SUA ridica restrictiile de calatorie pentru europenii vaccinati

04. Casa Alba

SUA a anuntat ridicarea restrictiilor pentru calatorii vaccinati din intreaga Uniune Europeana. Aceasta are un impact si asupra romanilor care au putut calatori fara probleme in SUA in timpul intregii perioade pandemice (exceptand primavara anului 2020), dar fara ca sa tranziteze zona Schengen. In aceasta perioada putea sa intre orice roman in SUA – vaccinat sau nevaccinat, dar cu obligatia unui test PCR. Regulile insa se vor schimba din noiembrie 2021.

In martie 2020, in urma presiunii considerabile a autoritatilor sanitare americane dupa ce mii de purtatori ai virusului COVID au zburat din Europa spre SUA, Donald Trump a decis sa interzica cetatenilor straini care veneau din zona Schengen (inclusiv tranzit) sa intre pe teritoriul SUA. De ce zona Schengen si nu UE ? Pentru ca lui Trump ii suna numele „Schengen” mai misto, mai nemtesc (ca idee, Schengen e in Luxemburg :)). Disperati de faptul ca majoritatea celor infectati veneau din UK, autoritatile sanitare au venit sa-i ceara sa puna si UK pe lista neagra. „Cum UK nu e in Schengen ?” ar fi intrebat Trump. „Nu, nu e”. „Atunci si UK”. „Nici Irlanda nu e in Schengen”. „Damn it. Puneti si Irlanda”. Asa ca au scapat cele cateva tari care sunt in UE, dar nu sunt in Schengen gen Romania, Croatia, Bulgaria.

Cum se putea calatori pana acum (si se calatoreste si acum, dar pana in noiembrie). Se poate zbura dar numai via o tara non-Schengen – imensa majoritate a pasagerilor zburau cu Turkish Airlines via Istanbul, dar se mai putea si cu Qatar Airways via Doha si cu Air Serbia via Belgrad. Nu se putea prin marile hub-uri europene gen Amsterdam, Paris, Frankfurt, etc. In schimb, putea sa zboare oricine – vaccinat, nevaccinat, dar cu test PCR.

Cum va fi din noiembrie – se va putea zbura prin orice conexiune europeana fara probleme, dar doar romanii vaccinati si evident cu viza. Cerinta prezentarii unui test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de a ajunge in SUA ramane in vigoare. Vaccinurile acceptate sunt cele aprobate de OMS – Pfizer, Moderna, Astra Zeneca (inclusiv varianta sa indiana Covishield), Johnson & Johnson, Sinopharm si Sinovac. Inca nu s-a anuntat data exacta, dar probabil se va anunta in curand.

Sursa: New York Times

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

  • Mihai V spune:

    Salut,

    poti te rog sa ma ajuti cu o info: urmeaza sa plec in Italia si am primit un sms de la wizz, cum ca pe langa plf, mai trebuie si un test negativ covid. Nu inteleg de unde si pana unde testul negativ daca ai vaccinul facut si certificat pt el. Nu gasesc nicaieri mentionat asta ( obligativitatea sa ai test negativ desi ai si certificat ). Pe site-ul wizz nu ai cum sa ii contactezi daca nu platesti convorbirea telefonica , o mare mizerie. Ma poti ajuta cu o informatie sigura ? E sau nu nevoie si de test, pe langa certificat de vaccin, sa poti intra in Italia ?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest