ACTUALIZARE 15 IULIE: Spania, Portugalia si Olanda trec pe lista rosie, Grecia trece pe lista galbena

Harta CNSU iulie

Astazi, chiar foarte prompt, la doar cateva ore dupa ce ECDC a publicat indicii epidemiologici pentru intreaga lume, CNSU a actualizat lista-semafor. Din pacate, sunt niste stiri proaste, dar asteptate – Spania si Portugalia au trecut de pe lista galbena pe lista rosie, Olanda a trecut fulminant de pe lista verde direct pe lista rosie (acolo, in decurs de o saptamana, numarul de cazuri zilnice a crescut de aproape 15 ori), iar Grecia a trecut pe lista galbena. Ma rog, acestea sunt cele mai importante stiri.

Ce inseamna aceste liste:

  • LISTA VERDE: Se intra fara restrictii, fara test si fara carantina
  • LISTA GALBENA: Ai la alegere – ori vii cu un test PCR (PCR, nu altceva) facut cu maximum 72 ore inainte de intrarea in Romania (daca intri pe teritoriul Romaniei pe ruta terestra) sau maximum 72 ore inainte de urcarea in avion (daca te intorci in Romania cu avionul) sau carantina 14 zile. E alegerea ta
  • LISTA ROSIE: Carantina 14 zile

ATENTIE: Toti pasagerii vaccinati (aflati la 10 zile de la rapel sau de la administrarea unicei doze a vaccinului Johnson & Johnson si cei care au trecut in ultimele 180 zile prin boala (se prezinta un test PCR pozitiv efectuat intre 14 si 180 zile de la intrarea in Romania) nu vor intra in carantina si nici nu vor prezenta vreun test

COPIII INTRE 3 SI 16 ANI: Daca vin din zona galbena sau rosie si prezinta un test PCR negativ facut in ultimele 72 ore nu vor intra in carantina.

COPIII SUB 3 ANI: Intrare libera indiferent din ce tara vin.

Criteriile de stabilire a listelor sunt extrem de clare si transparente. Cine stie un picut de aritmetica de clasa IV, un picut de engleza (sau sa poata folosi Google Translate) pot previziona schimbari majore in urmatoarele 2-3 saptamani. Ma rog, mai aparea explozii gen Olanda, dar acestea sunt in general rar.

LISTA VERDE: Tarile care raporteaza cumulativ mai putin de 1,5 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA GALBENA: Tarile care raporteaza cumulativ intre 1,5 – 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica 150 – 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene).

LISTA ROSIE: Tarile care raporteaza cumulativ peste 3 cazuri la un milion de locuitori in ultimele 14 zile (adica peste 300 cazuri la 100,000 locuitori pentru a folosi standardele europene) si tarile unde s-au gasit tulpine ingrijoratoare (in acest moment pe aceasta lista se afla Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia, India si Nepal) indiferent de numarul de cazuri raportat.

 

Principalele schimbari:

In zona rosie intra: Spania, Portugalia, Andorra, Georgia, Malaezia si Olanda (ultima direct de pe lista verde)

In zona galbena intra: Paraguay si Uruguay (din zona rosie datorita imbunatatirii situatiei epidemiologice) si Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Faroe, Kazahstan si Libia (din zona verde datorita inrautatirii situatiei epidemiologice).

In zona verde intra: Bahrain, Guyana, Zambia

 

Iata tarile rosii (in bold – noi pe lista)

Europa: Jersey, Cipru, Marea Britanie, Spania, Andorra, Georgia, Portugalia, Olanda

Orientul Apropiat: Kuweit, Oman

Asia: Mongolia, Maldive, Malaysia, Nepal, India

Africa: Seychelles, Tunisia, Namibia, Africa de Sud

America de Nord & Centrala: Insulele Virgine Britanice, Cuba, Costa Rica, Panama

America de Sud: Columbia, Argentina, Surinam, Brazilia

Oceania: Fiji

 

Iata tarile galbene (in bold – noi pe lista)

Europa: Gibraltar, Luxemburg, Rusia, Faroe, Grecia

Orientul Apropiat: Irak, Emiratele Arabe Unite, Iran, Kazahstan

Asia: Kargazstan

Africa: Botswana, Libia

America de Nord & Centrala: St. Kitts & Nevis, Trinidad-Tobago, Insulele Virgine ale SUA

America de Sud: Uruguay, Paraguay, Chile, Bolivia

 

Restul tarilor sunt verzi

 

Masura intra in vigoare pe 18 iulie, ora 0:00 (neobisnuit, tinand cont ca legea spune clar 24 ore). Dar ma rog, legile nu prea conteaza la noi.

Actualizarea listei va avea loc saptamana urmatoare, cel mai probabil in perioada 22 – 23 iulie 2021.

 

Sursa: INSP

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii