Cinci locuri faine din Israel si Palestina

15-al-aqsa-ierusalim-palestina

Dupa un septembrie neasteptat de cald (multumesc frumos, am avut o vreme excelenta in Maramures, ca de vara la mijloc de septembrie!), iata ca toamna a venit, in fine, la modul serios. E din ce in ce mai frig, dar din ce în ce mai suparator cand calatoresti, cel putin pentru mine, este ca e cam intunecat cerul. Cam prea intunecat. Si mie imi place ca soarele sa straluceasca, culorile sa fie vii si cerul albastru. Evident, exista zile ca acestea si in Europa, dar sansele sunt din ce in ce mai mici. Daca vrei soare si cald, trebuie sa ne uitam la destinatii din sudul Europei sau din Orientul Apropiat… Ia sa dau cu zarul… pai, Spania de Sud, Italia de Sud, ceva prin Grecia… Hai sa vorbesc astazi despre Israel si Palestina. Despre cinci locuri faine pe care trebuie sa le vezi.

  1. Ierusalimul de Est, orasul vechi. Daca esti credincios, este unul dintre locurile in care este obligatoriu sa ajungi, macar o data in viata. Daca esti ateu, pot spune ca este unul dintre orasele istorice fundamentale de vizitat. Ierusalimul de Est nu a fost schimbat de secole (in unele parti, de milenii), iar din fiecare piatra respira o istorie zbuciumata. In plus, aici se afla centrul celor trei mari religii monoteiste ale lumii – crestinismul, islamul si iudaismul. Aici a fost crucificat Iisus Hristos, aici s-a ridicat la cer profetul Mohamed (de pe stanca Al-Aqsa) si aici a fost Templul lui Solomon. Probabil, ar trebui sa scriu posturi intregi despre ce poti face. Nu rata insa Drumul Crucii, care se termina in varf, la Biserica Sfantului Mormant (pe drum, sunt clar insemnate diversele popasuri ale lui Iisus), sau Zidul Plangerii. Accesul la platoul Al-Aqsa este posibil (nu se poate intra in moschee insa), dar in ultima perioada au avut loc incidente create de israelieni, astfel ca e posibil sa nu intri pe micul podet de lemn Mughrabi. La Zidul Plangerii, trebuie sa porti o palariuta evreiasca pe care o poti primi gratuit la intrare. In rest, nu rata panorama extraordinara a orasului vechi, de pe un deal de vis-à-vis de Orasul Vechi, in Ierusalimul Palestinian.
  2. Gradinile Bahai de la Haifa. Vrei sa vezi un colt de paradis ? Il vei gasi, catarandu-se pe un deal deasupra Marii Mediterane, in orasul Haifa. La Haifa se afla mausoleul lui Bab, fondatorul religiei Baha’i, o religie provenind din islamul shiit, dar care are dorinta de a impaca toate religiile lumii. Bab este considerat de Baha’i reintoarcerea spirituala a lui Ioan Botezatorul, a fost ucis in Tabriz, in Persia natala, dar ramasitele sale au ajuns in Haifa, in ceea ce era in perioada aceea Imperiul Otoman. Paradiziacele gradini care se catara pe deal si care inconjoara mausoleul au fost construite candva, spre sfarsitul secolului trecut, si au fost deschise publicului abia in 2001. Gandite de un arhitect iranian, gradinile combina elemente de la gradinile din Shiraz, Iran, cu cele din Kashmir si din Marea Britanie.
  3. Vechiul oras Jaffa (sau Yaffa, in limba locala), aflat la sud de noul oras Tel Aviv, este unul dintre cele mai vechi orase din regiune. A fost mentionat in analele Egiptului Antic, dar se pare ca e mai vechi, marcand aproape 10.000 de ani de locuire neintrerupta. Aflata acum in umbra capitalei israeliene, Jaffa isi pastreaza arhitectura sa traditionala araba si, spre deosebire de mult mai sturlubaticul ei vecin, poti sa gusti linistea si atmosfera vechiului oras plimbandu-te pe strazile vechii medine, care astazi gazduiesc numeroase magazine de arta.
  4. Acra, orasul cruciat. Acra (sau Akka, in limba locala) este la fel ca Ierusalimul, un oras sfant, dar daca Ierusalimul are o semnificatie aparte pentru trei religii majore, Acra este orasul sfant pentru Baha’i. Dar tot aici, a fost unul dintre centrele cruciatilor, iar in urma lor a ramas o citadela impozanta pe care, ca iubitor de istorie, nu am putut s-o ratez. De asemenea, vechiul oras arab, cu stradutele sale alambicate, dar si promenada de-a lungul Marii Mediterane m-au facut sa regret ca nu am stat mai mult.
  5. Fortareata Masada – daca ar fi sa ma intorc in Israel, pe langa dorinta de a sta mai mult prin Ierusalim, Haifa si Acra sau cea de a descoperi Nazaretul, Bethleemul si Ierihonul, as vrea sa ma urc pe citadela de la Masada, de unde am vazut niste poze cu panorame absolut minunate asupra Marii Moarte, pana dincolo, in Iordania.

 

Cand sa mergi in Israel si Palestina

Vara este covarsitor de cald, asa ca optiunile cele mai bune de departe sunt primavara si toamna. De asemenea, nici iarna nu e rau, chiar deloc (eu am fost in mijloc de ianuarie, cand la noi crapau pietrele, iar la Tel Aviv se facea plaja).

 

Viza Israel si Palestina

Nu ai nevoie de viza pentru niciuna dintre cele doua tari, ci de pasaport obisnuit (nu temporar), valabil inca sase luni de la data intrarii

 

Tururi organizate

Daca va doriti un tur organizat sub forma de pelerinaj, atunci aruncati o privire pe ofertele Europa Travel. Este un tur de 5 zile pline care se desfasoara de 8 ori pe an. Tariful pleaca de la 449 de euro + taxe aeroportuare si in 5 zile vezi o buna parte din Israel si Palestina – in prima zi, ajungeti pe malurile Mediteranei la Jaffa si Tel Aviv, apoi intrati in zona istorica si sacra din interior – Bethleem, locul nasterii lui Iisus, Ierusalimul fabulos (se viziteaza Ierusalimul Palestinian, zona istorica unde se afla si Biserica Sfantului Mormant, o cladire incredibila care parca te teleporteaza in timp), precum si Nazaret si Haifa. Nu se rateaza niciun popas la Marea Moarta, ba poti face si o croaziera pe Marea Galileii (ma rog, e doar un lac, dar anticii o considerau de-a dreptul mare)… si se ajunge si acolo – imi doresc sa ajung, la un moment dat –, pe inaltimea de la Masada (nu va fie frica, nu va catarati pe jos, exista teleferic!). Gasiti mai multe amanunte aici. Stiu ca e devreme, dar sa stiti ca programul are loc si de Paste.

Imagini Israel & Palestina

01-biserica-sfantului-mormant-ierusalim-palestina

Intrarea in Biserica Sfantului Mormant, o cladire complexa disputata de numeroase culte crestine

02-drumul-crucii-ierusalim

O parte din drumul crucii

03-in-fata-sfantului-mormant

Zidurile ca de cetate ale bisericii

04-bazarul-din-ierusalim 05-afis-turistic-palestina 06-gradinile-din-haifa 07-haifa 08-yaffa 09-stradute-din-yaffa 10-castelul-cruciatilor-acra 11-acra 12-stadute-acra 13-panorama-acra 14-port-acra

Categorii:
Israel · Palestina

Comentarii

  • Liviu spune:

    Felicitari pentru articol. Se impun, totusi, doua remarci: 1. capitala Israelului este Ierusalim, si nu Tel-Aviv! 2. Acra in limba localnicilor este Akko!

    • Imperator spune:

      Multumesc. Tara mea, Romania recunoaste Tel Aviv ca fiind capitala Israelului pana la definitivarea procesului de pace si are Ambasada localizata in Tel Aviv. Plimbandu-ma prin Acra, localnicii din orasul vechi mi-au spus ca orasul se numeste Akka. Numele de Acra provine mai degraba din perioada cruciatilor in Orient (Acre, Accre, etc)

  • Liviu spune:

    Tara ta, e si tara mea. Nu e cazul sa faci politica, e totusi un blog de turism. Acum ca tu si altii neaga dreptul Israelului de a-si alege propria capitala spune multe. E o lipsa de respect in primul rand. Iar istoria vorbeste de la sine. Nu cred ca exista un alt popor care sa se identifice mai mult cu Ierusalimul decat poporul evreu. Cu toate ca, desigur, este centrul celor trei mari religii monoteiste de care pomeneai.

  • Tina spune:

    Tel Aviv e capitala oficiala a statului Israel.Nu eu o spun ci insasi statul Israel.Toate ambasadele inclusiv cea a USA se afla in Tel Aviv,la fel si aeroportul international.Deci?Recunoastem si respectam ce este oficial.Iar daca e sa vorbim de istorie aici sunt multe de zis,palestinienii au si ei partea lor de istorie,mult mult mai veche decat a evreilor.

  • Jonas8 spune:

    Greșit.Statul Israel spune clar:capitala Ierusalim.Diferenta e că această capitală nu e recunoscută de multe țări.În altă ordine de idei mă întreb,oare chiar e mai veche istoria palestinienilor decât a evreilor?Mă îndoiesc.Cât despre Imperator, super blog-ul,dar cu părere de rău o spun:când e vorba de Israel ,totdeauna e împotriva acestui stat.

    • Imperator spune:

      Cum am spus. Eu sunt cetatean roman, sunt roman, deci aplic punctul de vedere al tarii mele, Romania. Nu am nimic contra nici unui stat, dar evident nu pot sa nu critic tarile care calca in picioare drepturile omului.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest