde
 • Bună ziua eu plec in italia pe 20 iulie din Austria imi trebuie test pcr mulțumesc frumos.

  Lazăr 17 iulie 2021 12:51 Răspunde
  • Nu stiu care sunt relatiile Austria-Italia. Ma concentrez doar pentru Romania.

   Imperator 17 iulie 2021 22:31 Răspunde
 • Buna ziua! In data de 25 iulie plecsm in Romania.Eu si sotul suntem vaccinati dar sotului nu ii apare inca in certificatul covid cele doua doze el avand ultima pe 9 iulie si eu pe 16 iulie.Credeti ca am putea trece fara carantina avand in vedere caie imi trec doar 9 zile de la ultima doza si nu apar in certificat? Nu exista o alta alternativa? Multumesc

  Mihaela 17 iulie 2021 15:24 Răspunde
  • Nu stiu din ce tara veniti, dar in Romania am primit certificatul in 5 minute dupa ce am termina vaccinarea. Inca se poate intra cu certificatele nationale, nu este obligatoriu cel european (e o perioada de tranzitie de 6 saptamani incepand cu 1 iulie)

   Imperator 17 iulie 2021 22:29 Răspunde
 • Buna ziua, daca revenim din tara „galbena” in Romania, noi părinții suntem vaccinati, copilul de 4 ani nu intra si el fara test? Ii trebuie test PCR? Ms!

  Cristina 17 iulie 2021 15:58 Răspunde
  • Intra, normal ca intra, dar intra in carantina daca nu are test. Singurul test acceptat este PCR.

   Imperator 17 iulie 2021 22:27 Răspunde
 • Buna seara o intrebare
  Venind pe 1 august din Italia aveti idee pt un copil de 11 ani este nevoie de test? PCR sau antigen?Multumesc

  Ramona 17 iulie 2021 20:49 Răspunde
  • Mai e mult pana la 1 august si multe se mai pot intampla. Pana acum, nu trebuie nimic, italia e verde.

   Imperator 17 iulie 2021 22:25 Răspunde
 • Buna seara.Am si eu o intrebare :am zbor spre Romania maine seara din Madridla Bucuresti .Sant vaccinata mai am nevoie de test pcr Este o urgenta V-as multumi din suflet daca m-ati informa.

  Maria 17 iulie 2021 21:28 Răspunde
  • Nu aveti nevoie de nimic. Doar de certificatul de vaccinare (si sa fiti la 10 zile de la rapel sau de la doza unica J&J)

   Imperator 17 iulie 2021 22:24 Răspunde
 • Bună seara, dacă vin in Romania pe data de 20 Iulie,in mod normal intri in carantină,14 zile, mă pot vaccina, și să fie carantina de 10 zile?

  Adrian 18 iulie 2021 3:14 Răspunde
  • Trebuie sa intrebati la DSP. Cred ca se poate face un PCR in ziua 8 sa iesiti in ziua 10.

   Imperator 18 iulie 2021 15:09 Răspunde
 • Cehia, Italia si Finlanda au sanse sa iasa din lista verde in urmatoarele 2 saptamani ?

  Madalin 18 iulie 2021 19:54 Răspunde
  • Ce lista eterogena 🙂 Toate 3 au sanse foarte mici sa iasa de pe lista verde in urmatoarele 2 saptamani 🙂

   Imperator 18 iulie 2021 20:45 Răspunde
   • Super, multumesc de raspuns..cred ca un city-break la Praga ar fi numai bun in conditiile actuale cu mai putini turisti.

    Madalin 18 iulie 2021 21:46 Răspunde
 • Buna, Cezar! Daca vin dintr-o tara din zona galbena / rosie, pot intra direct in carantina in Romania fara sa am test? Sau pot face testul la intrare in RO? Multumesc anticipat!

  Lora 19 iulie 2021 15:55 Răspunde
  • Daca vei veni din tara rosie, intri in carantina, poti iesi in ziua 10 daca faci test in ziua 8.
   Daca vei veni din tara galbena fara test, intri in carantina si iesi dupa ce iti vine rezultatul de la test.

   Imperator 20 iulie 2021 8:28 Răspunde
   • Multumesc mult, Cezar! Ma intorc pt vaccin, care e mult mai la indemana in RO decat oriunde in alta tara… nu ii inteleg pe cei care nu se vaccineaza…

    Lora 20 iulie 2021 8:43 Răspunde
 • Salut. Unde pot urmări evoluția pandemica pot a vedea pe ce lista vor fi tarile în următoarele 2 săptămâni pt a putea pleca în concediu într o tara aflata în verde. Mulțumesc!

  Razvan 19 iulie 2021 17:48 Răspunde
 • Bună ziua.Daca ai un justificant ca ești șofer de camion (distribuitor de carne) și te duci în România trebuie sa faci carantina? Ai nevoie de test PCR negativ?…

  Camelia 22 iulie 2021 11:44 Răspunde
  • Daca se afla la munca (adica transporta carne, nu daca e in vacanta sau in vizita la rude), este scutit de carantina.

   Imperator 23 iulie 2021 8:50 Răspunde

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii