Weekend la Viena

1. Muzeul de Arta.jpg

De sute de ani, romanii din Ardeal isi ziceau “D-apai ne-om ridica si ne-om duce sa cerem dreptate la dragutul nost’ Imparat, la Beci”… Unii s-au dus, cum ar fi Horea sau dr. Ioan Ratiu, dar asa cum s-au dus, tot asa s-au si intors, cu mana goala si cu autoritatile locale asteptandu-i cu temnitele larg deschise. Intre timp, lucrurile s-au schimbat, asa ca mii de romani se duc la Viena nu dupa dreptate, ci dupa toale ieftine de la Parndorf, pentru a vizita superbele palate, catedrale si parcuri, pentru a manca Sachertorte sau pentru a impusca niste euro, la munca…

Viena este unul din acele putine orase care combina cu eleganta vechiul cu noul, care combina palatele imperiale cu arta moderna, calestile cu Mercedesurile si pe Beethoven, Mozart, Strauss, Haydn cu Falco si al sau “Rock me, Amadeus”. Este orasul valsului, asa ca in randurile urmatoare voi incerca sa descriu un vals pe strazile Vienei timp de doua zile.

Ziua 1. Obiective turistice Viena: Stephansdom – Hofburg – Ring – Palatul Belvedere

Punctul central de necontestat al Vienei este piata din fata Catedralei Sf. Stefan, cunoscuta si sub numele de Stephansdom in urbe. Construita initial pe la 1100 toamna, actuala forma a catedralei este “doar” din secolul al XIV-lea cand la mare moda erau bisericile gotice. Din vechea catedrala s-au pastrat doar intrarea si inca alte cateva elemente incorporate in goticul Stephansdom. Dupa ce vizitati interiorul si aveti dorinta de a va catara, puteti lua la picior cele 343 de trepte pentru o panorama completa a Vienei… planul initial cuprindea doua turnuri identice, dar, cand s-a purces la ridicarea turnului geaman, in timpul constructiei pe la 1579, imparatul si-a dat seama ca tezaurul era cam gol… Si, in loc sa creasca TVA-ul, sa scada pensiile bugetarilor si sa se imprumute de la FMI, a hotarat sa stopeze constructia celui de al doilea turn, lasand doar unul.

Dupa vizitarea catedralei, luati-o la pas pe Graben, principala strada pedestra comerciala a orasului… In general, este animata, cu diversi artisti, gura-casca, vanzatori de tot soiul… in dreapta, stanga, magazine pompoase, ca d-aia suntem in Viena imperiala! In mijlocul pietei, o sa vedeti un monument care o sa va reaminteasca de monumente similare din Timisoara si alte orase din fostul spatiu habsburgic – este monumentul ciumei, de fapt, o oda in piatra dedicata Cerului ca i-a salvat pe locuitori de mortala boala.

La capatul lui Graben, faceti-o la stanga pe o straduta de asemenea pietonala, dar parca mai ingusta, si veti ajunge, incet-incet, in complexul Hofburg. Viena a fost secole de-a randul capitala unuia dintre cele mai bogate imperii, Imperiul Habsburgilor… Iar acestia trebuiau sa locuiasca undeva, asa ca si-au construit un adevarat complex in inima Vienei – complexul Hofburg. Astazi, complexul Hofburg contine muzee, birouri guvernamentale, biblioteca etc., asa ca nu poate fi tot vizitat. Dar merita cu prisosinta sa vizitati Kaiserappartements (“Apartamentele imperiale”) pentru a vedea opulenta si luxul in care au trait “dragutul nost’ imparat” si familia sa. Desigur, imparatul Franz Josef si, mai ales, sotia sa, Sisi (asasinata la sfarsitul secolului al XIX-lea in Geneva), sunt in prim-plan, de altfel, cateva camere sunt dedicate lui “Sisi Museum”.

Dupa o portie de extravaganta imperiala, parerea mea este ca, si daca va plac sau nu caii, merita sa vizitati “Muzeul lipitanilor” – celebra rasa de cai indragita de habsburgi. In complex se afla “Scoala de calarie spaniola” – Spanische Hofreitschule, unde aceste superbe animale sunt antrenate pentru un show cabalin unic pe fata pamantului… In general, biletele pentru a asista la antrenament sunt vandute cu luni inainte, dar, cu doua ore inainte de inceperea spectacolului, sunt puse in vanzare acele bilete care nu au mai fost ridicate… Daca nu puneti mana pe bilet, puteti sa aruncati o privire pe geam la superbele exemplare si sa vizitati muzeul… Aici veti afla ca lipitanii au fost importati din Spania (unii dintre ei mai sunt crescuti si in Romania, sper ca ferma de la Sambata de Jos sa mai existe inca), de unde si numele de “scoala spaniola”.

In complexul Hofburg mai exista si alte muzee – folcloric, al instrumentelor muzicale, al antichitatilor de la Efes etc. etc… Puteti sa le vizitati in caz ca aveti un interes deosebit…

Pe langa complexul Hofburg, luati-o prin superba Gradina cu trandafiri si o sa ajungeti, trecand prin fata Primariei, la biserica imensa neogotica de unde incepe plimbarea pe Ring… Ringul este bulevardul central, semi-rotund care inconjoara orasul vechi. Timp de sute de ani, aici se aflau fortificatiile orasului care au rezistat la doua asedii otomane, ultima oara in crucialul an 1683… Dincolo de aceste fortificatii incepea Asia, credea cancelarul Metternich. Aproape 200 de ani mai tarziu, imparatul Franz Joseph s-a gandit sa elimine corsetul orasului si sa demoleze aceste fortificatii devenite inutile (Napoleon si armata sa au trecut pe langa ele ca turişti) pentru a crea un bulevard superb, incadrat de cladiri monumentale construite in stiluri diferite… din pacate, prabusirea Bursei din 1873 a mai oprit din planurile marete ale imparatului, dar, oricum, rezultatul este fastuos.

Dupa biserica neogotica, veti ajunge la binomul “Teatrul Orasenesc” si neogotica Primarie. Teatrul a reprezentat intotdeauna una dintre cele mai importante si mai discutate activitati din oras – dovada ca pe prima pagina a ziarului din ziua abdicarii imparatului, in 1918, era prezentata noua stagiune de la Burgtheater si de abia in pagina a doua se anuntau proclamarea Republicii si abdicarea Habsburgilor dupa aproape 650 de ani de domnie!

In fata Primariei, in fiecare iarna se organizeaza una dintre cele mai mari piete de Craciun din oras, dar despre asta v-am povestit acum ceva timp. Atentie insa, piata este organizata doar pentru Craciun ! Daca vreti sa faceti un Revelion la Viena, nu o s-o mai prindeti, se termina de Craciun… Deci, trebuie sa veniti in noiembrie si decembrie… pentru un Craciun la Viena 🙂

In continuare, treceti prin fata Parlamentului, o cladire in stil neoclasic si stalpi ca de la Acropole, precum si o statuie imensa a Atenei, zeita intelepciunii (nu va fie frica, si la ei, ca si la noi, sunt destui parlamentari a caror intelepciune ar face-o pe Atena sa emigreze cat mai departe)… Mai departe, dupa ce treceti din nou pe langa Gradina cu trandafiri, veti ajunge iar la intrarea spre Hofburg (in stanga), in timp ce in dreapta veti vedea doua cladiri masive, fata in fata, adapostind Muzeul de arta (Kunsthistorisches Museum) si Muzeul de istorie naturala… Personal, am vizitat Muzeul de arta si pot spune ca merita sa fie vizitat, este unul din acele muzee pe care le-as pune pe acelasi palier cu Luvrul, Prado sau Vaticanul, dar as zice sa-l lasati pe a doua zi.

Continuati drumul pe Ring si, dupa ce faceti cateva poze Operei (daca puteti s-o vizitati, faceti-o!), parasiti traseul pentru a vizita Karlskirche, o frumoasa biserica incadrata de doua columne foarte asemanatoare cu Columna lui Traian din Roma. Nu este nicio coincidenta, aceste doua columne au fost construite dupa cea din Roma, dar, pentru ca Habsburgii erau mai cu mot, au construit nu una, ci doua!

Dupa ce treceti pe langa statuia ostasului sovietic eliberator (sovieticii au intrat in Viena in al Doilea Razboi Mondial, in 1945), veti ajunge langa palatul Belvedere… Este un loc de o funesta aducere-aminte, pentru ca aici a fost semnat Diktatul de la Viena din 1940, dar, in zilele noastre, este un loc frumos, cu o gradina superba… iar de sus, de la palatul Belvedere de Sus, puteti admira o panorama a orasului, inclusiv a turnului Stephansdom.

Intoarceti-va in orasul vechi si plimbati-va pe stradutele acestuia… Descoperiti celebrele heuringen, carciumi traditionale cu vinul casei, nu ratati sa gustati traditionalul tort Sachertorte chiar la Cafe Sacher (e fix in spatele Operei), puteti descoperi prin spatele catedralei un restaurant romanesc – Mamaia, un restaurant deloc ieftin, cu staif! Sunt multe locuri unde puteti manca, dar pot spune ca una dintre cele mai bune fripturi de vita pe care le-am mancat vreodata a fost la un restaurant inaugurat in 1456 (anul urcarii pe tron a lui Vlad Tepes!), numit Greichenbaisl, lipit de Biserica Ortodoxa Greaca… Nu e ieftin (am mancat cand eram in delegatie si decontam :), dar merita!).

Si daca mai aveti un pic de putere, luati un taxi pana pe dealurile Vienei pentru o panorama a Vienei la apus de soare sau de noapte!

Ziua 2. Obiective turistice Viena: Muzeul de Arta – Schonbrunn – Prater

Pentru ziua a 2-a nu m-as opri decat la doua obiective: Muzeul de arta si Schonbrunnul.

Prin fata Muzeului de arta am fost ieri, este pe Ring. Nu va spun decat ca Habsburgii au fost niste colectionari de arta pasionati… Combinat cu faptul ca au condus timp de 650 de ani unul din cele mai bogate imperii din lume, cred ca spune totul. Sa mai adaug ca Rubens a fost numit guvernator habsburg la Bruxelles pe vremea cand Tarile de Jos erau posesiune habsburgica? Va dati seama ca la Viena se afla cea mai tare colectie de pictura flamanda din lume!

Dupa vizitarea muzeului, puteti sa reveniti in orasul vechi pentru o portie de Sachertorte sau schnitzel vienez si apoi sa sariti in metro pentru a vizita superbul complex de la Schonbrunn. Ca orice familie care se respecta, habsburgii au avut doua rezidente – in oras (Hofburgul) si in afara orasului, dar nu foarte departe, la Schonbrunn (intre timp Viena extinsa a “inghitit” zona palatului). Rezidenta favorita a imparatilor, in afara freamatului orasului, aici toti Karl-ii si Josef-ii au adus ce aveau mai bun.

Puteti sa petreceti o dupa-amiaza cu adevarat agreabila, vizitand extravagantul palat (foarte asemanator cu interioarele de la Hofburg, dar multiplicate de cateva ori), plimbandu-va prin impecabila gradina sau urcandu-va pe un delut care domina intregul ansamblu pentru o imagine de neuitat.

La sfarsitul zilei, intoarceti-va in oras si duceti-va in Prater… pe vremuri, aici vana nobilimea, apoi a devenit un loc de plimbare al familiei imperiale, ajungand ca, in secolul al XIX-lea, dintr-un acces de democratie, sa fie deschis publicului… Curand, aici a fost amenajat un parc de distractii, iar punctul de atractie maxim a fost Riesenrad, o roata care te ridica pana la 65 de metri inaltime pentru o noua panorama a Vienei… Ganditi-va ca a fost instalata aici in 1897 si a rezistat la doua razboaie mondiale si la filmarea a numeroase filme de aventuri. Se misca foarte incet, o rotatie completa facandu-se cam in 20 de minute, timp garla sa pozati, sa filmati, sa va bucurati… Apoi, nu uitati sa luati vreun langos sau vata pe bat!

Cum ajungi acolo

Sunt numeroase posibilitati: cu masina proprie, cu trenul (exista tren direct Bucuresti – Viena, dar si din alta parti, schimband la Budapesta), dar si cu avionul. Viena Airport este unul dintre cele mai importante din Europa Centrala, deci nu va fi greu sa gasiti curse. Exista o singura cursa low-cost Bucuresti – Viena, operata de compania austriaca FlyNiki (a lui Niki Lauda, pilotul, care a castigat premii de formula 1, a fondat Lauda Air, a vandut-o lui Austrian si, cu banii luati, a facut un low-cost). Alte zboruri directe spre Viena sunt operate de Tarom si Austrian Airlines din mai multe colturi ale tarii (Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj).

 

Cazare Viena

In Viena, am dormit fie la niste neamuri in Wiener Neustadt, fie la cele trei Hilton-uri din oras, fiind in delegatii, fie la hostel Ruthensteiner (are si camere private, nu numai dormitoare comune!), un hostel fain de pe langa gara (de acolo, o iei la picior pe Mariahilferstrasse pana la Opera!). Parerea mea este sa va uitati pe booking, pentru ca, uneori, prindeti super deal-uri, dar incercati sa stati fie in centrul vechi (de preferat), fie intr-o zona cu metroul la doi pasi.

Vremea la Viena

Oricand, Viena are farmecul ei. Vara e plina de soare, iarna poate are zapada din cand in cand, iar in decembrie e Piata de Craciun ! Pentru mai multe informatii cu privire la vreme, verificati mediile statistice pentru vreme in Viena

Top 3 obiective turistice Viena

Pentru cei care nu au timp, n-ar trebui sa ratati: Stephansdom + Graben, Schonbrunn si Ringul.

Harta Viena. Click aici

Shopping Viena

Nu trebuie sa neg ca multa lume se duce la shopping la Viena. Cel mai celebru loc este Parndorf-ul, un mini-orasel cu haine de firma la preturi reduse… E pe undeva la vreo 20 – 30 km de Viena si exista chiar si shuttle bus-uri din centrul Vienei (mai precis de vis-a-vis de Opera) vinerea dupa-amiaza si sambata dimineata. Pentru mai multe amanunte despre acest paradis de shopping in Viena, uitati-va aici.

Imagini Viena:

3. Stephansdom.jpg

Stephansdom

2. Hofburg 1.jpg

Hofburg

2. Hofburg.jpg

Hofburg

6. Rosengarten Viena.jpg

Rosengarten

7. Primaria.jpg

Primaria

8. Karl's Kirche.jpg

Karlskirche

12. soldatul rus.jpg

„Soldate rus, soldate rus, de ce te-au pus asa de sus ? / C-ai dezrobit popoarele sau ca iti put picioarele ?”

11. gradina Belvedere.jpg

Gradina Belvedere

9. Palatul Belvedere de Jos.jpg

Palatul Belvedere de Jos

10. Palatul Belvedere de Sus.jpg

Palatul Belvedere de Sus (aici s-a semnat Diktatul de la Viena)

5. parada oras.jpg

Mai poti prinde si cate o parada prin orasul vechi

1. Muzeul de Arta.jpg

Muzeul de Arta

1. Muzeul de Arta 1.jpg

4. Schonbrunn.jpg

Palatul Schonbrunn

13. roata de la Prater.jpg

Roata de la Prater

15. Roata din Prater.jpg

In roata

14. Viena din roata.jpg

Viena vazuta din roata

6. hostel Viena.jpg

Hostelul unde am stat

Categorii:
Austria · Weekend la ...

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest