Despre carduri, dar si aplicatii care sa te ajute in calatorii

ATM - Visa

Zilele trecute, puneam laolalta intr-un articol mai multe sfaturi despre cum sa schimbi banii cash la case de schimb valutar. Cum ziceam si in respectivul articol, am renuntat de ani sa ma car cu cash-ul dupa mine, pentru ca nu imi doresc sa fericesc hotii de buzunare din te miri ce colt al lumii. De fapt, folosesc card sa scot bani din ATM-uri sau sa si platesc una, alta pe alte meleaguri, nu de ieri, de azi, ci din 2001. Deci de 15 ani, am renuntat la cash… ma rog, mai iau 1 – 200 euro la mine, asa “just in case”.

Ce folosesc. Folosesc Visa Electron care este un card de debit. Si de cand il am, de 15 ani, l-am folosit pe toate meleagurile lumii, din Japonia pana in Tara de Foc si din SUA pana in Indonezia. Mi-aduc aminte, prima oara cand am plecat cu card, am fost in Peru. Aveam un card care nu se putea folosi decat in Romania, asa ca m-am dus la banca si am luat acest Visa Electron care putea fi folosit oriunde. Si chiar a fost folosit oriunde.

Si n-am avut probleme pe nicaieri. Dimpotriva. Mi-aduc aminte, am fost de cateva ori martor la oameni carora ATM-ul le-a “inghitit” cardul si nu le-a mai fost dat inapoi. Eu, Slava Domnului, nu am avut nicio problema de genul asta. Cand am ajuns in Hong Kong prima oara, am venit cu trenul din Guangzhou si m-am infipt in primul ATM. Cand m-am uitat la bancnote, prima reactie a fost ca or fi false – aveam vreo trei bancnote diferite, dar toate de aceeasi valoare – 100 dolari HK. Daca as fi fost la o casa de schimb, as fi facut un mare scandal ca imi dau bancnote false. Dar tocmai le scosesem dintr-un ATM, asa ca m-am linistit si m-am uitat cu atentie la ele – pareau emise de trei banci diferite: HSBC, Bank of China si Standard Chartered Bank… si asa am descoperit ca in Hong Kong sunt mai multi emitenti de valuta locala – cele trei banci si Administratia Locala a Regiunii Speciale.

De ce folosesc cardul. Pai cam astea ar fi motivele:

  1. Pot scoate bani la orice ora si aproape de oriunde. Ajungi vineri seara undeva, hai sa nu zicem in vreun mega-centru turistic… Bancile sunt inchise pana luni de dimineata, case de schimb nu prea gasesti… Asa bagi cardul in ATM la orice ora vrei din zi sau din noapte si scoti banii. Si mi s-a intamplat destul de des ca eu sa am ce imi trebuie si altii din grup sa dea din colt in colt sau sa alerge in cealalta parte a orasului.
  2. Am siguranta. Daca imi fura careva bani de pe card, fac cerere de refuz la plata si imi da banii inapoi. Mi s-a intamplat de doua ori, de fiecare data mi-am luat banii inapoi.
  3. De multe ori, ies in castig. Mai ales cand ajung in tari mai indepartate a caror valuta nu o prea gasesti in Romania la banci sau la case de schimb valutar gen Thailanda, Peru, Mongolia sau Maroc, ca sa mentionez doar cateva. In cazul asta, trebuie sa schimbi din lei in euro (sau dolari) si din euro / dolari in moneda locala… tot cam acolo ajungi.
  4. Scot cat vreau. De obicei, cand ajung intr-un loc, scot o suma mai mare, pentru ca, in general, ies mai bine la comisioane. Apoi, cu cat ma apropii de data plecarii, pot scoate sume mai mici sau fix cat imi trebuie. Sau chiar si sa platesc cu cardul.
  5. Il pot folosi oriunde in lume. Ma rog, sau aproape oriunde. Nu l-am putut folosi in Coreea de Nord si Iran (datorita embargoului, dar, in curand, se vor putea folosi carduri Visa in reteaua de ATM-uri iraniene, care e destul de extinsa). Nu le-am folosit, desi voiam in Argentina sau Uzbekistan, unde rata de schimb oficiala era cu 40% mai mica decat cea oferita de piata neagra (sau “piata blu” cum i se spunea atat de suav in Argentina). In rest, l-am folosit in restul de 104 tari in care am calatorit :).

Cam astea sunt motivele pentru care folosesc aproape in exclusivitate cardul cand calatoresc in strainatate. Dar mai voiam sa va atrag atentia la ceva ce am descoperit fix weekendul asta. Cei de la Visa au lansat o aplicatie numita “Visa Travel Tools”. Are ea mai multe facilitati, dar voi folosi la greu doua dintre ele:

  1. Sa aflu rata de schimb. Desi imi fac un obicei in a cauta pe net inainte de a pleca undeva care e rata de schimb intre euro (sau dolar) si moneda locala, mai uit…, am inceput sa imbatranesc. Apas pe un buton, on line sau offline, si aflu care e rata de schimb intre ringgit si leu sau ringgit si euro.
  2. Am ATM locator – imi arata imediat in zona in care ma aflu un ATM unde pot sa folosesc cardul Visa. L-am incercat doar in Bucuresti pana acum si mi l-a aratat prompt, o sa-l verific si la sfarsit de luna, cand ajung in Scandinavia ;).

Ma rog, mai are o facilitate, dar pe care, nu ca nu vreau s-o folosesc la greu, nu vreau s-o folosesc niciodata ;). Apas pe “Lost Your Visa Card” si am imediat telefonul la care trebuie sa sun sa imi blocheze cardul.

 

Daca vreti sa descarcati aplicatia (eu zic ca e de folos), o puteti gasi:

Cei cu telefon Android ––> https://play.google.com/store/apps/details?id=com.monitise.mea.vetravel&hl=ro

Cei cu Iphone ––> itunes.com/apps/visatraveltools

 

 

Mai multe informatii gasiti aici.

Sursa foto

 

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • Andreea S. spune:

    Refuz de plată merge și pe cardul de debit sau doar pe cel de credit? Care ar fi procedura? Ce trebuie sa dovedesti?

    • Imperator spune:

      Am dat de 2 ori. M-am dus la BCR, am dat o declaratie ca nu eu am efectuat respectiva tranzactie, apoi la Politia Capitalei unde am dat o declaratie similara si cu numarul de la Politie m-am dus la banca si mi-au returnat banii in 30 sau 45 zile (nu mai stiu exact). N-am dovedit nimic.

  • Razvan S spune:

    Mie mi-a fost refuzat de doua ori Visa Electron in EAU

  • Razvan S spune:

    Inca un sfat: ca sa nu te trezesti in imposibilitate de plata pe unde calatoresti datorita pierderii cardului, blocarii in aparat, sau chiar blocarii de catre banca (mi s-a intamplat in Indonesia, banca l-a blocat automat avand dubii asupra tranzactiei – a trimis si sms instant apoi m-au sunat in doua minute), etc. poti calatori cu doua carduri atasate la acelasi cont, unul dintre ele il pastrezi in seiful hotelului si il scoti la nevoie, sau cu doua carduri si doua conturi si acces la o aplicatie de internet/mobile banking pentru a transfera bani dintr-un cont in altul. Pentru cazul in care banca blocheaza cardul din motive de precautie, daca nu te suna ei, trebuie sa iei legatura sa le confirmi ca tu esti cel care utilizeaza cardul, dar dureaza ceva deblocarea, chiar si in situatia in care te suna ei instant. O alta solutie este sa ii instiintezi inainte atunci cand calatoresti in afara UE si intentionezi sa folosesti cardul.
    In Dubai si in avionul celor de la FlyDubai mi-a fost refuzat un Visa Electron. Am mai avut un VISA clasic care m-a salvat

  • paul spune:

    si mai un sfat: atentie la zonele de granita. mi s-a intamplat mie in sudul croatiei-bosniei unde sunt vreo 3-4 treceri in mai putin de 30 km… abea am trecut granita din bosnia in croatia si m-am prezentat la primul bancomat sa scot cune croate. si surpriza: mi-a dat tot bani bosnieci!!!

  • MARiAN-ALIN spune:

    1 Cum se comanda acasă un card fizic Flying Blue? 2 Exista vreun card de debit care permite acumularea de mile și/sau XP in programul Flying Blue?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest