Posibil de saptamana viitoare: Irlanda si Finlanda devin „verzi”, posibil si Italia si Franta, Cehia posibil ramane verde, iar Bulgaria poate deveni „galbena”

Europa COVID

Dupa cum probabil cei mai multi dintre voi stiti, incepand din 15 iunie 2020, Romania a inceput sa renunte la obligatia de auto-izolare pentru cetatenii europeni care vin in Romania din tari UE / SEE / Zona Schengen. Criteriul este simplu – se ridica obligatia de auto-izolare pentru cei care vin din tari unde se inregistreaza mai putin de 5 cazuri / zi la milionul de locuitori. In plus, lista aceasta este actualizata saptamanal – INSP fiind obligat sa o publice pana la ora 16:00 in fiecare luni ca mai apoi sa intre in vigoare in 24 ore.

Exista evident posibilitatea ca unele tari care au fost „galbene” sa devina verzi – si vedem in articolul de azi care sunt cele susceptibile de asa ceva, dar poate exista si reversul – tari care au fost verzi si pe care le puteai vizita fara obligatia de auto-izolare la revenire sa revina pe lista „galbena” si din pacate avem doua cazuri saptamana aceasta. Acelasi principiu este folosit si de multe alte tari precum Danemarca, Letonia, Lituania, Estonia, Cipru, Muntenegru, etc si iata – din pacate, de luni romanii nu mai au dreptul sa intre in Letonia si Estonia fara auto-izolare.

M-am gandit sa fac calculele in sambata aceasta pentru a prefigura cu 2 zile in avans care vor fi decizile INSP si am cum ziceam vesti bune. Hai sa le luam pe rand.

2 tari vor deveni sigur verzi:

Irlanda – 3.04

Finlanda – 2,67

 

4 tari sunt la limita:

Franta – 5.05

Italia – 4,90

Estonia – 4,78

Cehia – 4,91

Trei erau galbene – Italia, Franta si Estonia, iar Cehia era verde si se pare ca situatia s-a deteriorat.

Daca ma intrebati pe mine, e foarte probabil ca toate aceste 4 tari sa devina verzi, o stire foarte importanta pentru romanii care traiesc in Franta si Italia. In acest caz, la vreo 2-3 zile dupa luarea deciziei oficiale vor fi reluate si zborurile care sunt in prezent interzise

 

14 tari vor continua sa ramana verzi:

Germania – 4,26

Austria – 3,28

Lituania – 2,59

Elvetia – 2,38

Islanda – 2,10

Norvegia – 2,01

Grecia – 1,99

Cipru – 1,68

Slovenia – 1,03

Letonia – 0,97

Ungaria – 0,94

Croatia – 0,56

Slovacia – 0,46

Liechtenstein – 0,00

 

2 tari verzi care pot deveni galbene

Malta – 6,65

Bulgaria – 11,27

Marea intrebare este Bulgaria. Din pacate, la sud de Dunare, a explodat numarul de cazuri, Nu stiu de ce, probabil de la relaxare, dar daca acum vreo saptamana, Bulgaria era sub 5 (e drept, destul de aproape de 5), calculand pana inclusiv vineri, Bulgaria are nu mai putin de 11,27 cazuri / zi / milionul de locuitori !

In mod normal, Bulgaria ar ajunge automat pe lista tarilor din care daca te intorci ajungi imediat in carantina. Dar, apar niste probleme – Bulgaria este o tara vecina si in plus, prin ea tranziteaza multi turisti spre Grecia. Ministrul Vela spunea acum o saptamana ca cine pleaca dintr-o tara verde si e doar in tranzit printr-o tara galbena nu se vor auto-izolare. Dar am auzit cazuri de saptamana trecuta ca unii romani care se intorceau din Croatia (tara verde) via Bosnia – Serbia (tari galbene) au primit decizia de auto-izolare. Nu s-o fi luat decizia, nu o fi ajuns parerea ministrului prin toate punctele de frontiera, nu stiu. Dar e un risc. De exemplu pentru cei care pleaca cu masina spre Grecia din Vestul tarii via Serbia – Macedonia de Nord, e posibil ca la intoarcere sa primeasca ordinul de auto-izolare.

Sunt absolut convins ca daca Bulgaria va redeveni tara galbena, acest aspect va fi clarificat. Din datele grecilor, circa 3000 romani au ajuns deja in vacanta in Grecia de Nord cu masina si ar trebui sa se intoarca prin tari galbene (daca ma intrebati pe mine, cel mai sigur sa ajungi in Grecia tot cu avionul este).

In alta ordine de idei, d. Raed Arafat spunea la televizor zilele trecute ca situatia din Bulgaria este in atentia autoritatilor romane si ca e posibil ca decizia sa fie sa nu devina „galbena” imediat, la prima ajustare a listei ! Sa se mai stea, sa se urmareasca daca e o tendinta sau nu. Personal, cred ca e destul de evident ca este o tendinta clara si in mod normal, Bulgaria ar trebui sa devina galbena incepand de marti, 23 iunie, dar s-ar putea lua o decizie de amanre pana lunea urmatoare cand se publica o noua lista – adica pe 29 iunie.

De asemenea, Malta poate redeveni galbena (mai ales ca oricum zborurile sunt interzise de guvernul maltez si romanii nu au dreptul sa intre in mica tara insulara)

 

Tari care vor ramane cert pe lista galbena

Suedia – 100,14 – WOW !

Portugalia – 31,49

Marea Britanie – 19,77

Polonia – 12,54

Olanda – 9,93

Belgia – 9,73

Luxemburg – 7,83

Spania – 7,04

Danemarca – 6,56

 

Vom afla luni decizia oficiala si va voi informa prompt. Sper ca Italia si Franta aflate la limita sa intre totusi pe lista verde si ca in curand, toate restrictiile sa se ridice.

Pentru tarile din afara UE / SEE / Zona Schengen, se vor lua decizii dupa 1 iulie. Primele tari care ar putea fi luate in considerare sunt cele din Balcanii de Vest, dar din pacate, asa aruncand un ochi pe cifre, doar Muntenegru este eligibil care oricum nu primeste romani datorita riscului mare de infectare a populatiei locale.

 

Ca metodologie, am calculat ultimele 14 zile in perioada 6 – 19 iunie folosind datele John Hopkins University / OMS si Worldometer. Cifrele oficiale de la INSP pot varia un pic, dar sunt convins ca listele verzi si galbene cam acestea sunt.

Ca idee, Romania are 11,80 cazuri / zi / milion de locuitori, dar cifra este irelevanta. Obiectivul uto-izolarii este de a minimiza riscul ca cetateni care vin din tari cu numere mari de infectati recent sa aduca virus in tara si sa-l raspandeasca in familia si comunitatea in care se afla.

Categorii:
Noutati

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest